CZY TEN KAMIEŃ TO METEORYT?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: CZY TEN KAMIEŃ TO METEORYT?

Postprzez kerlmit » Cz maja 07, 2015 11:36 am

tulek16 napisał(a):powiększenie 60x pod mini mikroskopem
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a te ''bursztynowe '' wtrącenia ...co to?? Wyglada jak jakieś kryształy z oliwinowatych . Chyba ,że to jakiś dodatek do stali... Przynieś ten kamyk z powrotem :D .
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Cz maja 07, 2015 2:14 pm

żartowałem że go wywaliłem :D niektórzy odrazu tak sceptycznie podchodzą do sprawy że dla przekąsu napisałem :)
Ciekawe ile kamieni które mogły być meteorytami tak naprawdę przedwcześnie zostało odrzuconych przez takie jednoznaczne stwierdzenie na podstawie kilku zdjęć. Jak na moje oko to wygląda jak oliwiny dokładnie tak jak napisałeś no ale to się okaże wszystko w praniu. zdania są podzielone odnośnie tego co to jest a jeśli jest podział zdań to nie warto się tak szybko z tematu wycofywać.

postaram się zrobić więcej zdjęć w świetle dziennym. Niestety światło jakim dysponowałem czyli led zmienia faktyczną barwę.
tulek16
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz maja 07, 2015 4:16 pm

....przecież wiemy,że go nie wyrzuciłeś . Nikt tu nie wyrzuca swoich kamieni :mrgreen: Każdy trzyma i czeka na lepsze czasy tzn. takie ,że będzie można badać bez problemu tutaj w kraju albo takie ,że dochodzimy do wniosku ..faktycznie mieli racje to nie meteoryt 8) .

p.s. Kształt siakiś takiś za obły na odpad ze staliwa,ale z tymi odpadami hutnicazymi wszystko możliwe.
Na allegro badają stal i żeliwo tylko za stówkę...proszę http://allegro.pl/badanie-skladu-chemicznego-spektrometrem-spectro-i5273093484.html. I zagadka się rozwiąże .

Pozdrowienia i powodzenia.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Cz maja 07, 2015 5:54 pm

na tę chwilę to czekam na odpowiedź profesora Karwowskiego. Myślę że się wszystko okaże.
dorzucam jeszcze kilka fot

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tulek16
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Pt maja 08, 2015 10:59 am

Zadzwonił do mnie profesor Karwowski i powiedział że....................................................niestety nie jest to meteoryt. Zawiera żelazo i tlenki. magnez , mangan , magnetyt, ponoć brak niklu. Stwierdził że nie widział czegoś takiego. że trudno przypisać go do czegokolwiek. i że może jest to jakiś rodzaj starożytnego wytopu. Nie jest w stanie też wyjaśnić dlaczego znalazło się to pod ziemią w moim regionie skoro na tym terenie nie było za bardzo starożytnych kultur związanych z metalurgią .
tulek16
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt maja 08, 2015 11:39 am

a to ponoć brak niklu to ponoć czy brak. pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Pt maja 08, 2015 11:41 am

tak mi powiedział że brak:]
:(

teraz go potne i zobacze z ciekawości co ma w środku jak to wygląda.

a tak poza tym to mam teraz lekkie załamanie . liczyłem że to będzie to
tulek16
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt maja 08, 2015 12:01 pm

A wracając do ponoć :) dlaczego użyłeś tego słowa ,może jednak z tym niklem jest inaczej i ty o tym wiesz? Po co chcesz rozbijać kamyk, przecież widać co w środku .Nawet jeżeli nie meteoryt to Profesor powiedział Tobie że obiekt ciekawy . Potraktował Ciebie bardzo delikatnie :D w moim przypadku wyglądało to o wiele brutalniej :D :D Powodzenia . Pozdrawiam serdecznie .E no nie załamuj się ,daj spokój :( nie ma czym
kamyk
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Pt maja 08, 2015 12:14 pm

dobra temat uważam za zamknięty.
ale jest jedna rzech którą dodawałem w między czasie moje kolejne znalezisko. nie otrzymałem żadnych informacji z waszej strony co to może być.. chodzi mi o to. to jest całkiem odrębna sprawa.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tulek16
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt maja 08, 2015 12:20 pm

No dobra :) ale ten znalazłeś niedaleko od taty :) więc to samo .gratuluje znalezienia ciekawego znaleziska .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pt maja 08, 2015 12:23 pm

Kurde zrób badanie spektrometryczne . Radzę Ci, profesor może się mylić. Wszystko będzie wiadomo i przekonamy się czy profesor miał rację.

Poprzez skład chemiczny będzie można określić genezę kamyka.

To tylko 100zł. Słownie: sto złotych . http://allegro.pl/badanie-skladu-chemicznego-spektrometrem-spectro-i5336605202.html?source=mlt

Pozdro!
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Pt maja 08, 2015 12:34 pm

miałeś podobne doświadczenie że proponujesz mi spektrometr? za jakiś czas jak zostanie na koniec miesiąca pare groszy to się może skuszę na takie badanie. nawet jeśli nie jest to meteoryt to wsumie itak chcę wiedzieć co to jest. musze tylko poszukać najtańsszej placówki która mi to zbada
tulek16
meteorytoman

Postprzez walesto » Pt maja 08, 2015 12:36 pm

Szkoda,
Zanosiło się na jakiś mezo... pls daj zdjęcie swojego pierwszego okazu po trawieniu (dla potomnych) ... pisałeś że był podobny do heksahedrytu...
Brak niklu w takiej bryle to faktycznie smutny fakt.
Jeśli szlif był płytki (a nie była to odcięta piętka) to korozja mogła dawać złudzenie kryształów oliwinu ale jednocześnie gdzieś kiedyś też czytałem, że nawet do 1cm może występować zjawisko spadku zawartości niklu więc jeżeli będzie Cię to męczyło możesz spróbować jeszcze raz podejść do tematu.

Ten drugi kawałek moim zdaniem ma po pierwsze zbyt regularny, prostokątny kształt.

W obu moich radach możesz jeszcze zaczekać na opinię innych osób.

Pozdro,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Pt maja 08, 2015 12:48 pm

tutaj kolega mnie namawia na spektrometr i myślę że mogę jeszcze raz sprawdzić zabule 100 zł może trochę więcej ale nie będę żałował żadnej kasy wtopionej w ten temat.
tulek16
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Pt maja 08, 2015 2:49 pm

byłem u kamieniarza odpaliliśmy piłę z tarczą diamentową. okazało się że na głębokości od 1 cm nie ma żadnych dziur. a w głębszej strefie widać dodatkowe elementy będą one widoczne na zdjęciu poniżej . wydaje mi się że ta bryła po prostu zwietrzała i wypłukane zostały niektóre składniki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

w przyszłym tygodniu w środę do znajomego na złom przyjedzie gościu ze spektroskopem będą badać katalizatory. no i przy okazji sprawdzi mi kamień.
tulek16
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?