Czy to ziemianin

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Czy to ziemianin

Postprzez Andrzej » Cz maja 21, 2015 7:17 pm

Meteoriticon- dzęki za linki ten materiał jest dla kolekcjonerów
zupełnie nie przydatny dla poszukiwaczy.
Andrzej

Postprzez Meteoriticon » Cz maja 21, 2015 7:38 pm

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- dzęki za linki ten materiał jest dla kolekcjonerów
zupełnie nie przydatny dla poszukiwaczy.

No nie opowiadaj głupot , ze galeria meteorwrongs nie jest zupełnie przydatna dla poszukiwaczy , a tym bardziej zdjęcia prawdziwych meteorytów :shock:
To czego ty szukasz :?:
Kosmitów :?:
Tych nie znajdziesz :twisted:
Pierwszy raz się spotykam , z odpowiedzią , że takie zdjęcia do niczego nie służą poszukiwaczom :!: :!: :!:
Kolekcjonuję meteoryty od kilkunastu lat , a poszukuję ich pewnie jeszcze dłużej , znalazłem setki meteorytów prawie każdego typu ( nie w Polsce ) i sam wiem , że trochę dzięki takim zdjęciom człowiek nie zabiera gruzu do domu :!:
Chyba , że kolekcjonujesz tzw. meteorwrongs ? Jak chcesz to kilka kamieni Ci wyślę za darmo :!:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Cz maja 21, 2015 7:55 pm

Kenny- skaleń ma symetrię trójskośną o budowie blizniaczej, mały fragment
rozpuścił się w kwasie solnym, te podstawowe cechy sugerują że to anortozyt.
Andrzej

Postprzez Andrzej » Cz maja 21, 2015 9:11 pm

Meteoriticon- wkrótce będą zdjęcia mikroskopowe minerałów z tego kamienia,
sądzę że z takim doświadczeniem rozpoznaniem ich to dla ciebie /pikuś/
dlaczego nie poszukujesz w Polsce.
Andrzej

Postprzez Meteoriticon » Cz maja 21, 2015 9:52 pm

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- wkrótce będą zdjęcia mikroskopowe minerałów z tego kamienia,
sądzę że z takim doświadczeniem rozpoznaniem ich to dla ciebie /pikuś/
dlaczego nie poszukujesz w Polsce.

Nie musisz mi pokazywać minerałów , bo nie jestem Geologiem , i nic nie będę rozpoznawać , bo się nie znam i nie muszę - o to możesz się pytać Kennego , który jest Geologiem :!:
Zamiast rozpoznawać ziemskie i inne minerały naucz się rozpoznawać meteoryty :idea:
Ja " znam " się na meteorytach , a nie na ziemskich kamieniach , skałach , czy minerałach :!:
A w Polsce nie szukam , bo poza znanymi kilkoma miejscami nie ma co szukać - szkoda czasu , co miałem znaleźć , to już znalazłem :twisted:
A jak miałbym w Polsce znaleźć nowy meteoryt , to tak jak każdy przypadkowy znalazca - mam szanse :!: powiększone tylko o to , że wiem co podnieść , a czego nie warto brać w ręce :!:

Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Cz maja 21, 2015 10:24 pm

Poza tym to , że będziesz rozpoznawał minerały i ziemskie skały , to nie znaczy , że rozpoznasz meteoryt :!:

Prawda jest taka , ze 90 % Geologów nie jest w stanie rozpoznać meteoryty :idea:

A dlaczego :?: - bo nigdy nie mieli z nimi do czynienia i nie mieli żadnego meteorytu w swoim ręku :!:

Tylko ktoś , ktoś przez którego ręce przeszły setki czy tysiące meteorytów jest w stanie z grubsza powiedzieć , że taki to , a taki kamień wart jest więcej uwagi i być może warto go przeciąć , a może potem nawet wysłać gdzieś próbkę do badań :idea:

A minerałami i składem niech się zajmie laboratorium , bo od tego jest , a nie poszukiwacz , którego zadaniem jest jedynie wstępna segregacja badziewiastych kamieni , od tego na czym można zawiesić oko :!:

Jak Ja bym się znał na ziemskich i kosmicznych minerałach , to założyłbym swoje laboratorium i trzepał kasę na niewiedzy :twisted:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Pt maja 22, 2015 1:00 am

Dzięki , zgadzam się z tobą w 100%.

Kamienie można oglądać , ba nawet podnieść a nawet pokazać na forum , ale roztrząsanie zwykłego kamolca i udowadnianie na siłę że to meteoryt ?- nie tędy droga.

W Polsce też można znaleźć meteoryt , jest kilka miejsc , wystarczy przyzwoity wykrywacz i dobre chęci.

Inna sprawa że jeden znajdzie od ręki inny po latach , ale jednak można , szczególnie w elipsach spadków.

Poza elipsami to tak jak by wygrać milion w totolotka .

