Czy to jest meteoryt pułtuski ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz paź 30, 2008 12:07 pm

przydałby się nam tu na forum jakiś geolog, bo coś mi to przypomina (coś podobnego widziałem), ale nie pamiętam, co to takiego :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Cz paź 30, 2008 12:25 pm

Keny jest chyba z forum geologicznego , zamieszczę tam fotki może chłopaki coś powiedzą.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez tin » Cz paź 30, 2008 1:04 pm

Oj niestety... Pułtusk to to nie jest...
Ale zmyliłeś mnie tym zdjęciem prawdziwego Pułtuska zamieszczonym dla porównania (ta brekcja z kolekcji Jacka D.).... Już się na prawdę nastawiłem, że ktoś znalazł takiego byka w miejscu gdzie powinien być kilku-gramowy groch ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez tin » Cz paź 30, 2008 1:25 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):przydałby się nam tu na forum jakiś geolog, bo coś mi to przypomina (coś podobnego widziałem), ale nie pamiętam, co to takiego :)

Przypomina troche empirykowego "Allende", którego zdjęcia umieszczał Cieszyniak ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Cz paź 30, 2008 1:52 pm

No właśnie może to jakaś pojedyńcza sztuka innego meteorytu?

Mieszkam w Warszawie gdzie mógł bym oddać tą piętkę do badań żeby dowiedzieć się co to jest ? bo rozumiem że domowym sposobem się nie da :D
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez tin » Cz paź 30, 2008 2:03 pm

Ten empirykowy Allende to był zwykły, ziemski kamień a nie inny meteoryt. Jak mieszkasz w Wawie i będziesz w okolicach centrum to możemy się spotkać i rzucę okiem na ten przekrój. Moge też zabrać prawdziwego Pultuska do pokazania, żebyś następnym razem wiedział czego szukać.
Ew. mozesz wpaść kiedyś na robione przez nas często piwka meteorytowe (w Szwejku lub Chłopskim Jadle). Często, gęsto bywały na tych piwkach okazy, których próżno by szukać nawet w muzeach, wiec jest szansa, żeby się "opatrzeć" z prawdziwymi meteorytami, których często nie da się zobaczyć nigdzie indziej :-)
Ostatnio edytowano Cz paź 30, 2008 2:18 pm przez tin, łącznie edytowano 1 raz
tin
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Cz paź 30, 2008 2:08 pm

ok , zadzwonię to się umówimy
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz paź 30, 2008 7:50 pm

Pułtusk to raczej chyba nie jest, przynajmniej przekrój na zdjęciu nie przypomina chondrytu a raczej achondryt...
pzdr
z.
ps. Brahi szefuje PKiM :-)
Zibi
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Cz paź 30, 2008 8:26 pm

Na meteoryt raczej mi to nie wygląda - jak pisałem wcześniej wiele jest kamieni magnetycznych i niektóre z nich na szlifach też wyglądają ciekawie , ale po oględzinach na żywo wyraźnie widać , że to jest kamol .
Dlatego zawsze warto pokazać ciekawy kamień komuś , kto zna wygląd meteorytów na wskroś , aczkolwiek takie oględziny też nie dają 100% gwarancji i czasem bez niezbędnych badań nie da się nic stwierdzić :!:
Dotyczy to głównie potencjalnych kandydatów na achondryty :!:
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pt paź 31, 2008 7:35 am

Panowie - przesadzacie!

Przecież pisał, że wykrywka normalnie na kamol piszczała - po przecięciu nie widać ani chondr ani ziarenek (czy jak je tam fachowo nazwać) żelaza.

Więc na 100 % nie jest to achondryt ani chondryt.

ps. No chyba. że nagle wykrywka zaczęła na achondryty piszczeć - ale w to nie uwierzę :wink:
tomasir
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Pt paź 31, 2008 8:42 am

Wczoraj zrobiłem test z igłą na nitce .

W jednym miejscu igła wyraźnie jest przyciągana przez kamień.

Małym magnesem neodymowym był on dotknięty kilka dni temu , czy w związku z tym mógł się namagnesować w tak krótkim czasie ?
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez tin » Pt paź 31, 2008 9:45 am

tomasir napisał(a):Panowie - przesadzacie!

Przecież pisał, że wykrywka normalnie na kamol piszczała - po przecięciu nie widać ani chondr ani ziarenek (czy jak je tam fachowo nazwać) żelaza.

Więc na 100 % nie jest to achondryt ani chondryt.

ps. No chyba. że nagle wykrywka zaczęła na achondryty piszczeć - ale w to nie uwierzę :wink:

Nie rozumiem wnioskowania. Jak na podstawie braku żelaza, chondr i reakcji na wykrywacz można wywnioskować, że nie jest to achondryt?
Po pierwsze są achondryty które zawierają kupę żelaza (ure, aca, czy choćby nasze Zakłodzie). Achondryty to nie tylko HED'y, księżyce i marsy...
Po drugie. Wykrywacz można ustawić tak, żeby reagował nawet na HED'y (mój daje sygnał na howardyta z 15 cm)
Po trzecie kamol astrokosmo mógłby być achondrytem (co najwyżej) ale niemal na pewno nim nie jest....
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt paź 31, 2008 2:11 pm

siema :)
kamol z importu widać magnetyt
w wawie będę w przyszłym tygodniu chyba od czwartku
co do badań kamola mogę wziąć go do krk na mikroskop kruszcowy i zobaczyć co w nim siedzi ale ja bym się cudów nie spodziewał natomiast zawsze mogę przynajmniej częściowo opisać skład mineralny... :)
apropos namagnesowania wystarczy krótki kontakt magnetytu z magnesem żeby się namagnesował :) pozdrawiam :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Pt paź 31, 2008 3:04 pm

Był u mnie astrokosmo i potwierdziło się, że to nie meteoryt...
tin
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » So lis 01, 2008 1:52 am

Szkoda że to nie meteoryt , miałem nadzieję że może uda się go podpiąć do jakiegoś achondryta :cry: .

Kenny , jak najbardziej był bym zainteresowany aby trafił pod mikroskop , jak będziesz w Warszawie to daj znać na priv.

Dzięki wszystkim za pomoc w identyfikacji , jest jeszcze jedna smutna wiadomość , niestety połknąłem bakcyla .
astrokosmo
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?