Czy to ziemianin

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Czy to ziemianin

Postprzez Meteoriticon » Śr paź 28, 2015 7:11 pm

Andrzej napisał(a):Kenny- chętnie zobaczymy zdjęcia minerałów w meteorytach w twoim wykonaniu
aby były zrozumiałe dla amatora.

Nie rozumiem po co komu zdjęcia minerałów w meteorytach , tu na Forum :!: :!: :!: , a szczególnie po to by były zrozumiałe dla amatorów - pytam czego to maja być amatorowie , bo chyba nie poszukiwań meteorytów :!: :!: :!:

Ja sam znalazłem ok. 1000 meteorytów nie ogladając ani jednego zdjęcia , o które prosi kolega Andrzej .
Wiem , że meteoryty , które znalazłem nie były znalezione w Polsce ( według niektórych łatwiej :shock: ) , ale powoli - sukcesywnie wysyłam do badań i mam wiele klasyfikacji od CM 2 - Dhofar 1981 , R5 - JaH 874 , i Mars Sau 587 , a w kolejce po numer czeka tez księzyc przebadany już przez R.Koroteva ! więc niech mi nie wciska kitu ktoś , kto niby coś znalazł , ale do badań , to nie wyśle nikomu :evil:
Zdjęcia takie są tylko po to , żeby fajnie wyglądały w kompie po klasayfkiacji , a przed nie mają najmniejszego sensu , chyba , że Ty Andrzeju przreprowadzasz takowe klasyfikacje zatwierdzone przez Met Bull :wink:
Pozdrawiam !
Meteoriticon

ps : Nie męczcie biednego Kennego beznadziejnymi pytaniami , bo Kenny wije się jak może , żeby Was nie urazić
, tym bardziej , ze na niektóre pytania , to i wielu poważnych Naukowców miałoby poważne problemy , żeby odpowiedzieć zgodnie z prawdą :D
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Harisson » Śr paź 28, 2015 7:40 pm

Meteoriticon napisał(a):Wiem , że meteoryty , które znalazłem nie były znalezione w Polsce ( według niektórych łatwiej :shock: )

Abstrahując od tematu chcesz powiedziec ,ze wszyscy zapierdziulaj na pustynie ,bo jest trudniej?? No tak...zapewne :lol:

...moze teraz jest trudniej niz bylo kiedys ...ale wszystko prawie wykoszone przez zbieraczy tubylcow...i handlarzy z calego swiata ,ktorym oplaca sie pojechac i samemu znalesc.
Zreszta zauwazylem na ebayu,ze co niektórzy handlarze ,tytle natrzepali ,ze sprzedaja swoje metki jako nwaxxx i nawet nie czekaja na klsyfikacje...dobrze,ze w Omanie sie za to wzieli...a i tak tego coraz więcej tego i niedługo rynek sie zawali.
Ostatnio edytowano Śr paź 28, 2015 8:26 pm przez Harisson, łącznie edytowano 1 raz
Harisson
meteoryt

Postprzez Andrzej » Śr paź 28, 2015 7:58 pm

poszukiwacz powinien znać podstawowe minerały w meteorytach by wstępnie rozpoznać.
-czy dobrze zrozumiałem znalazłeś 1000 meteorytów a sklasyfikowano tylko 6.
Andrzej

Postprzez Meteoriticon » Śr paź 28, 2015 8:29 pm

Andrzej napisał(a):poszukiwacz powinien znać podstawowe minerały w meteorytach by wstępnie rozpoznać.

