Witam,
Coś takiego dostałem w prezencie. Podejrzewam, że niestety jest to tylko zwykły "sztuczny krzem", ale fajnie by było gdyby ktoś mi to potwierdził lub podpowiedział co to może być.
Waga około 0,8kg, wielkość około 10cmx10xcmx5cm, kolor błyszczący srebrny, nie reaguje na magnes
https://zapodaj.net/55d012b8aa519.jpg.html
https://zapodaj.net/65837ff5d9921.jpg.html
Re: Srebrny kamień
Kubek77 napisał(a):Witam,
Coś takiego dostałem w prezencie. Podejrzewam, że niestety jest to tylko zwykły "sztuczny krzem", ale fajnie by było gdyby ktoś mi to potwierdził lub podpowiedział co to może być.
Waga około 0,8kg, wielkość około 10cmx10xcmx5cm, kolor błyszczący srebrny, nie reaguje na magnes
https://zapodaj.net/55d012b8aa519.jpg.html
https://zapodaj.net/65837ff5d9921.jpg.html
Czy to jest metal zredukowany/żywy?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
a może to stop chromoniklowy [odpad] lub dodatek stopowy do stali nierdzewnej.
też posiadam coś takiego i jest to żywy nie magnetyczny metal. .pozd
-
sopel - meteorytoman
sopel napisał(a):a może to stop chromoniklowy [odpad] lub dodatek stopowy do stali nierdzewnej.
Jeśli to jest metal, to dziwnym jest, że nie ma na tym ani śladu utlenienia. Kiedyś znalazłem fragment wieszaka z galwanizerni, był to spory sopel chromu w którym tkwiło kawałeczek wieszaka, zupełnie skorodowanego, ale to jednak było dość łatwe do zidentyfikowania. Tu zaś metal jest nieco podobny jest do samorodka platyny - można sprawdzić gęstość.
http://www.redbor.pl/mineraly/0_pierwiastki.htm Nie wiem, czy w Polsce można na coś takiego trafić? Kenny będzie wiedział.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
jeszcze może to być przetopione srebro .[ja obstawiam stop]
tu chciałem zaznaczyć że ten mój metal nie magnetyczny ma mocny zapach karbidu
i dość sporo niklu [badany przez członka ptm].pozd
tu chciałem zaznaczyć że ten mój metal nie magnetyczny ma mocny zapach karbidu
i dość sporo niklu [badany przez członka ptm].pozd
-
sopel - meteorytoman
Sprawdź, co się stanie po uderzeniu w tą bryłkę młotkiem. Zacznij od niewielkiej siły i w razie potrzeby zwiększaj ją aż do odkruszenia.
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
- pulmetek
- meteorytoman
W takim razie w jaki sposób najłatwiej dowiedzieć się co to jest? Co ewentualnie da uderzanie młotkiem i rozwalenie tego? Dodam że próbowałem to "naruszyć" nożem i przy mocnych ruchach dało się trochę to naruszyć ale nie jest to łatwe. Kamień twardy, w środku kolor identczny jak na zewnątrz
- Kubek77
Co w nim meteorytowego ? Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
Kubek77 napisał(a):W takim razie w jaki sposób najłatwiej dowiedzieć się co to jest? Co ewentualnie da uderzanie młotkiem i rozwalenie tego? Dodam że próbowałem to "naruszyć" nożem i przy mocnych ruchach dało się trochę to naruszyć ale nie jest to łatwe. Kamień twardy, w środku kolor identyczny jak na zewnątrz
Widzę, że jednak do końca i jednoznacznie nie ustalono, czy to jest metal - to jest punkt wyjścia! Z tym młotkiem to dobry test, bo jeśli metal, to będzie kowalny, jeśli np. jakiś minerał typu siarczek to będzie się kruszył, nie ma mowy o kowalności czegoś takiego. Jeśli z tym co napisałem jest problem, czyli z identyfikacją, czy to jest metal, to radzę nie zawracać sobie głowy meteorytami.
-
lejkers - meteorytoman
Zgrubsza oszacowana gęstość tej materii wynosi 6,4 g/cm sześcienny. Biorąc pod uwagę ilość i wielkość bąbli gęstość zbliża sie do 7g/cm, czyli żelaza. Platynę można wykluczyć.
Stal nierdzewna 306 jest niemagnetyczna, a ma podobną gęstość. Jednak wygląda inaczej.
Ta materia jest bardziej "szklista". Dlatego zaproponowałem test młotkiem. Obiekt, po takim zabiegu, na pewno nie straci na wartości, której w ogóle nie posiada.
Stal nierdzewna 306 jest niemagnetyczna, a ma podobną gęstość. Jednak wygląda inaczej.
Ta materia jest bardziej "szklista". Dlatego zaproponowałem test młotkiem. Obiekt, po takim zabiegu, na pewno nie straci na wartości, której w ogóle nie posiada.
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
- pulmetek
- meteorytoman
żelazokrzem najprawdopodobniej lub inny żelazostop. Dodatek stopowy do produkcji stali. Było na forum tysiące razy ja rozumiem że osoby będące tu jako nowe nie potrafią tego rozpoznać ale stali bywalcy powinni być do tej tematyki przyzwyczajeni jako iż jest to jedno z najpospolitszych znalezisk "pseudo" w kraju...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Bardzo dziękuję za pomoc. Tak raczej sądziłem, że jest to tylko i wyłącznie kamień ładny wizualnie.
Odnośnie wcześniejszych komentarzy, to chciałbym zaznaczyć, że nie jestem żadnym specjalistą, poszukiwaczem czy nawet amatorem meteorytów. Po prostu dostałem takie coś i po wcześniejszych poszukiwaniach (gdzie już częściowo byłem zorientowany, że może być to jakiś stop krzemu) chciałem się upewnić od osób, które zajmują się taką tematyką, co to jest za "okaz". Wiem, że osoby, które zajmują się meteorytami natrafiają pewnie na przeróżne okazy, więc i z takim czymś mieli już doczynienia. Od niektórych użytkowników, przydałoby się czasami trochę więcej wyrozumiałości.
Ale i tak bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Odnośnie wcześniejszych komentarzy, to chciałbym zaznaczyć, że nie jestem żadnym specjalistą, poszukiwaczem czy nawet amatorem meteorytów. Po prostu dostałem takie coś i po wcześniejszych poszukiwaniach (gdzie już częściowo byłem zorientowany, że może być to jakiś stop krzemu) chciałem się upewnić od osób, które zajmują się taką tematyką, co to jest za "okaz". Wiem, że osoby, które zajmują się meteorytami natrafiają pewnie na przeróżne okazy, więc i z takim czymś mieli już doczynienia. Od niektórych użytkowników, przydałoby się czasami trochę więcej wyrozumiałości.
Ale i tak bardzo dziękuję i pozdrawiam.
- Kubek77
Kubek łapiesz się w kategorii "nowi" więc post nie był skierowany do Ciebie 

Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman