Podczas minionych wakacji przekopałem spory kawałek trawnika i przy okazji wygrzebałem z ziemi setki (tysiące?) kamieni.Wszystkie wykopane kamienie przejrzałem - kilkanaście zabrałem do domu,z czego cztery po obejrzeniu pod mikroskopem stereoskopowym okazały się być godne dalszego zainteresowania.
W ostatnim czasie chyba udało mi się jednego z nich zidentyfikować jako skamielinę,konkretnie kawałek
skamieniałego drewna,ale w celu potwierdzenia moich przypuszczeń pokaże go jeszcze w innym dziale ...
Natomiast pozostałe trzy kamienie pokrótce zaprezentuję w tym poście - może ktoś podejmie się ich identyfikacji na podstawie zamieszczonych poniżej informacji i fotek... Mile widziane wszelkie sugestie

Wiem,że łatwiej byłoby o identyfikacje,gdyby kamienie zostały przecięte,jednak na chwilę obecną nie dysponuję odpowiednim narzędziem.Moja piła z tarczą o grubości 1,0 mm by je tylko uszkodziła,a trochę mi ich szkoda - okazy są bardzo interesujące,świetnie wyglądają i do tego mają ewidentne skorupki.
Więc po kolei...wg wielkości...
Uwaga - fotki można powiększać,najlepiej otwierać w nowej karcie...
Okaz nr1
Kamień znaleziony w pierwszej połowie sierpnia w ziemi pod trawnikiem.Wstępnie,gołym okiem,zidentyfikowany jako kolejna kombinacja krzemień/kreda,co jednak pod mikroskopem zostało wykluczone.Właściwie to okaz wygląda jak meteoryt,ale jeżeli nim nie jest to co to może być?
Masa: 4,2g
Wymiary: 24x15x10mm
Reakcja na magnes ferrytowy: brak widocznej reakcji
Skorupka: z jednej strony czarna i gładka,a z drugiej strony ciemnoszara i również gładka,ale bardziej nierówna.
Pod mikroskopem widoczne obtopienia powierzchni.Dodatkowo w skorupce widoczna jest stosunkowo duża okrągła obtopiona struktura z jasnozielonymi podłużnymi kryształami.Ciekawie wyglądała również złocista metaliczna blaszka w skorupie,jednak gdzieś znikła i pozostały po niej jedynie fotki

Wnętrze: w miejscach uszkodzeń skorupki widoczne białobeżowe ciasto skalne z żółtawymi i metalicznymi wtrąceniami.

Okaz nr2
Kamień znaleziony w drugiej połowie lipca w warstwie piasku (z budowy domu) pod trawnikiem.Początkowo rozpoznany jako konglomerat Dalarna lub skamielina jednak pod mikroskopem pierwsza opcja została wykluczona,a drugiej nie udało się potwierdzić.Więc co to jest?
Masa: 7,2g
Wymiary: 28x18x15mm
Reakcja na magnes ferrytowy: brak widocznej reakcji
Skorupka: brązowa (miejscami czarna),z jednej strony (najbardziej płaskiej) całkowicie zeszklona i gładka,
a na pozostałych powierzchniach nierówna (jak secondary fusion crust w meteorytach) z wystającymi kulistymi beżowymi strukturami o różnej wielkości.Jedna z nich jest wyraźnie większa i składa się z małych kulek w kolorze zielonym,pomarańczowymi i mlecznobiałym (widoczne są też kulki przezroczyste).Dodatkowo na stopionej powierzchni tej kulki widać grupy równoległych linii przecinających się pod kątem około 30 i 120 stopni.
Wnętrze: w miejscach uszkodzeń skorupki widoczne beżowe ciasto skalne.

Okaz nr3
Kamień znaleziony w drugiej połowie sierpnia w ziemi pod trawnikiem.Z wyglądu,na pierwszy rzut oka,przypominał zwykły diabaz Kinne,jednak był tak czarny po wysuszeniu na słońcu,że mimo wszystko postanowiłem przyjrzeć mu się bliżej pod mikroskopem.W powiększeniu bynajmniej nie wyglądał już na zwykły polodowcowy kamień,a raczej na poważnego kandydata na meteoryt...Ale może komuś przypomina coś innego?
Masa: 90,0g
Wymiary: 47x47x31mm
Reakcja na magnes ferrytowy: widoczna niewielka reakcja
Skorupka: czarna,gładka,pod mikroskopem widoczne obtopienia powierzchni i żyłki szkliwa w kolorze jasnozielonym,
ciemnozielonym,czarnym i żółtym (dodatkowo największej żyłce towarzyszy,prawie na całym obwodzie kamienia,jakaś czerwona,wąska struktura).
Wnętrze: w miejscach uszkodzeń skorupki widoczne białobeżowe ciasto skalne.Dodatkowo w miejscach przetarć skorupki widoczne podłużne żółtawe ziarna bezładnie poukładane w białym cieście skalnym.

Pozdrawiam