beton?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: beton?

Postprzez Libky » Wt maja 06, 2014 8:15 pm

Sopel
Robiąc jeden z testów zrobiłem go na sporej ilości wydłubanego metalu. Nie mam wątpliwości, że była to wystarczająca ilość. Ja mam jednak tylko 1 okaz i tylko za tą próbkę mogę ręczyć. Zresztą, zachęcam do samodzielnego badania, łatwiej będzie uwierzyć;)

pozdrawiam
Libky
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr maja 07, 2014 1:53 pm

witam.
Meteoryty żelazne..żrudło http://www.pkim.org/?q=pl/node/3303

1. Meteoryty żelazne znajdowane są stosunkowo często mimo, że obserwuje się stosunkowo małą ilość ich spadków (<5%). (...)
Kosmiczne żelazo jest niklonośne co oznacza, że zawiera więcej niż 4% niklu. Jeżeli okaz nie zawiera niklu lub zawiera go zbyt mało oznacza to, że jest ziemskiego pochodzenia. Nie znaleziono jeszcze meteorytu, w którym żelazo występowałoby całkowicie bez niklu, choć znajdzie się paru śmiałków twierdzących inaczej

2. meteoryty księżycowe mogą zawierać niewielkie wtrącenia czystego żelaza.
do kennego
1.w jaki sposób taki meteoryt można znaleźć skoro coś takiego należy od razu bez badania szczegółowego wyrzucić do kosza.
2. czy słyszałeś o minerale o nazwie Hapkeit (http://en.wikipedia.org/wiki/Hapkeite).
pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz maja 08, 2014 1:47 pm

wrostki żelaza które są bez niklu w meteorytach powstają na drodze redukcji żelaza węglem tak jak się to dzieje w wielkim piecu a więc będą występowały w zasadzie w węglakach i ze względu na ubogość w węgiel materii będą mikroskopowe!
Meteoryt taki jasne że można znaleźć ale...
1 musi być dobrze zachowany najlepiej ze skorupą
2 nie powinien zawierać wielkich kawałków żelaza, papy, sznurków, kamieni, etc (nie nie przykleiły się po spadku)
3 nie może burzyć z kwasem solnym ani innym octem (w kosmosie praktycznie nie ma węglanów bo wymagają do powstania wody)
4 brak kwarcu
5 jeśli występuje żelazo makroskopowo widoczne musi zawierać nikiel.
Po spełnieniu powyższych można zacząć dalej dyskutować
Cóż ma do rzeczy minerał skrajnie akcesoryczny niewidoczny gołym okiem?

Pierwsza i zasadnicza zasada przy badaniu czegokolwiek! "OD OGÓŁU DO SZCZEGÓŁU" i NIGDY na odwrót jeśli jakiś kamień odpada na wstępie (brak skorupy, brak niklu, burzy z kwasem etc) to ląduje bez stresu na śmietniku, skalniaku jako podbudowa pod fundament.
Tymczasem na forum panuje taka zasada że łapiemy przypadkowy kamień i pomijając że wygląda jak otoczak doszukujemy się chondr, egzotycznych minerałów itp.
Ja rozumiem że robią tak początkujący ale staż na forum zobowiązuje!
Każdemu życzę jak najlepiej i żeby każdy znajdował do tydzień 100kg marsy, lecz w starciu z rzeczywistością niestety nie wygramy.
Żeby nie skłamać 17lat biegam z piszczałą do tej pory udało mi się znaleźć zaledwie 7 meteorytów i WSZYSTKIE to moraska! Nie wykopałem nawet jednej podejrzanej bryły żelaza, ani jednego kamienia magnetycznego który przypominał by chondryt a przecież to w sumie 95% spadków. Więc nie obraźcie się ale szansa na znalezienie nowego lunara jeszcze z Polski jest mniejsza jak trafienie w totka 6tki. Jak ktoś chce się na tym temacie wzbogacić to proponuje mu od razu zmianę koncepcji życiowej.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez dzikimh » Cz maja 08, 2014 2:12 pm

Kenny,
17 lat i tylko 7 meteorytów....
czy zdajesz sobie sprawę z tego ile ich musiałeś przeoczyć........... kilkadziesiąt albo kilkaset to minimum :mrgreen: .

Swoją drogą, czy mógłbyś opisać proces szukania z piszczałką....
Czy próbowałeś może tego samego z trąbką, albo z klarnetem?
Przy jakich dźwiękach Morasko wychodzi na wierzch?

Może warto byłoby spróbować szukać w ten sposób też w innyc prawdopodobnych miejscach spadków.... :)

Ewentualnie przestań biegać z piszczałką, a zacznij CHODZIĆ, najlepiej z porządnym wykrywaczem metali, a w kolejnych 17 latach znajdziesz minimum 14 sztuk :mrgreen:

Bardzo serdecznie pozdrawiam :)
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Postprzez RUFUS631 » Cz maja 08, 2014 7:43 pm

Kenny - to co napisałeś powinno być pogrubionymi literami na stronie głównej forum .
A hasło "Od ogółu do szczegółu " winno być hasłem przewodnim !!

