Czy to jest meteoryt kamienny ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Czy to jest meteoryt kamienny ?

Postprzez astrokosmo » Śr lis 05, 2008 12:58 pm

Mój serdeczny przyjaciel p. Janusz Wiland nalisał do mnie wczoraj cyt. ( za zgodą nadawcy)...

Janusz,

Przesyłam kilka fotek mojego pseudo meteorytu :)

Znaleziony w Tatrach w Dolinie Jaworzynki ze dwadzieścia kilka lat temu na szlaku wśrod jasnych wapieni i dlatego rzucił mi się w oczy i zabralem go ze sobą. Wyraźnie widoczne obtopienia, jakby działała na niego wysoka temperatura, ale tylko z jednej strony. Niestety nie wykazuje on żadnych właściwości magnetycznych. Moj magnes dymowy nie przyciaga go.

Przez te dwadzieścia kilka lat żyłem z nadzieją ok. 0,5 %, że jest to meteoryt, a teraz proszę o pozbawienie mnie tych malutkich złudzeń :)

Pozdrawiam
Janusz

Tak więc zamieszczam fotęi i proszę o pomoc w identyfikacji kamolca.

Obrazek
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lis 05, 2008 2:29 pm

Niestety to nie jest meteoryt. Jest to jakiś antropogen (wytwór człowieka), co widać po tych równoległych rysach.
Ponadto meteoryt tak by nie wyglądał, zwłaszcza achondryt nie zawierający żelaza (a prezentowany okaz magnesu nie przyciąga)!
Obrazek
tin
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr lis 05, 2008 2:46 pm

Tin, chyba byłeś przed śniadaniem robiąc opis ;-)

Mój kolega też znalazł coś bardzo podobnego w Tatrach. Niestety nie pamiętam gdzie, ale było to dość wysoko. Uznane owo dziwo zostało za nadtopioną skałę wyładowaniem pioruna, który jest częstym zjawiskiem w górach.
Na ile to słuszna teoria nie wiem... ale na pewno to nie meteoryt.

pzdr.
Zibi
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lis 05, 2008 2:54 pm

Przed obiadem ale kajzerki nie jadłem ;-)
Wyładowanie nie tłumaczyłoby tych równoległych, regularnych rysek :-). Jak dla mnie to jakiś wytop powstały przy wypalaniu garnków na kwaśnice albo i innej górolskiej zastawy zeskła ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez X » Śr lis 05, 2008 6:29 pm

Bardzo podobają mi się te kólka z opisem, oby tak zawsze opisywać pseudometeoryty, byłoby super.

Przy okazji pozdrowienia dla p.Wilanda, to wieloletni miłośnik astronomii i znakomity fotograf. Zakładam, że mówimy o tej samej osobie.

Pozdrawiam.
X
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lis 05, 2008 7:46 pm

a mi to przypomina hematyt... stosunkowo ciężkie tworzy właśnie takowe struktury występuje w tatrach i był tam wydobywany i transportowany drogami którymi między innymi teraz prowadzą szlaki....
ważna cecha diagnostyczna wiśniowo czerwona rysa :) pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Solar » N lis 09, 2008 7:03 am

Kenny napisał(a):a mi to przypomina hematyt...

Nie może być skoro nie przyciąga magnesu :?
Jestem ciekaw jak wygląda druga strona, odciski po piorunach z jednej strony dają
ładne obtopienie lecz z drugiej strony jest przyklejony luźny materiał skalny, choćby piasek.
Ja obstawiam na meteoryt, nie spotyka się wytworów ludzkich rąk tak wysoko w Tatrach, po za śmiećmi.
Nie należy od razu odrzucać takich podejrzanych kamieni, bo niechęć do szukania szybko rośnie.
Solar
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Pn lis 10, 2008 10:57 pm

Jeszcze kilka fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt lis 11, 2008 12:25 am

ja w kwestii zastrzeżeń tina "równoległe, regularne rysy (odciski) świadczą o antropogenicznym pochodzeniu" - otóż swego czasu kupiłem na Allegro okazik saharyjski, bo wyglądał mi podejrzanie właśnie z tego powodu i chciałem sprawdzić, czy sprzedawca nie robi kupujących w balona, ale okazało się, że to jednak meteoryt ;)
(ale miał właściwości magnetyczne, był zwietrzałym chondrytem)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Wt lis 11, 2008 11:16 am

Jacek Drążkowski napisał(a):ja w kwestii zastrzeżeń tina "równoległe, regularne rysy (odciski) świadczą o antropogenicznym pochodzeniu" - otóż swego czasu kupiłem na Allegro okazik saharyjski, bo wyglądał mi podejrzanie właśnie z tego powodu i chciałem sprawdzić, czy sprzedawca nie robi kupujących w balona, ale okazało się, że to jednak meteoryt ;)
(ale miał właściwości magnetyczne, był zwietrzałym chondrytem)

Te "linie" na chondrytach to chyba tak zwane "lustro tektoniczne" (na płytkach widać je w postaci linii szokowych). Zgadza się, lustro tektoniczne przypomina często takie równoległe "beleczki" ale zazwyczaj jedna przy drugiej a nie w takich równych odstępach. Poza tym na zdjęciu widać bruzdy (wgłębienia) na dość równej powierzchni więc to nie jest to.
Na flow lines'y też to nie wygląda bo te również są "wypukłe"....
Oczywiście to tylko moje zdanie i ciąć zawsze trzeba, żeby zobaczyć wnętrze.
tin
meteorytoman

Postprzez Janusz_Wiland » Cz lis 13, 2008 12:13 am

Jarosław Bandurowski napisał(a):Bardzo podobają mi się te kólka z opisem, oby tak zawsze opisywać pseudometeoryty, byłoby super.

Przy okazji pozdrowienia dla p.Wilanda, to wieloletni miłośnik astronomii i znakomity fotograf. Zakładam, że mówimy o tej samej osobie.

Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję za mile słowa i pozdrowienia, ktore odwzajemniam.

Przy okazji pragnę potwierdzić, że te równoległe rysy są "antropogenicznego pochodzenia". Faktycznie były wykonane ręką człowieka. Znam go bardzo dobrze. Widuję go codziennie w lustrze przy goleniu. Próbowałem sprawdzić jak ten kamyk opiera się brzeszczotowi do metalu. Klika rysek mi wyszło, ale dalej nie ciąłem.
Astronomia, fotografia. polecam darmowy program AstroJaWil.
Janusz_Wiland
meteoryt

Postprzez Zibi » Pt lis 14, 2008 8:30 am

I całą prawda o rysach wyszłą na jaw :)

pozdrawiam
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez tin » Pt lis 14, 2008 10:51 am

A czy rysy są wiśniowo-czerwone? Jeżeli tak to Kenny ma rację, że hematyt :-). Dolina Jaworzynki to dość "antropogeniczny" teren a poza tym wydobywali tam rudy żelaza a więc hematyt to tam naturalna sprawa.
Niestety na meteoryt to mi to nie wygląda ale zawsze mogę się mylić :-).
tin
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?