Jak w temacie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Jak w temacie

Postprzez Kenny » Pn paź 28, 2019 2:12 pm

Zibi jeśli możesz opublikuj wyniki.
Sopel nie jest tak drobno zmielony, po prostu składa się ze szkliwa szkliwa mają zmienny skład (nie są minerałami) a co się z tym wiąże w każdym punkcie analiza wyjdzie nieco inaczej.
Najczęściej spoiwem są węglany i to też było wykazane (chociażby pobieżna analiza przy pomocy octu/kwasu)
3ciej części Twojej wypowiedzi całkowicie nie rozumiem... rezonans to zjawisko nakładania się fal skutkujący wzmocnieniem lub wygaszeniem fal o jednakowej częstotliwości nie wiem co ma to do "zjawiska mleczka" (w ogóle co to jest?)...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pn paź 28, 2019 3:17 pm

Kenny napisał(a):Zibi jeśli możesz opublikuj wyniki.
Sopel nie jest tak drobno zmielony, po prostu składa się ze szkliwa szkliwa mają zmienny skład (nie są minerałami) a co się z tym wiąże w każdym punkcie analiza wyjdzie nieco inaczej.
Najczęściej spoiwem są węglany i to też było wykazane (chociażby pobieżna analiza przy pomocy octu/kwasu)
3ciej części Twojej wypowiedzi całkowicie nie rozumiem... rezonans to zjawisko nakładania się fal skutkujący wzmocnieniem lub wygaszeniem fal o jednakowej częstotliwości nie wiem co ma to do "zjawiska mleczka" (w ogóle co to jest?)...

Merkury zasilany w wapń przez kometę Encke

Na powierzchnię Merkurego mogą spadać intensywne deszcze meteorów, gdy co jakiś czas kometa Encke bombarduje pyłem cienką atmosferę planety.

Na Ziemi regularnie co roku możemy obserwować kilka deszczów meteorów, do których dochodzi, gdy planeta przelatuje przez strumień pyłu pozostawiony przez kometę czy planetoidę zbliżającą się do Słońca. Te drobne cząsteczki wpadają w atmosferę i ulegają spaleniu przy okazji tworząc obserwowane przez nas zjawisko meteoru.

Badania wskazują, że na Marsie także pojawił się intensywny deszcz meteorów w zeszłym roku, gdy kometa Siding Spring przeszła w niewielkiej odległości od Czerwonej Planety. W porównaniu z atmosferą Ziemi czy Marsa, atmosfera Merkurego jest dużo rzadsza - składa się jedynie z obłoków cząstek wyrzuconych z powierzchni planety lub z wiatru słonecznego - jednak cząstki te wciąż mają wpływ na egzosferę, zewnętrzną krawędź atmosfery.

Najnowsze dane dotyczące Merkurego uzyskano, gdy naukowcy próbowali wytłumaczyć nietypową zawartość wapnia w cienkiej atmosferze usianej kraterami planety.

W danych obserwacyjnych zebranych przez sondę MESSENGER (Mercury Surface Space Environment, Geochemistry and Ranging) naukowcy zauważyli, że poziom wapnia mierzonego przy powierzchni planety regularnie się zmienia w ciągu roku na Merkurym. Zazwyczaj poziom wapnia osiągał najwyższą wartość tuż po przejściu planety przez peryhelium swojej orbity.

Było to zagadkowe odkrycie bowiem modele wskazywały, że poziom wapnia powinien być największy tuż przed peryhelium. Wyniki takie opierały się na ruchu planety przez pył międzyplanetarny w pobliżu Słońca.

Naukowcy stwierdzili jednak, że odpowiedzialną za anomalię może być kometa Encke. Dzięki krótkiemu okresowi obiegu komety wokół Słońca (3,3 roku ziemskiego), promieniowanie słoneczne istotnie wpływa na budowę jądra komety i pozwala na uformowanie się przez tysiąclecia gęstego strumienia pyłu z komety. Początkowo zespół badawczy uważał, że pył kometarny mógł uderzać w powierzchnię Merkurego i wybijać cząsteczki wapnia z powierzchni planety w przestrzeń, jednak najwyższa wartość zawartości wapnia przypada na tydzień przed największym zbliżeniem Encke do Merkurego.

Aby dowiedzieć się więcej, naukowcy stworzyli model orbity komety Encke uwzględniający zmiany orbity w ciągu ostatnich kilkudziesięciu tysięcy lat. Model sugeruje, że warkocz pyłowy komety rozciąga się po całej orbicie komety. Gdy weźmie się pod uwagę wpływ promieniowania słonecznego na uwolnione z komety ziarna pyłu, ich orbita ulega istotnym zmianom na przestrzeni lat.