Przecież nie będę wysyłał do klasyfikacji 200 meteorytów ze znanego wszystkim spadku SaU 001 , i wielu innych , a te niesklasyfikowane wsyłam sukcesywnie do badań .
Czy Ty myslisz , że wyślesz 1000 meteorytów , i nagle po krótkim casie będziesz miał klasyfikację w MB :?:
Najpierw trzeba odciąć profesjonalnie próbki do badań , a jak się nie ma swojej własnej piły , to trochę trwa :!:
A uzyskanie numeru w MB może trwać miesiącami :!:
Mój Księżyc został już przebadany w 2014 roku i do tej chwili nie otrzymał numeru w MB , więc nie liczcie na to , że ktoś zajmie się kamieniem :!: :!: :!:

Pozdrawiam !
Meteoriticon
Ostatnio edytowano Cz paź 29, 2015 8:18 am przez Meteoriticon, łącznie edytowano 1 raz
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Harisson » Śr paź 28, 2015 8:31 pm

Andrzej napisał(a):poszukiwacz powinien znać podstawowe minerały w meteorytach by wstępnie rozpoznać.

na pustyni zapierdziulasz suvem i szukasz wszystkiego co nie pasuje do otoczenia i tam zadna dokladna wiedza nie jest potrzebna. Tylko podstawy! No,bo nikt chyba nie wierzy ,ze ''beduini'' wiedza co jest w srodku metkow ,ktorych znalezli tysiace i sprzedają potem grubszym ''beduinom'',którzy juz bardziej sa obcykani i cos tam kumaja.
Harisson
meteoryt

Postprzez Andrzej » Śr paź 28, 2015 9:09 pm

- wiedza w europie jest niezbędna, bez znajomości litologi meteorytów nic nie znajdzesz.
zbyt wiele kamieni nanieśonych przez lodowiec jest podobna do meteorytów.
Andrzej

Postprzez Kenny » Cz paź 29, 2015 7:58 am

1 - nie wkleję zdjęc meteorytów z pod mikroskopu bo obecnie nie mam dostępu do mikroskopu
2 - nie wiem co masz na myśli "zrozumiałem dla amatora", nie ma czegoś takiego jeśli jesteś w stanie rozpoznawac minerały szokowe pod mikroskopem to już nie jesteś amatorem a skoro nie jesteś amatorem to rozpoznawanie nawet najprostszych minerałów skałotwórczych nie powinno nastręczac problem. (nie wspomnę już w ogóle o tym że nawet profesjonaliści często wysyłają próbki na rentgen albo inny eds ponieważ rozpoznanie wizualne jest niemożliwe lub obarczone sporym błędem)
Ale Andrzej che rozpoznawac nawet nie mając materiału pod mikroskopem na podstawie zdjęc....
SIC!

Dyletantctwo Harissona to już w ogóle pozostawię bez komentarza... i w ogóle mit krwiożerczych handlarzy zdzierających ostatni grosz z biednych kolekcjonerów... Dlaczego nikt nie czepia się piekarzy że domagają się zapłaty za bułki??
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Harisson » Cz paź 29, 2015 9:19 am

[quote="Kenny"

Dyletanctwo Harissona to już w ogóle pozostawię bez komentarza... i w ogóle mit krwiożerczych handlarzy zdzierających ostatni grosz z biednych kolekcjonerów... Dlaczego nikt nie czepia się piekarzy że domagają się zapłaty za bułki??[/quote]

Dyletanctwem to jest twierdzenie,ze na pustyni jest tak samo trudno znalesc meteoryt jak i w Polsce.Porównywanie do piekarza ,jest bezsensu. Zagladasz na ebay a zagladales wczesniej,to widzisz roznice? Nie wiem co zrozumiales z mojego tekstu,ale chodzi mi o to ,ze rynek jest tak nasycony ,ze hej.
p.s.A kto ma pretensje do handlarzy? Coraz trudniej cokolwiek sprzedac... o to mi chodzi.
Harisson
meteoryt

Postprzez kerlmit » Cz paź 29, 2015 11:24 am

Kto sie orientuje jak sie sprzedaja metki w Polsce...bo ja tez mam wrazenie ,ze nic sie nie dzieje na allegro tzn. nikt nie kupuje...a sprzedajacych sporo.

