co to ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

co to ?

Postprzez enrico15 » N lis 09, 2008 6:06 pm

Cześć!!Znalazłem takiego oto podejrzanego kamyka http://picasaweb.google.pl/enriko15/AlbumBezTytuU02# ,który wstępnie przypomina meteoryt-dość dobry magnetyzm,wierzch przypominający skorupę obtopieniową i formy chondropodobne.Niedługo zeszlifuję jeden z boków ale puki co proszę o rzeczową opinie.
enrico15
meteorytoman

Postprzez tin » N lis 09, 2008 7:45 pm

Jest spora wg mnie szansa, ze jest to meteoryt niskiego typu.
Napisz jeszcze gdzie go znalazleś. Oczywiście jeżeli nie chcesz to nie musisz podawać miejsca ale bardziej rodzaj podłoża (góry, pola, las) i czy w Maroku czy w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej ;-)
Ostatnio edytowano N lis 09, 2008 10:30 pm przez tin, łącznie edytowano 1 raz
tin
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » N lis 09, 2008 8:17 pm

Rzeczywiście szansa jest , że to meteoryt - ale bez widoku wnętrza nic więcej się nie da powiedzieć .
A tak generalnie to przydałyby się trochę lepsze zdjęcia , bo na zbliżeniu za mało widać szczegółów powierzchni - na zdjęciach musi być widoczna struktura ewentualnej skorupy , i po szlifie będzie wtedy dobrze widać ewentualne chondry :idea:
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez enrico15 » N lis 09, 2008 10:01 pm

Co do lokalizacji to okolice Kielc,właśnie szlif dużo może powiedzieć z czym ma się do czynienia ,tak więc zrobię to jutro jak i fotki przy dziennym świetle.
enrico15
meteorytoman

Postprzez tin » N lis 09, 2008 11:09 pm

Powodzenia! Tylko uważaj, żeby tego zbytnio nie zniszczyć. Gdyby to się okazał meteoryty to szkoda by było okazu! Jak dla mnie wygląda całkiem nieźle :D
tin
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N lis 09, 2008 11:27 pm

mnie to wygląda trochę dziwnie - w szczególności te kulki. Bardzo jestem ciekaw ich przekroju
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Pn lis 10, 2008 11:02 am

Jacek Drążkowski napisał(a):mnie to wygląda trochę dziwnie - w szczególności te kulki. Bardzo jestem ciekaw ich przekroju

No ja również czekam na przekrój. Przy niskich typach chondrytów może być taka struktura! Mam kilka meteorytów pustynnych wyglądających podobnie (chondry i dziury po chondrach widoczne na powierzchni).
Jedyne mam wątpliwości co do zwietrzeliny bo typowy chondryt znaleziony w Europie nie powinien tak wyglądać. Z drugiej jednak strony znalazca nie podaje rodzaju podłoża na którym okaz został znaleziony więc ciężko cokolwiek wykluczyć.... Ale osobiście daję spore szanse, ze to meteoryt.
tin
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lis 10, 2008 12:24 pm

ja się przyznaję, że takiego meteorytu nie widziałem jeszcze - te kuleczki to mi kojarzą się z kulkami ceramicznymi, których kiedyś sporo znajdowałem w ziemi ;)
ale... poczekajmy na szlify i dokładniejsze zdjęcia szczegółów wyglądu
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lis 10, 2008 12:25 pm

tin napisał(a):...Przy niskich typach chondrytów może być taka struktura! Mam kilka meteorytów pustynnych wyglądających podobnie (chondry i dziury po chondrach widoczne na powierzchni).

a możesz pokazać fotki o największym podobieństwie?
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn lis 10, 2008 1:14 pm

Są spore szanse, że to meteoryt. Dużo cech na to wskazuje i wygląda na stosunkowo niedawny spadek (w warunkach europejskich powinien chyba już po kilku latach nieźle zwietrzeć)

Przyszło mi do głowy, że właściwie to wygląda on na węglisty (ale to chyba prawie nie możliwe ;))

Czy możesz jeszcze podać wymiary kamyka, żebyśmy mieli większe odniesienie do rzeczywistości?

pozdrawiam
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez enrico15 » Pn lis 10, 2008 4:22 pm

Niestety :( muszę przyznać ,że szlif przybliżył ten kamyk w kierunku ziemskiego pochodzenia a dokładnie wygląda mi na jakiś rodzaj węgla-pęknięcia są równoległe jak gdyby słoje drzewa albo mat glonowych poza tym zbyt czarny jego kolor,oczywiście obym się mylił.Jedyne co mnie zastanawia to właśnie te okrągłe twory i gdzieniegdzie widoczne kuleczki jak gdyby sferule(zaznaczyłem co niektóre strzałkami zielonymi) i ten magnetyzm :roll: http://picasaweb.google.pl/enriko15/KamykZKulkami#
enrico15
meteorytoman

Postprzez tin » Pn lis 10, 2008 4:34 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):
tin napisał(a):...Przy niskich typach chondrytów może być taka struktura! Mam kilka meteorytów pustynnych wyglądających podobnie (chondry i dziury po chondrach widoczne na powierzchni).

a możesz pokazać fotki o największym podobieństwie?

