Re: Czy to ziemianin
Meteoriticon- dzęki za linki ten materiał jest dla kolekcjonerów
zupełnie nie przydatny dla poszukiwaczy.
- Andrzej
Andrzej napisał(a):Meteoriticon- dzęki za linki ten materiał jest dla kolekcjonerów
No nie opowiadaj głupot , ze galeria meteorwrongs nie jest zupełnie przydatna dla poszukiwaczy , a tym bardziej zdjęcia prawdziwych meteorytów

To czego ty szukasz

Kosmitów

Tych nie znajdziesz

Pierwszy raz się spotykam , z odpowiedzią , że takie zdjęcia do niczego nie służą poszukiwaczom

Kolekcjonuję meteoryty od kilkunastu lat , a poszukuję ich pewnie jeszcze dłużej , znalazłem setki meteorytów prawie każdego typu ( nie w Polsce ) i sam wiem , że trochę dzięki takim zdjęciom człowiek nie zabiera gruzu do domu

Chyba , że kolekcjonujesz tzw. meteorwrongs ? Jak chcesz to kilka kamieni Ci wyślę za darmo

Pozdrawiam !
-
Meteoriticon - meteorytoman
Kenny- skaleń ma symetrię trójskośną o budowie blizniaczej, mały fragment
rozpuścił się w kwasie solnym, te podstawowe cechy sugerują że to anortozyt.
rozpuścił się w kwasie solnym, te podstawowe cechy sugerują że to anortozyt.
- Andrzej
Meteoriticon- wkrótce będą zdjęcia mikroskopowe minerałów z tego kamienia,
sądzę że z takim doświadczeniem rozpoznaniem ich to dla ciebie /pikuś/
dlaczego nie poszukujesz w Polsce.
- Andrzej
Andrzej napisał(a):Meteoriticon- wkrótce będą zdjęcia mikroskopowe minerałów z tego kamienia,
Nie musisz mi pokazywać minerałów , bo nie jestem Geologiem , i nic nie będę rozpoznawać , bo się nie znam i nie muszę - o to możesz się pytać Kennego , który jest Geologiem

Zamiast rozpoznawać ziemskie i inne minerały naucz się rozpoznawać meteoryty

Ja " znam " się na meteorytach , a nie na ziemskich kamieniach , skałach , czy minerałach

A w Polsce nie szukam , bo poza znanymi kilkoma miejscami nie ma co szukać - szkoda czasu , co miałem znaleźć , to już znalazłem

A jak miałbym w Polsce znaleźć nowy meteoryt , to tak jak każdy przypadkowy znalazca - mam szanse

Pozdrawiam !
-
Poza tym to , że będziesz rozpoznawał minerały i ziemskie skały , to nie znaczy , że rozpoznasz meteoryt
Prawda jest taka , ze 90 % Geologów nie jest w stanie rozpoznać meteoryty
A dlaczego
- bo nigdy nie mieli z nimi do czynienia i nie mieli żadnego meteorytu w swoim ręku
Tylko ktoś , ktoś przez którego ręce przeszły setki czy tysiące meteorytów jest w stanie z grubsza powiedzieć , że taki to , a taki kamień wart jest więcej uwagi i być może warto go przeciąć , a może potem nawet wysłać gdzieś próbkę do badań
A minerałami i składem niech się zajmie laboratorium , bo od tego jest , a nie poszukiwacz , którego zadaniem jest jedynie wstępna segregacja badziewiastych kamieni , od tego na czym można zawiesić oko
Jak Ja bym się znał na ziemskich i kosmicznych minerałach , to założyłbym swoje laboratorium i trzepał kasę na niewiedzy
Pozdrawiam !