Wracajac do ciecia meteorytow .Czy ciecie woda nie sprzawdzilo by sie lepiej ? No i taniej ?
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 29, 2015 11:28 am

Nie zaglądam na ebay allegro czy inne tego typu serwisy. Meteoryty traktuje jako ciekawostkę i hobby mam w dupie ich ceny rynek itp. Nie kupuje (z rzadka jak mi się jakiś spodoba w celu uzupełnienia kolekcji) nie sprzedaję (a już własnoręcznie znalezionych w szczególności).
Więc jeśli ktoś płaczę że nie może sprzedac moraska po 10pln/g to przepraszam ale zły adres.

Na pustyni spędziłem w życiu pewnie 2-3miesiące i żadnego meteorytu nie znalazłem (mimo iż szukałem - owszem nie były to szczególnie meteorytowe miejsca) i nie uważam żeby było to szczególnie łatwe zajęcie.

Co do umiejętności zbierania kamieni w pl. Tak jak nie ma sensu szukanie meteorytów na pustyniach pokrytych skałami magmowymi w polewach pustynnych gdzie kazdy kamień wygląda na meteoryt tak nie ma sensu szukanie ziemsko wyglądających kamieni na polach zasłanych skandynawskim gruzem w naszych warunkach.

Tyle w temacie.

Co do cięcia wodą kamieni... nie polecam próbowałem... szeroko i nierówno.
Kenny
meteorytoman

Postprzez Harisson » Cz paź 29, 2015 12:42 pm

popyt okresla cene jesli , za gram eukrytu sprzedawca chce mniej niz 4 dollary a bedzie jeszcze mniej . A co do moraska to faktycznie nie wiem cz 2-3 zl /g ktos zaplaci... niedlugo bedzie mozna oddac na zlom i sie wiecej kasy dostanie :wink:
Harisson
meteoryt

Postprzez Andrzej » Wt lis 03, 2015 7:03 pm

-do opisu cech fizycznych dodanie zdjęcia minerału znacznie ułatwia rozpoznanie.
-identyfikacja minerałów w oświetleniu UV jest ciekawa i efektowna. al. zd.8,9,10,11.
-optycznym mikroskopem można rozpoznać układ krystalograficzny.al. zd.1 układ krystalograficzny trójskośny
anortozytu.
-nie używam elektronicznych bajerów określanych jako mikroskop.
-szukanie w pl ma sens, w skandynawskim gruzie można znależć perełki z okresu wielkiego bum...bum...
anomalie irydowe, fragmenty skał impaktowych i.t.p
księżycowe meteoryty też można znależć , znacznie trudniej jest o beduina z podstawową wiedzą
żeby go rozpoznał.

http://www.fotosik.pl/u/Andrzej40/album/2241419
Andrzej

Postprzez kamyk » Śr lis 04, 2015 1:05 pm

Andrzeju .Czy rozpoznanie skały z wyraznymi śladami impaktu jest niemożliwe dla geologa ? Chodzi mi o skałę ziemską i oczywiście możliwość wstępnego rozpoznania . 2 pytanie . Czy skały takie można trafić tylko w gruzie Skandynawskim .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Śr lis 04, 2015 7:26 pm

1- szokowo zmienione ziarna kwarcu, szkliwo, rozpozna mikroskopowo.
2- fragment skały impaktowej z anomalią irydową znalazłem w kopalni żwiru'
.w kturej poszukuję amonity, oraz inne skamieniałości np. fragment rośliny tropikalnej? dobrze
zachowanej w skale osadowej.
-anomalia irydowa- cienka warstwa irydu w skałach impaktowych.
Andrzej

Postprzez Kenny » Cz lis 05, 2015 6:29 am

jestem pod wrażeniem... ja nie rozpoznam. Anomalii irydowych na oko też nie potrafię odnaleźc...
cholera powinienem zmienic zawód... :(
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?