czy to może skorupka?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: czy to może skorupka?

Postprzez Jacek Drążkowski » N kwi 19, 2015 8:46 pm

to nie jest meteoryt
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez walesto » Wt kwi 21, 2015 8:40 pm

ja tam jestem optymistą ;)
odrobinę poprawiłem zgrubny szlif papierem G150 tego plastra z podwójną litologią ...
Zdjęcia w świetle dziennym ale bez słońca - sporo żelaza, sporo siarczku żelaza, widać żelazne otoczki -
Obrazek
Obrazek

Myślę że to jest coś około L6/L7, ewentualnie L/H , jest też odpowiednia magnetyczność, gęstość, wygląd zewnętrzny (sokrupka, regma, rollover).
walesto
meteorytoman

Postprzez webimage » Wt kwi 21, 2015 9:25 pm

Walesto, z całym szacunkiem - na początku mogło się wydawać że zamierzasz rzetelnie podejść do tematu meteorytów. Z czasem jednak coraz bardziej upewniam się w przekonaniu że jesteś kolejnym (nie obraź się przyjacielu) oszołomem. Szkoda.
webimage
meteorytoman

Postprzez walesto » Śr kwi 22, 2015 7:18 am

Paweł, kiedyś faktycznie bardzo emocjonalnie podchodziłem do tematu. Teraz zachowuję dystans ale zdobyta wiedza pozwala mi stwierdzić czy kamień posiada cechy meteorytowe i czy może jest podobny do znanych meteorytów.
Nie rozumiem natomiast jak tłumaczyć Twój komentarz, szczególnie że masz na koncie kilka sukcesów - czy wynika on z tego, że nie pogłębiasz wiedzy o meteorytach, czy z zazdrości (taki żarcik), czy wreszcie wmówienia sobie, że nie można znaleźć i zaprezentować tu nowego polskiego meteorytu. ;)

A wracając do tematu to wiadomo, że do wykonania badań to tylko moja subiektywna ocena kamienia.
Faktem jest że nie jest to kolejny magnetyczny kamień tylko zawiera on metaliczne żelazo (te wszystkie jasne "plamki" na zdjęciu), dużo "żółtego" metalu, który jest prawdopodobnie siarczkiem żelaza i metalowe obwódki wokół jakichś "owalnych"inkluzji.

Jeśli nie masz czasu szukać to mogę polecić Ci kilka linków do kolekcji meteorytów i dobrych zdjęć.

Jednym z najprostszych przykładów niech będzie NWA869.
Na poniższej stronie można zobaczyć i troilit i uzbrojone chondry (nie tylko te z pełnymi żelaznymi obwódkami).
http://www.meteorite-times.com/micro-visions/nwa-869-features/

pozdro,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt kwi 24, 2015 5:28 am

mikrogabro ale gratuluje optymizmu. Co do jednego masz rację to co nazwałeś troilitem faktycznie może byc siarczkiem żelaza (piryt - pirotyn) to co nazywasz żelazem to magnetyty i inne ilmenity.

Pozdrawiam,.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Pt kwi 24, 2015 8:16 am

Dzięki Kenny,
no ale mikrogabro ? - nie da rady podciągnąć
Już prędzej coś amfibolitowatego.

Może jest i magnetyt ale myślę, że ten metal jest trochę za jasny.
oczywiście zawsze jest ryzyko, że ten siarczek to nie troilit.
Jest go tutaj naprawdę bogato.

Trochę zastanawiają mnie te żelaziste obwódki dookoła jakichś "inkluzji" - nie zdziwię się jeśli to nie chondry (włączając reliktowe).

Wrócę tutaj z lepszym szlifem.

Optymizm jest bo także cechy zewnętrzne są obiecujące.

A jak tylko będzie nowy szlif to 2 małe kawałki jadą do labów (w pl i poza pl).

Pozdro,
T.
PS: Jak na razie szlif wygląda tak:
http://www.abdata.pl/mets/tw2/tw1_cut_2.jpg
Zwróćcie pls także uwagę na pęknięcia/zszokowania.
Odrobina cierpliwości i może uda się potwierdzić co to jest.
Jeśli faktycznie przeleżał ponad 300 lat to może to być równie dobrze jakiś L6 lub nawet H (impact melt) ale może nawet coś o wiele ciekawszego ...
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr kwi 29, 2015 6:23 am

Brak struktur charakterystycznych dla skał metamorficznych więc skała magmowa
Jeżeli z wierzchu wietrzeje na biało wskazuje to na znaczną zawartośc plagioklazów w składzie stąd gabro.

Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Śr kwi 29, 2015 6:12 pm

A jeśli na zewnątrz minerały są rozpłynięte, w znacznej ilości do postaci żyłek (niektórych zakończonych większą zastygłą kroplą) ?
Oczywiście obrazek najlepiej oglądać w powiększeniu (po kliknięciu w poniżej prezentowany).
Obszar z "żyłkami" został oznaczony literą M i widoczny jest pod pomniejszoną ramką.
Czy te żyłki nie kierują się przypadkiem w stronę spłaszczenia ? ;)

Obrazek

Miałem nie pokazywać tych zdjęć do otrzymania potwierdzających wyników badań no ale może kogoś tutaj w końcu przekonam i będzie kibicować 8)

A zainteresowanym mogę pokazać zdjęcia "kołnierza", przyklejonego "glutka" czy kontrastu skorupki na tle wnętrza.

Z pozdrowieniami,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz kwi 30, 2015 6:36 am

nie widzę tu absolutnie żadnej meteorytowej cechy... powierzchnia typowo wietrzeniowa i poddana obróbce w transporcie mechanicznym żadnego przetopienia zeszkliwienia i innych.
Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?