Poszukiwania to powinno być hobby , co z tego że się nie znajdzie , kasa nie jest najważniejsza, przyroda powietrze , relaks , a jak smakuje jedzenie po takim wysiłku :roll:

Myślę że są takie miejsca w Polsce gdzie można szukać meteorytów za pomocą magnesu i sznurka bo leżą jak kartofle po wykopkach - w elipsach spadków , a w jakich to już trzeba poczytać , popytać itd.

Trzeba sobie trochę zadać trudu i dociekać samo z nieba nie spadnie :) choć spada ;)

Ostatnio rzadko mam możliwość poszukiwań , ale jeśli wiem że termin się zbliża odliczam godziny i minuty , to wspaniała przygoda i sposób na życie.

Zazdroszczę tylko tym którzy częściej niż ja mogą tam się udać.

Dlatego staram się szukać pod sznurki , bo inaczej łatwo ominąć meteoryt , każda pięść ziemi w elipsie jest bezcenna .

Warto wrócić ponownie w to samo miejsce , zwłaszcza z lepszym wykrywaczem.

ps. pod Pułtuskiem to nie warto szukać bo tam już wszystko wyzbierali 8)
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt maja 22, 2015 7:23 am

no normalnie jakaś nowa chemia... pierwsze słyszę żeby skalenie się w kwasie solnym rozpuszczały...
kolejna sprawa to na podstawie czego określiłeś symetrię?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Andrzej » N maja 24, 2015 9:20 am

- to wrzuć anortyt do kwasu.
-przy rozpoznaniu układu krystalograficznego i maskelynitu korzystałem z pomocy geologa.
Andrzej

Postprzez Andrzej » N maja 24, 2015 9:26 am

Meteoriticon- po jakich cechach rozróżniasz brekcję meteorytową od ziemskiej.
Andrzej

Postprzez Andrzej » N maja 24, 2015 10:05 am

Meteoriticon- czy masz wiedzę o mikrometeorytach w brekcjach księżycowych.
Andrzej

Postprzez Kenny » N maja 24, 2015 10:08 am

mea culpa anortyt tak (anortozyt to skała zbudowana z anortytu)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » N maja 24, 2015 11:18 am

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- po jakich cechach rozróżniasz brekcję meteorytową od ziemskiej.

Dopóki nie przetniesz , to na zewnątrz meteorytów nie widać , czy to brekcja , czy nie , a jak przetniesz , to od razu widać :twisted:
Ostatnio edytowano N maja 24, 2015 11:28 am przez Meteoriticon, łącznie edytowano 1 raz
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » N maja 24, 2015 11:27 am

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- czy masz wiedzę o mikrometeorytach w brekcjach księżycowych.

Moja wiedza na ten temat jest taka , jak człowieka przeciętnie interesującego się tym tematem , czyli wiem , że Księżyc , tak samo jak Ziemia był i jest bombardowany meteorytami , oraz jak to nazywasz mikrometeorytami , które mogą być i w Regolicie , i w Brekcjach , ale jak napisałem mogą :!: , ale nie muszą być :!:
I tyle - więcej się nie wgłębiam w ten temat :!:
Meteoryty księżycowe są takimi meteorytami , które jeżeli nie mają najmniejszych resztek skorupy obtopieniowej , to bez specjalistycznych badań w laboratoriach są zawsze tylko zwykłymi kamieniami :idea:

Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » N maja 24, 2015 3:06 pm

Wracając jeszcze do brekcji , to możecie zobaczyć typowy przykład meteorytowej brekcji impaktowej , meteoryt ten znalazłem na Pustyni Jiddat al Harasis ( JaH ) w Omanie . charakterystyczne jest to , że na zewnątrz meteoryt wygląda , jak typowy chondryt pustynny , a dopiero po przecięciu okazało się iż jest to piękna brekcja impaktowa , czyli taka , która w swojej historii pobytu w Kosmosie przeżyła potężną kolizję z innym ciałem , w wyniku czego nastąpiło zniszczenie wewnętrznej struktury i tylko wprawne oko dostrzeże pokruszone resztki chondr i przetopienia , powstałe w wyniku impaktu :!:
Takich rzeczy nigdy nie zobaczycie w ziemskich brekcjach , które w 90 % maja wnętrze składające się z kanciastych minerałów , skaleni , kwarców itd. :!:
Tutaj link do mojego Albumu :
https://plus.google.com/+TomaszKubalcza ... 4296715499

( Dla niezorientowanych - kolejne zdjęcia po kliknięciu na zdjęcie )
I mała uwaga : Można zrobić zdjęcia , na których widać to co trzeba ? - można :!: , a aparat z bardzo dobrym Makro można jeszcze czasem kupić na Allegro za 120 zł , a nie robić zdjęcia telefonem i pytać co to jest :twisted: )
Ostatnio edytowano Pn maja 25, 2015 7:15 am przez Meteoriticon, łącznie edytowano 1 raz
Meteoriticon
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?