Prawda jest taka , ze 90 % Geologów nie jest w stanie rozpoznać meteoryty

A dlaczego

Tylko ktoś , ktoś przez którego ręce przeszły setki czy tysiące meteorytów jest w stanie z grubsza powiedzieć , że taki to , a taki kamień wart jest więcej uwagi i być może warto go przeciąć , a może potem nawet wysłać gdzieś próbkę do badań

A minerałami i składem niech się zajmie laboratorium , bo od tego jest , a nie poszukiwacz , którego zadaniem jest jedynie wstępna segregacja badziewiastych kamieni , od tego na czym można zawiesić oko

Jak Ja bym się znał na ziemskich i kosmicznych minerałach , to założyłbym swoje laboratorium i trzepał kasę na niewiedzy

Pozdrawiam !
-
Dzięki , zgadzam się z tobą w 100%.
Kamienie można oglądać , ba nawet podnieść a nawet pokazać na forum , ale roztrząsanie zwykłego kamolca i udowadnianie na siłę że to meteoryt ?- nie tędy droga.
W Polsce też można znaleźć meteoryt , jest kilka miejsc , wystarczy przyzwoity wykrywacz i dobre chęci.
Inna sprawa że jeden znajdzie od ręki inny po latach , ale jednak można , szczególnie w elipsach spadków.
Poza elipsami to tak jak by wygrać milion w totolotka .
Poszukiwania to powinno być hobby , co z tego że się nie znajdzie , kasa nie jest najważniejsza, przyroda powietrze , relaks , a jak smakuje jedzenie po takim wysiłku
Myślę że są takie miejsca w Polsce gdzie można szukać meteorytów za pomocą magnesu i sznurka bo leżą jak kartofle po wykopkach - w elipsach spadków , a w jakich to już trzeba poczytać , popytać itd.
Trzeba sobie trochę zadać trudu i dociekać samo z nieba nie spadnie
choć spada 
Ostatnio rzadko mam możliwość poszukiwań , ale jeśli wiem że termin się zbliża odliczam godziny i minuty , to wspaniała przygoda i sposób na życie.
Zazdroszczę tylko tym którzy częściej niż ja mogą tam się udać.
Dlatego staram się szukać pod sznurki , bo inaczej łatwo ominąć meteoryt , każda pięść ziemi w elipsie jest bezcenna .
Warto wrócić ponownie w to samo miejsce , zwłaszcza z lepszym wykrywaczem.
ps. pod Pułtuskiem to nie warto szukać bo tam już wszystko wyzbierali
Kamienie można oglądać , ba nawet podnieść a nawet pokazać na forum , ale roztrząsanie zwykłego kamolca i udowadnianie na siłę że to meteoryt ?- nie tędy droga.
W Polsce też można znaleźć meteoryt , jest kilka miejsc , wystarczy przyzwoity wykrywacz i dobre chęci.
Inna sprawa że jeden znajdzie od ręki inny po latach , ale jednak można , szczególnie w elipsach spadków.
Poza elipsami to tak jak by wygrać milion w totolotka .
Poszukiwania to powinno być hobby , co z tego że się nie znajdzie , kasa nie jest najważniejsza, przyroda powietrze , relaks , a jak smakuje jedzenie po takim wysiłku

Myślę że są takie miejsca w Polsce gdzie można szukać meteorytów za pomocą magnesu i sznurka bo leżą jak kartofle po wykopkach - w elipsach spadków , a w jakich to już trzeba poczytać , popytać itd.
Trzeba sobie trochę zadać trudu i dociekać samo z nieba nie spadnie

Ostatnio rzadko mam możliwość poszukiwań , ale jeśli wiem że termin się zbliża odliczam godziny i minuty , to wspaniała przygoda i sposób na życie.
Zazdroszczę tylko tym którzy częściej niż ja mogą tam się udać.
Dlatego staram się szukać pod sznurki , bo inaczej łatwo ominąć meteoryt , każda pięść ziemi w elipsie jest bezcenna .
Warto wrócić ponownie w to samo miejsce , zwłaszcza z lepszym wykrywaczem.
ps. pod Pułtuskiem to nie warto szukać bo tam już wszystko wyzbierali

