Jak w temacie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Jak w temacie

Postprzez mat » Pn paź 21, 2019 1:40 pm

Kenny napisał(a):Czegoś tu nie rozumiem... nie chodzi mi o to że wstawiasz dokładnie ten sam kamień tylko że temat tego typu (rodzaju) kamieni był już omawiany. Kamienie te są dość popularnymi znaleziskami z całego kraju a szczególnie z jakiegoś powodu obficie występują na ścianie wchodniej (zwłaszcza wyżyna lubelska). Na chwilę obecną widziałem już co najmniej kilkanaście okazów. Twój jest chyba pierwszy z zachodniej Pl.
Pozdrawiam i nie odbieraj próby pomocy jako ataku na Ciebie.

Kenny anonimowość na tym forum to iluzja dlatego powiem tak, mieszkamy w tym samym regionie pracujemy w tym samym małym mieście dlatego skończę na tym cytacie. Domyślam się że będziesz próbował odwrócić kota ogonem,ciekawe jak to zrobisz :?:
PS.Wiesz gdybyś pokazał omawiany kamień komuś kto pracuje w tutejszych hutach miedzi i powiedział że to odpad hutniczy to cha...cha..i.. :shock:
mat
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pn paź 21, 2019 6:07 pm

Warszawa to małe miasto czy duże Panie Mat ? 8) ozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt paź 22, 2019 5:39 am

Próbujesz mnie przestraszyć bo analiza kamienia nie poszła po Twojej myśli?
Absolutnie nie jestem anonimowy, ba powiem więcej nie kryję tego kim jestem ani gdzie mieszkam i gdzie pracuje (wszystkie dane znajdziesz na sieci).
Czy pisanie o tym co widzę, co analizowałem i jakie z tego wnioski wypływają jest odwracaniem kota ogonem?
Oczywiście możesz pokazywać to hutnikom miedziowym ale tam takiego materiału nie znajdziesz bo to nie jest bezpośredni odpad hutnictwa miedzi. Kamień jest wtórnym wykorzystaniem odpadów z hutnictwa żelaza, popytaj zatem w hucie Katowice.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt paź 22, 2019 2:38 pm

Dlaczego w hucie Katowice ma pytać ? Znalazł Pan w okolicach tejże ? 8) Dolny Sląsk to nie Zagłębie 8) Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez lejkers » Wt paź 22, 2019 3:29 pm

kamyk napisał(a):Dlaczego w hucie Katowice ma pytać ? Znalazł Pan w okolicach tejże ? 8) Dolny Sląsk to nie Zagłębie 8) Pozdrawiam serdecznie

Kamyk, oni tam w tej Hucie Katowice mają zakonspirowany specjalny wydział d/s produkcji takiej materii, mają też zakonspirowanych dystrybutorów, którzy wożą takie kamienie w różne dziwne miejsca po Polsce a nawet na Słowację.Między innymi przywieźli trochę tego produktu niemal w środek Puszczy Boreckiej (zakątek północno-wschodniej Polski, rzut beretem do Rosji), na skraj polany, gdzie udało mi się to znaleźć. :) Jedno, co trzeba przyznać, to że starannie trzymają reżimy produkcyjne, bo w każdym miejscu, gdzie komuś udało się to później znaleźć kamienie są identyczne makroskopowo i mikroskopowo - nie do odróżnienia - spece nie lada! Chociaż z drugiej strony myślę, że to jakaś spiskowa sprawa, bo "na chłopski rozum", ta ich produkcja, to taka sztuka dla sztuki :)
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt paź 22, 2019 4:11 pm

Niedobry Kenny :wink: by odpowiedział w czym ta huta w Dąbrowie jest taka wyjątkowa że produkuje takie odpady,inne nie ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mat » Wt paź 22, 2019 6:29 pm

Lejkers dziękuje za wsparcie :) Jak widzisz próbuje przestraszyć geologa a to blisko zastraszania, zastraszanie to ho...ho..Dlatego chwilowo odpuszczę temat. Kamyk to co robisz zacznij robić z większą rozwagą , chodzi mi o to abyś nie uwierał w każdym bucie :idea: Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt paź 22, 2019 6:55 pm

Jeżeli uwiera coś w butach 8) należy je ściągnąć ,ja tak zrobiłem .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 24, 2019 12:44 pm

dobrze zatem jak Huta Katowice jest złym przykładem to polecam jeszcze tą w Krakowie, Warszawie, Skarżysku, można również udać się do ośrodków historycznych... :)
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/zuzlo ... 03231.html
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz paź 24, 2019 2:22 pm

Kenny napisał(a):dobrze zatem jak Huta Katowice jest złym przykładem to polecam jeszcze tą w Krakowie, Warszawie, Skarżysku, można również udać się do ośrodków historycznych... :)
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/zuzlo ... 03231.html

Eee tam, to już nawet nie jest śmieszne
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz paź 24, 2019 3:10 pm

Smieszne to jest :D choćby dlatego,że dla Pana Lejkersa nie śmieszne :D Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz paź 24, 2019 6:27 pm

dobra ,to jeszcze tak skoro to odpad to dlaczego jest tak dobrze zmielony do drobinek setnych milimetra że nawet określenie składu chemicznego jest trudne ,drugie co jest spoiwem tej masy skoro została zmielona i wytworzona ponownie jako użytek ,no przepraszam chyba nie jako materiał na drogi -taki popiół .no jeszcze możliwość że to powstało jako produkt uboczy w tej postaci i tu proszę wytłumaczyć jaka huta wytwarza taki odpad[popiół] ,czyli czego używa jako paliwa że jest to produkt uboczny z tą całą zawartością .ktoś tu na forum określił że materiał podany musiał być Rezonansowi – zjawisko fizyczne zachodzące dla drgań wymuszonych po których zachodzi zjawisko tz.mleczka
no chyba że jest to jeszcze pył powstały za pomocą energii przyciągania międzycząsteczkowego w próżni :shock: .pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez mat » Cz paź 24, 2019 8:37 pm

Sopel to o czym piszesz jest zbieżne z tym co można zobaczyć pod mikroskopem optycznym. Zibi chciałbym poprosić o możliwość przebadania próbki. Taką możliwość otrzymałem jakiś czas temu poza forum. Obietnica dotyczyła tylko jednej próbki i do tej pory nie została wykorzystana. Mam nadzieje że oferta jest aktualna :?:
mat
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pt paź 25, 2019 11:28 pm

Beton już mierzyłem ale skoro Ci obiecałem to kobyłka u płota.
Raz ostatni, bo więcej pomiarów nie przewiduję... chyba, że mnie zaskoczysz ;)
- dane do przesyłki na priva.
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez mat » So paź 26, 2019 5:44 am

Witam.
Dziękuje za daną możliwość :) Trochę mnie martwi ten wstęp o betonie.Swego czasu miałem sytuacje że poza forum zapytałem o opinie na temat skały na podstawie przesłanego zdjęcia i Twoja ocena była zbieżna z tą którą otrzymałem od Randy L.Korotev ale mam nadzieje że tym razem się mylisz :) : No i ten beton mocny ....żelazem zbrojony :) .Będzie dobrze.
mat
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?