żelazny

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

żelazny

Postprzez sopel » Pt kwi 24, 2015 8:26 pm

witam.pytanie czy meteoryt żelazny mógłby przetrwać przetapianie , zachować figury po trawieniu kwasem
[o ile to są figury] i zachować taki kształt ,wydobyłem go ze szlaki ,obstukałem żużel i taki się zachował .
cała bryła waży z 20 kg,ale większość to drobnica . ten kawałek 134 gr.proszę o opinię ,dziękuje
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano N kwi 26, 2015 11:34 am przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Re: żelazny

Postprzez lejkers » Pt kwi 24, 2015 9:30 pm

Szczególnie pierwsze zdjęcie robi dobre wrażenie, myślę, że ktoś skusi się aby przyjrzeć się mu bliżej. Przy wygrzewaniu pow. 500 oC figury Widmanst. zanikają - ktoś już na forum fajnie to opisał i było zdjęcie (może gdzieś mam).
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr kwi 29, 2015 6:20 am

Wydaje mi się że mocno nieregularne rozmieszczenie kryształów wskazuje raczej na staliwo jak na żelazo meteorytowe
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz kwi 30, 2015 9:44 am

Z tym też wszystko możliwe, niektóre meteoryt nie mają w ogóle żadnej uporządkowanej struktury...
Idz z nim na jakiś większy skup złomu i poproś aby strzelili spektrometrem i spisz dane . Powinno wyjść co to?

p.s.
Figury Widmanstättenainie to Figury Widmanstättena a linie Neumana to linie Neumana a powyższa struktura to żadna z nich co nie oznacza ,że to nie meteoryt .

Pozdrawiam!
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?