Mam po ostatnich wyprawach problemy z zoomem w aparacie ale znalazłem kilka przykładów na stronach MC.
Widać na nich zarówno chondrowe górki jak i dolinki po chondrach:
http://www.polandmet.com/gfx_nwa4964/013f.jpg
http://www.polandmet.com/gfx_nwa4837/000f.jpg
http://www.polandmet.com/gfx_nwa4438/009b.jpg
Zgadzam się z Zibim, że tak może wyglądać węglisty (niski chondryt bo wszystkie węglaki są niskie). No nic, czekamy na szlf :-)
tin
meteorytoman

Postprzez tin » Pn lis 10, 2008 5:28 pm

enrico15 napisał(a):Niestety :( muszę przyznać ,że szlif przybliżył ten kamyk w kierunku ziemskiego pochodzenia a dokładnie wygląda mi na jakiś rodzaj węgla-pęknięcia są równoległe jak gdyby słoje drzewa albo mat glonowych poza tym zbyt czarny jego kolor,oczywiście obym się mylił.Jedyne co mnie zastanawia to właśnie te okrągłe twory i gdzieniegdzie widoczne kuleczki jak gdyby sferule(zaznaczyłem co niektóre strzałkami zielonymi) i ten magnetyzm :roll: http://picasaweb.google.pl/enriko15/KamykZKulkami#

Ja bym go jeszcze nie przekreślał. W środku węgliste mogą tak wyglądać. Zdjęcia nie są najlepsze ale mimo wszystko nawet w tym cieście widać jakieś okrągłe twory przypominające chondry (poza tymi wielkimi, jasnymi).
A lekki jest? Czy trzymając w ręku waży tyle co wegiel drzewny? Jeżeli tak to niestety lipa ale jeżeli nie to wcale tak źle na przekroju nie wygląda! Może to jakiś kuzyn CR?
tin
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pn lis 10, 2008 6:42 pm

Ja też bym go nie przekreślał , chociaż jak na " kuzyna " CR ma za mało tworów przypominających chondry , no i w CR bardzo często chondry mają metaliczną obwódkę , którą przy świeżych nie zwietrzałych okazach na pewno byłoby widać na przekroju .
Martwią mnie poza tym te brązowe kulki chondro-podobne widoczne na przekroju ( jasne , i szare są ok. ) , gdyż przy meteorytach węglistych o małej liczbie chondr raczej nie widziałem takiego zestawu kolorów - przy węglistych CO i CV mogą występować chondry w wielu kolorach , ale też nie są one tak jednolicie brązowe ( CO , CV - liczba chondr jest znacząco większa )
A co do wagi meteorytów węglistych , to można się nieźle oszukać - sam mam meteoryt węglisty CM , który po wzięciu w rękę sprawia wrażenie , że pływałby na wodzie jak pumeks - jest tak lekki :!:
Oczywiście nie należy się zbytnio podniecać , i zaraz zakładać , że kamień ten to meteoryt węglisty - bo inny typ meteorytu raczej na 100% odpada .
W przypadku meteorytów poza badaniami laboratoryjnymi , równie ważne są oględziny okazu na żywo - bo często to co na zdjęciach wygląda meteorytowo , w rzeczywistości nawet go nie przypomina :idea:
Zdecydowanie zalecam pokazanie tego kandydata na meteoryt komuś mającemu tzw. opatrzenie w meteorytach :idea:
Tomek
Ostatnio edytowano Pn lis 10, 2008 7:00 pm przez Meteoriticon, łącznie edytowano 1 raz
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn lis 10, 2008 6:58 pm

Powiem, że CR-ka też mi przeszła przez myśl, ale w naszych warunkach długo by nie poleżała i tak by nie wyglądała...

Fotki przekroju już nie takie ładne ale oolity, czego się obawiałem, to chyba nie są :)
Pęknięcia najmniej mi się podobają w tym szlifie... chciałoby się, żeby były skutkiem szokowania ale jak jest w rzeczywistości ???
W każdym razie gratuluje ciekawego znaleziska :)
pozdr
Z.
Zibi
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?