-
astrokosmo - meteorytoman
no normalnie jakaś nowa chemia... pierwsze słyszę żeby skalenie się w kwasie solnym rozpuszczały...
kolejna sprawa to na podstawie czego określiłeś symetrię?
kolejna sprawa to na podstawie czego określiłeś symetrię?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
- to wrzuć anortyt do kwasu.
-przy rozpoznaniu układu krystalograficznego i maskelynitu korzystałem z pomocy geologa.
-przy rozpoznaniu układu krystalograficznego i maskelynitu korzystałem z pomocy geologa.
- Andrzej
Meteoriticon- po jakich cechach rozróżniasz brekcję meteorytową od ziemskiej.
- Andrzej
Meteoriticon- czy masz wiedzę o mikrometeorytach w brekcjach księżycowych.
- Andrzej
mea culpa anortyt tak (anortozyt to skała zbudowana z anortytu)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Andrzej napisał(a):Meteoriticon- po jakich cechach rozróżniasz brekcję meteorytową od ziemskiej.
Dopóki nie przetniesz , to na zewnątrz meteorytów nie widać , czy to brekcja , czy nie , a jak przetniesz , to od razu widać

Ostatnio edytowano N maja 24, 2015 11:28 am przez Meteoriticon, łącznie edytowano 1 raz
-
Andrzej napisał(a):Meteoriticon- czy masz wiedzę o mikrometeorytach w brekcjach księżycowych.
Moja wiedza na ten temat jest taka , jak człowieka przeciętnie interesującego się tym tematem , czyli wiem , że Księżyc , tak samo jak Ziemia był i jest bombardowany meteorytami , oraz jak to nazywasz mikrometeorytami , które mogą być i w Regolicie , i w Brekcjach , ale jak napisałem mogą

I tyle - więcej się nie wgłębiam w ten temat

Meteoryty księżycowe są takimi meteorytami , które jeżeli nie mają najmniejszych resztek skorupy obtopieniowej , to bez specjalistycznych badań w laboratoriach są zawsze tylko zwykłymi kamieniami

Pozdrawiam !
Meteoriticon
-
Wracając jeszcze do brekcji , to możecie zobaczyć typowy przykład meteorytowej brekcji impaktowej , meteoryt ten znalazłem na Pustyni Jiddat al Harasis ( JaH ) w Omanie . charakterystyczne jest to , że na zewnątrz meteoryt wygląda , jak typowy chondryt pustynny , a dopiero po przecięciu okazało się iż jest to piękna brekcja impaktowa , czyli taka , która w swojej historii pobytu w Kosmosie przeżyła potężną kolizję z innym ciałem , w wyniku czego nastąpiło zniszczenie wewnętrznej struktury i tylko wprawne oko dostrzeże pokruszone resztki chondr i przetopienia , powstałe w wyniku impaktu
Takich rzeczy nigdy nie zobaczycie w ziemskich brekcjach , które w 90 % maja wnętrze składające się z kanciastych minerałów , skaleni , kwarców itd.
Tutaj link do mojego Albumu :
https://plus.google.com/+TomaszKubalcza ... 4296715499
( Dla niezorientowanych - kolejne zdjęcia po kliknięciu na zdjęcie )
I mała uwaga : Można zrobić zdjęcia , na których widać to co trzeba ? - można
, a aparat z bardzo dobrym Makro można jeszcze czasem kupić na Allegro za 120 zł , a nie robić zdjęcia telefonem i pytać co to jest
)

Takich rzeczy nigdy nie zobaczycie w ziemskich brekcjach , które w 90 % maja wnętrze składające się z kanciastych minerałów , skaleni , kwarców itd.

Tutaj link do mojego Albumu :
https://plus.google.com/+TomaszKubalcza ... 4296715499
( Dla niezorientowanych - kolejne zdjęcia po kliknięciu na zdjęcie )
I mała uwaga : Można zrobić zdjęcia , na których widać to co trzeba ? - można

Ostatnio edytowano Pn maja 25, 2015 7:15 am przez Meteoriticon, łącznie edytowano 1 raz
-