jak urelit

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

jak urelit

Postprzez sopel » N gru 21, 2014 8:22 pm

witam.''głodno ,chłodno i do domu daleko '' :D tak dzisiaj było ,no ale coś tam wyskoczyło :wink: .
kamyk składa się z jednej części drugiej[a może i więcej ] nie odnalazłem ,mocno zwietrzały w kolorze korozji ,magnetyczny i ciężki myślę że ponad 3.jutro zrobię szlif to zobaczę co w wewnątrz .wydaje mi się że coś ciekawego .pozd.i dziękuje za sugestie .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: jak urelit

Postprzez sopel » Pn gru 22, 2014 2:21 pm

w rzeczywistości bardziej kolorowe niż w skanie

Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn gru 22, 2014 7:21 pm

witam.nie mam czym zrobić lepszych zdjęć,ale czyżbym mógł mieć rację że to urelit. :wink:
foto x6 .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez trylobit » Wt gru 23, 2014 12:52 pm

Tutaj masz linka do artykułu opisującego metodologię badania potencjalnego urelitu:
http://www.ptmet.org.pl/wydawnictwa/200 ... zurgot.pdf
Pozdrawiam
Maciek
trylobit
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt gru 23, 2014 5:29 pm

i co mam to zrobić w domu :D :wink:
przecież tu widać że to brekcja oliwinowo -piroksenowa ,a po za tym znajdują się wtrącenia złotych [kolor] płatków i grafit .ja myślę że to może być urelit z mocno zwietrzałą skorupą .no i waga trzymając w ręku czuje się ciężar do obiętości ..pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » Wt gru 23, 2014 10:28 pm

sopel napisał(a):i co mam to zrobić w domu :D :wink:
przecież tu widać że to brekcja oliwinowo -piroksenowa ,a po za tym znajdują się wtrącenia złotych [kolor] płatków i grafit .ja myślę że to może być urelit z mocno zwietrzałą skorupą .no i waga trzymając w ręku czuje się ciężar do obiętości ..pozd.

Warto upewnić się, czy to co nazywasz grafitem, faktycznie nim jest. Kiedyś już komuś doradzałem taki prosty domowy sposób (były chichoty z tej metody!), że jeśli można zmieścić na powierzchni przekroju elektrody omomierza, to trzeba sprawdzić, czy pole tego minerału przewodzi prąd (tu, czy zamyka obwód)- grafit przewodzi. Oprócz tego g. jest miękki i lekko mazisty. Można to zrobić również bateryjką i żaróweczką. To samo z tymi żółtymi wtrąceniami (z tym, że np. siarczek ołowiu może przewodzić napięcie w jedną stronę, podobnie jak dioda), jeśli nie przewodzą w żaden sposób, to na pewno nie jest metal. A z oliwinami na tych zdjęciach, to nie jest takie oczywiste - trzeba wydłubać taki "oliwin" i jeśli prześwieca, ale przeźroczyście, jak żółto/zielone szkło butelkowe, to już blisko, ale jeszcze nie pewność. Dokładnie to można zidentyfikować analizując płytkę cienką, ale to inna śpiewka.

Wesołych, Zdrowych i Szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia Wszystkim Szanownym Forumowiczom!!!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz gru 25, 2014 6:40 pm

ale to wygląda jak klasyczny granitoid z magnetytem...

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz gru 25, 2014 8:14 pm

No właśnie .... :) Pozdrawiam św.
kamyk
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz gru 25, 2014 9:36 pm

Kenny napisał(a):ale to wygląda jak klasyczny granitoid z magnetytem...

Pozdro.

Też tak mi się wydaje, ale swoją radę podałem koledze, żeby sam sprawdził i się przekonał w którą stronę nakierować "śledztwo".
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz gru 25, 2014 10:26 pm

Lejkesie :) robisz to bardzo dobrze .... :) wiedza i skromność . o to chodzi ,jak dla mnie . pozdrawiam św. Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt gru 26, 2014 12:32 pm

witam.pewnie tak jest .podziękował .
sopel
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?