przedmiot

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

przedmiot

Postprzez tomdx » Wt kwi 21, 2015 10:15 pm

witam całkiem niedawno odnalazłem i właśnie co , nazwę to przedmiot
W trakcie sobotnich poszukiwań prawdy historycznej napotkałem na kilka monet z okresu 1660 do 1767 kilka fragmentów przedmiotów też z tego przedziału wiekowego
wracając do samochodu za skraju pola mój wykrywacz znalazł silny sygnał ale nie sprecyzował metalu więc wsadziłem saperkę w ziemię i wykopałem dwa kawa przedmiotu który mnie troszkę zdziwił
po pierwsze wykrywka to znalazła ale sygnał był na wszystko
magnez do tego się przyciąga ale i odpycha
igła kompasu zmienia kierunki więc przedmiot ma swoje bieguny magnetyczne
postanowiłem dociec co to za przedmiot rozpołowiłem jeden kawałek boszem ,nie było łatwo ale przygotowałem próbkę do analizy spektrometrem
wrzucam link do fotek i na końcu wynik składu z spektrometru
i pytanie co to za przedmiot bo dalej nie wiem
https://plus.google.com/photos/11300672 ... 6651552065
tomdx

Re: przedmiot

Postprzez Kenny » Pt kwi 24, 2015 5:34 am

Witam na zdjęciach typowy żużel zastanawiająca jest wysoka zawartośc niklu w nim.

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N maja 03, 2015 7:03 pm

No właśnie, warto wyjaśnić, skąd duża zawartość niklu w ewidentnym żużlu, bo to nie pierwszy taki przypadek. Może starsi forumowicze pamiętają dziwo nazwane przez znalazcę "protometeoryt Kopernik"? Też zawierało potężną dawkę niklu.
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn maja 04, 2015 5:56 am

trzeba by Jacku z jakimiś technologami produkcji gadac... może w jakichś specjalnych procesach są stosowane stale na bazie niklu...

edit:
Już wiem przy produkcji stali nierdzewnych jest to główny obok chromu dodatek zatem i żużle z tego procesu będą pospolite. Wysoka zawartośc chromu w tym wzgędzie również była by wytłumaczona...
Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn maja 04, 2015 3:56 pm

ano stal medyczna to właśnie żelazo z dużą domieszką niklu i chromu :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tomdx » Śr maja 13, 2015 6:12 pm

czyli mam następną zagadkę do rozwikłania ,jak na polu rolnym znalazł się żużel a najbliższa odlewnia jakieś 150 km
generalnie jak rozmawiałem z osobą która robiła badanie ,to stwierdziła ze nie spotkała sie jeszcze z takim miksem
dzięki za odpowiedzi od momentu jak znalazłem ten przedmiot próbuje dowiedzieć cie co to jest i dalej mam wątpliwości
tomdx

Postprzez Kenny » Cz maja 14, 2015 5:33 am

To jak żużel znalazł się na polu to już żaden problem. Odpady hutnicze rozwożone są na setki km od hut jako kruszywo drogowe, materiał budowlany etc.
Wystarczy że polną drogą jechał ciągnik wczesną wiosną i się z błotem przykleiło a na polu odpadło.
Nie mówiąc już o celowym przenoszeniu przez ludzi.
Szczególnie chętnie jak na człowieka przystało roznoszone są wszelkiej maści żelazostopy - bo są błyszczące
Mnie zastanawia skąd na podgłogowskim polu wzięła się bryła rudy rodem z Kiruny?! (to najbliższa możliwa opcja)

Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Cz maja 14, 2015 8:45 am

Szukać , pokazywać warto , oczywiście bez upierania się że to meteoryt.

Ja kiedyś znalazłem bardzo lekki kamień nie przyciągający magnesu , i gdyby nie pseudo-regmaglipty pewnie bym go wyrzucił.

Ale chciałem go pokazać na forum jako pseudo.

Wysmarowany ziemią wyglądał jak meteoryt pułtuski , i gdyby nie kolega pułmetek pewnie bym go wyrzucił.

Dobrze że go zobaczył bo to był bursztyn - warto więc pokazywać fotki na forum i je opisywać , ale warto popracować nad jakością fotek .
astrokosmo
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?