opinię ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

opinię ?

Postprzez sopel » Cz kwi 23, 2015 2:04 pm

witam.magnetyczny ,z częściową skorupką , z widocznym żywym żelazem ,bardzo porowaty ,proszę o opinię
dziękuje .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: opinię ?

Postprzez sopel » Pt kwi 24, 2015 12:59 pm

nie dostane odpowiedzi ,to może jeszcze takie foto
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » N kwi 26, 2015 11:32 am

witam.czyżby i geologom przychodziło z trudem co to może być .ja mając kamyk w ręku mogę powiedzieć że nie jest to polny kamyk , np.może to być jakaś szlaka .ma ciemno zielonkawą szklistą skorupę ale i miejscami jest też zwietrzały ,ma żywy metal co widać na fotkach ale też sprawdzałem przepływem prądu ,ma budowę pumeksu ,nie burzy z podgrzanym octem ,metal nie ciemnieje po trawieniu kwasem .czy na podstawie wszystkich fotek i opisów można wykluczyć że nie jest pochodzenia kosmicznego,myślę że nie choć wymagało by to fachowego oka . pozd i dziękuje
za wszystkie wskazówki i sugestie .tu jeszcze parę fotek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez kamyk » N kwi 26, 2015 5:17 pm

Witaj Sopel . Twierdzisz ze to nic polnego ,jakaś szlaka ,tudzież inny badziew ludzki :( sam nie jesteś pewny i czego oczekujesz ze zdjęć ? pokaż komuś na żywca tą szlakę , albo oliwa i na półkę :( i nie pisz że nikt Ci tego nie obejrzy ,nie da odpowiedzi takiej czy innej ,bo to nie prawda . Pozdrawiam serdecznie. Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez sopel » N kwi 26, 2015 5:22 pm

masz rację tylko że z tm pokazaniem na żywca to nie takie proste , a info. z zdjęć mile widziane.pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez kamyk » N kwi 26, 2015 8:58 pm

Pytałem Ciebie niedawno na priwa gdzie mieszkasz , niestety nie odpisałeś :( zawsze możesz wysłać ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt kwi 28, 2015 6:48 pm

przecięty i zrobiłem szlif ,

Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » Wt kwi 28, 2015 8:30 pm

Uszanowanie!
Moim zdaniem szlaka to nie jest. Metal w środku też ciekawie wygląda, zresztą i te grudki na zewnątrz też. Skoro nie ciemnieje z HNO3, to nie zawiera węgla, a więc Fe nie przemysłowe - czy błyszczy lepiej i "cieplej" od zwykłego żelaza?. Aż się prosi, żeby ktoś sprawdził Ni. Oczywiście, biorę pod uwagę krytyczne/złośliwe uwagi pod moim adresem i moją spekulacją, ale mógłby to być jakiś konglomerat skały księżycowej i meteorytu, jakiś rodzaj księżycowego impaktytu, zwłaszcza, że witryfikacja jest daleko posunięta, no i te bąble. Co tu jednak pomogą spekulacje, potrzebne jest znalezienie odważnego naukowca ...i sruu "kamnienia" do laboratorium! Powodzenia!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr kwi 29, 2015 6:15 am

Soplu jeśli na mojej opinii Ci zależy to nie mam pojęcia co to jest... na naturalne nie wygląda.
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr kwi 29, 2015 12:12 pm

gdyby to była szlaka czy nie powinno być tam więcej metalicznych wtrąceń , a tu dwa większe i jedno malutkie kawałeczki metalu i więcej na całej płaszczyżnie brak.kamyk wygląda na przetopiony i pokruszony wewnętrznie ,
czy impaktowy nie wiem ale bardzo możliwe .
czy ktoś by chciał się mu przyjrzeć bliżej ,mogę podesłać myślę że na dobrym mikroskopie już by było pewne jakie zmiany
w nim zaszły
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz kwi 30, 2015 6:43 am

Generalnie metal w szlace to "wada technologiczna" ponieważ powoduje straty metalu przy wytopie.
Dąży się zatem do takiego prowadzenia procesów hutniczych aby jak najlepiej oddzielic metal od żużla. Dlatego większośc jednak odpadów hutnictwa metali nie posiada wogóle.
Różnorodnośc żużli przemysłowych jest ogromna bo to nie tylko hutnictwo stali (już tu mamy żużle wielkopiecowe, konwektorowe, martenowskie) ale i innych metali (miedź, nikiel), szkła, żużle ciepłownicze etc...
dziedzina co najmniej tak wielka jak połowa geologii...

Pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz kwi 30, 2015 9:30 am

Bardzo ciekawy kamień...sopel zainwestuj 20 $ i zbadaj ten kamień.
Powodzenia!
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz kwi 30, 2015 9:41 am

wydatek żaden a jakieś namiary ''konkretne'' masz to poproszę a jeszcze lepiej czy sam korzystałeś z takiej usługi
bo to nie zawsze i wszędzie jest tak kolorowo z tymi badaniami .[giną próbki,brak jakichkolwiek odpowiedzi itp.]
pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz kwi 30, 2015 9:55 am

Pózniej dam adres(sorki ale się śpieszę), te laboratorium poleca Randy Korotev więc chyba ok...
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez sopel » N maja 03, 2015 4:02 pm

do geologa czy to mogą być fazy maskelynitu .powiększenie 14x
Obrazek
sopel
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?