Kamień ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Kamień ?

Postprzez WYSOKI » Pn maja 25, 2015 9:38 am

Witam
Jestem kompletnym laikiem w temacie meteorytów ale znalazłem niedawno ciekawy kamień i z tego co wyczytałem w necie sądzę że może to być meteoryt ...
jest cięższy od polnych kamieni ma wyraźne "regmaglimpty" (otwory wypaleniowe?) nie przyciąga magnesu (co prawda do próby użyłem zwykłego magnesu z lodówki) ale część jest o zabarwieniu czerwonym co wskazywało by na zawartość żelaza
Pokazałem też go kilku znajomym którzy mieli do czynienia z geologią na studiach i w stu procentach potwierdzili moje przypuszczenia
Chciałbym się pochwalić znaleziskiem ale nie mogę wrzucić tu zdjęć (nie wiem czemu)
jeżeli ktoś chciałby mi pomóc w dalszej identyfikacji
mogę wysłać zdjęcia na e-mail i może osoba ta mogłaby je wrzucić tu na forum by więcej ludzi mogło go ocenić
WYSOKI

Re: Kamień ?

Postprzez Kenny » Pn maja 25, 2015 2:59 pm

musisz użyć zewnętrznego serwisu np fotosik etc.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WYSOKI » Pn maja 25, 2015 5:06 pm

WYSOKI

Postprzez kamyk » Pn maja 25, 2015 6:29 pm

Witaj .Jest to kamień ziemski i totalnie na taki wygląda niestety :( Pozdrawiam serdecznie .Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez WYSOKI » Pn maja 25, 2015 7:03 pm

mówiąc szczerze to "trochę" zdziwiła mnie ta opinia...
może dlatego że nie potrafię sobie wyobrazić warunków w jakich mogło dojść do takich deformacji...
ale dziękuję za opinię nawet jeżeli faktycznie jest "ziemski" to wygląda bardzo ciekawie i niespotykanie więc do kosza nie trafi
pozdrawiam serdecznie Sławomir Wysocki
WYSOKI

Postprzez kamyk » Pn maja 25, 2015 7:21 pm

Napisałem Ci to co ja myślę .a jak powstają takie deformacje na ziemi może geolog coś naskrobie . Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w poszukiwaniach .Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Pn maja 25, 2015 9:27 pm

Mam podobny w domu , pochodzi z plaży , a dokładniej z Chorwacji.

Ten który pokazałeś przypomina bułę krzemową.

Natomiast te dołki to nie są regmaglipty .

Regmaglity powstają na powierzchni meteoroidu który wchodzi w ziemską atmosferę .

Po spadku nazywany jest meteorytem.

A to meteoryt nie jest.

ps. dostałem taki kamień od pani profesor (geolog) która twierdziła że ma na działce meteoryt sporej wielkości, leżał w szopie , czekałem na niego z pół roku zanim go przywiozła , nie mogłem przez niego spać po nocach. Po przywiezieniu byłem bardzo rozczarowany , również jej wiedzą na temat meteorytów , ale kamień fajny, może go nie wyrzucaj.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez TomX » Pn maja 25, 2015 9:57 pm

Na moje oko to jest zwietrzały wapień - te dołki to tzw. ospa krasowa. Czerwony kolor wynika z domieszki hematytu.
TomX
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr maja 27, 2015 9:31 pm

Czasami takie dziury powstają też w krzemionkowych tworach... ale jaki konkretnie proces do tego prowadzi nie wiem...
Ale najczęściej występują pośród żwirów polodowcowych więc pewnie gdzieś w tym kierunku należało by drążyć temat.
Ziemianin niestety.

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Cz maja 28, 2015 6:59 pm

Najlepiej wyglądałby w akwarium :D - Poważnie :idea:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?