Bardzo lubię oglądać kamyki w dziale "Czy to jest to" . Dzięki Waszym odpowiedziom wzbogacam swoją wiedzę o minerałach . Tyle ,że to jest forum meteorytowe...
Kto rano wstaje - leje jak z cebra !
Dowodem na to ,że Ziemia jest okrągła jest GLOBUS :D
RUFUS631
meteorytoman

Postprzez dzikimh » Cz maja 08, 2014 8:05 pm

Ja ze swojej strony,
Kenny - proszę o zgodę na opublikowanie tego co napisałeś na mojej stronie.
Proszę zgódź się. Zgadzam się z tym co napisał RUFUS - to powinno zostać wykute na pamiec i powinno byc na egazminach 1 stopnia na otrzymanie tytułu kolekcjonera - poszukiwacza kamieni z kosmosu - metyeorytów.....
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz maja 08, 2014 8:40 pm

Dzikimh tylko po mojej autoryzacji :P
Kenny
meteorytoman

Postprzez dzikimh » Cz maja 08, 2014 8:57 pm

OK,
Dziekuje
w weekend bede robil update, podesle materiały do autoryzacji
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt maja 09, 2014 6:44 pm

witam.może się mylę jeżeli tak to mnie poprawcie ale .
że nie ma węglanów w meteorytach i kwarcu.

[img]Węglany w meteorytach, przykłady.

Meteoryt Tagish Lake jest brekcją akrecyjną o nieuporządkowanej budowie.

Jego metamorfizm wodny odbywał się w bardzo niskiej temperaturze (0–1°C).

Według danych astronomicznych wywodzi się on najprawdopodobniej z planetki

typu widmowego P lub D. Jego ciało macierzyste uformowało się prawdopodobnie

w dużej odległooeci od Słońca, możliwe, że miało to miejsce w chmurze pyłu.

Meteoryt Tagish Lake charakteryzuje się dużą zawartooecią węgla 5,4% wag., przy

czym aż 3,7% wag. to węglany
. Pozostały węgiel to przede wszystkim węgiel

związany w związki organiczne, ale również nanodiamenty i grafit.

Źródło: ACTA SOCIETATIS METHEORITICAE POLONORUM

Rocznik Polskiego Towarzystwa Meteorytowego

Vol. 2, 2011

Meteoryt CI – IVUNA (Tanzania 1938). Siedem okazów, wszystkie typu I, brekcje. Nie zawierają chondr, inkluzji CAI, ani wolnego metalu. Ewentualne pozostałości chondr w postaci nielicznych ziaren oliwinu, niskowapniowego piroksenu, diopsydu. Matrix drobnoziarnista, krucha, dominują uwodnione krzemiany warstwowe. Podrzędnie występuje magnetyt (także framboidalny), akcesorycznie także inne tlenki, rzadko spinel i korund. Siarczki w postaci płytek pirotynu, siarczku żelazowo-miedziowego kubanitu. Węglany: wapniowy, magnezowy, syderyt, dolomit. Brak wolnego metalu. Wysoki stopień uwodnienia, brak śladów oddziaływania temperatury przewyższającej 50°C. Gęstość rzędu 2,2 g/cm3.

Źródło: http://www.ptmet.org.pl/psm/podzial2.htm

Meteoryt ALH84001 - zawartość węglanów wapnia w tym meteorycie przekracza 1% wagowo, czyli całkiem sporo.

Kwarc w meteorytach

kwarc szokowy, jako jedna z cech rozpoznawczych meteorytów

Chondryty enstatytowe – grupa meteorytów kamiennych. Jest to najrzadziej spotykany typ meteorytów kamiennych oznaczonych symbolem E. W chondrytach enstatytowych występuje żelazo w postaci metalicznej (kamacyt) i w połączeniu z siarką tworząc troilit (FeS, siarczek żelaza). W meteorytach tych występuje: enstatyt, minerał krzemianowy z magnezowej grupy piroksenów MgSiO3 (Mg2[Si2O6]). Może on tworzyć wyraźnie zarysowane struktury chondr enstatytowych. Poza tym w meteorytach tych występują: kwarc, trydymit, krystobalit. Brak w nim natomiast oliwinu oraz krzemianowych minerałów zawierających żelazo.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chondryty_enstatytowe oraz http://www.woreczko.pl/meteorites/featu ... kStage.htm

za życzenia znajdowania lunarów czy też marsów bardzo dziękuje choć i 6 w totka by nie pogardził .
a i wam życzę tego samego .pozd

[/img]
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt maja 09, 2014 9:18 pm

chondryty węgliste to akurat wodę zawierają i to sporo :)
ale to też rzadkość i jeszcze w Polsce takowego nie znaleziono - powodzenia! :D
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt maja 09, 2014 9:47 pm

przypomina mi się stare powiedzenie "mów do słupa a słup...."

Powtórzę zatem jeszcze raz OD OGÓŁU DO SZCZEGÓŁU!!! 3% to tyle co nic!! chcesz to wyślę Ci łupek miedzionośny który ma 17% Cu w metalu czyli jakieś 30% stanowią siarczki miedzi gwarantuję Ci że nie są widoczne!
Kwarcu już nawet nie komentuje!
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » So maja 10, 2014 3:46 pm

witam.kenny mam pytanie czy posiadasz ten kamyk''beton '' lub czy widziałeś go i miałeś go w rękach :?:
i na tym dziękuję za dyskusję .pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » So maja 10, 2014 8:59 pm

TAK miałem takie kamienie w łapach.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt sie 08, 2014 7:35 pm

witam.czy ktoś widział te zdjęcia komety ,chyba to pierwsze takie zdjęcia .i co o tym myślicie z czego może się ona składać .nie wygląda na litą skałę bardziej na zcementowany pył z którego uszła [odparowała ]woda .pozd
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt sie 08, 2014 8:15 pm

sopel napisał(a):witam.czy ktoś widział te zdjęcia komety ,chyba to pierwsze takie zdjęcia .i co o tym myślicie z czego może się ona składać .nie wygląda na litą skałę bardziej na zcementowany pył z którego uszła [odparowała ]woda .pozd
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazki coś chyba nie działają, ale chyba chodzi o to - fantastyczne zdjęcia!:
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2014-265
http://www.jpl.nasa.gov/images/rosetta/ ... 6b-640.jpg
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?