W ramach modelu strumień pyłowy ulegał rozciąganiu za jądrem komety Encke, aż do miejsca w którym obserwowano rzeczywistą maksymalną obfitość wapnia na powierzchni Merkurego. Większe i młodsze ziarna pyłu, uwolnione stosunkowo niedawno, nie były tak przesunięte na orbicie jak ziarna starsze i mniejsze.

Innymi słowy model wskazuje, że ziarna o rozmiarach rzędu 1 mm wyrzucone z powierzchni komety Encke między 10 000 a 20 000 lat temu, uderzają w powierzchnię Merkurego w miejscu, w którym rejestruje się na jego powierzchni największą zawartość wapnia.

Wyniki badań zostały zaprezentowane w ubiegłym miesiącu podczas dorocznego spotkania Działu Nauk Planetarnych American Astronomical Society w Maryland. Artykuł opisujący badania został opublikowany 28 września br. w czasopiśmie Geophysical Research Letters.

Źródło: space.com
https://www.urania.edu.pl/wiadomosci/me ... -1918.html
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn paź 28, 2019 4:04 pm

kenny stary ale ten sam temat

Re: beton?

» Pt sty 03, 2014 5:12 pm
Na życzenie Sopla odnoszę się w tym temacie do wątku "betonowego" poruszonego tu: viewtopic.php?f=29&t=4020

13 grudnia otrzymałem pięknie zapakowaną paczuszkę z tym oto okazem(szlif zrobiony przez sopla):
Obrazek

Moim zadaniem było określenie czy może być to beton lub też coś do betonu podobnego. Po szybkich oględzinach w piątkowy wieczór przy sztucznym świetle szybko napisałem, że z betonami nie ma to nic wspólnego jednak z ostateczną subiektywną weryfikacją chciałem się wstrzymać do poniedziałku gdy będę mógł obejrzeć go w lepszych laboratoryjnych warunkach.

Tam szybko przekonałem się, że przedwcześnie wyrwałem się się z pierwszą wiadomością. Prawdopodobnie wyszedł mój brak obycia z tak starannie zrobionym szlifem który zmylił mnie w totalnie. W pracy często mam do czynienia z różnego rodzaju odwiertami czy przekrojami, jednak ciężko to porównać z tym lśniącym szlifem.

Pierwsza sprawa której się przyjrzałem to gęstość która wyszła mi 2,437 g/cm3 co już mnie mocno zaniepokoiło. (Później doczytałem, że kwestia gęstości była już na forum poruszana) Starannie obejrzałem okaz w dobrym świetle i powiększeniu.

Jednak żeby zrobić kolejny krok musiałem ukruszyć "kamień"(miałem pozwolenie;)). To co zobaczyłem rzuciło nowe światło. W jednym miejscu przy powierzchni mogłem ujrzeć charakterystyczny dla mieszanek spoiwowych twór. Wygląda mi to na typowe wyjście "mleczka" spowodowane wibrowaniem czy też w skutek grawitacyjnego opadania cięższych i "wypływania" lżejszych elementów. , które powoduje gromadzenie się na powierzchni nadmiaru drobnych frakcji kruszywa i piasku, tworzących pewną skorupę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W naszym przypadku oczywiście ciężko mówić o kruszywie ale widać jednak wyraźną zmianę uziarnienia i przede wszystkim zmianę koloru skorupki. Ciekawym jest, że ze strony mleczka wyczuwalny jest spadek magnetyczności (wzrost po przeciwnej stronie) co potwierdzało by tą teorię.

No właśnie magnetyczność. Raczej słaba. Myślę, że w pewnym stopniu może być spowodowana użyciem piasku i mączki bazaltowej. Cięższe części podczas wibrowania nieco opadły sprawiając dobrze wyczuwalny spadek magnetyczności przy domniemanym miejscu wyjściu mleczka. Obecność piasku/mączki bazaltowego tłumaczyło by również kolor przekroju i pochodzenie najgrubszych bardzo ciemnych ziarenek.

Magnetyczność na pewno poprawia też kolejna istotna kwestia czyli zawartość żywego metalu. W żaden sposób nie jestem w stanie zrozumieć obecność tych metalicznych obiektów.Myślałem o użyciu jakiś kruszyw żużlowych(nie popiołów) ale frakcje z jakimi się spotkałem absolutnie nie pasują (najmniejsza znana mi frakcja to #0/5mm) , nie jestem też w stanie znaleźć innych cech/dowodów na ich użycie. Inna sprawa, że żużli najczęściej używa się w mieszankach mineralno asfaltowych a w przypadku betonów raczej w popularnych chudziakach(z czym nie mamy na pewno do czynienia). Gęstość objętościowa żużli stosowanych w betonach to zaczyna się od 2,5 g/cm3.

Myślałem o zbrojeniu rozproszonym( http://cdn.morguefile.com/imageData/pub ... 906355.jpg) ale tu jest za cienkie, ma zbyt zróżnicowany przekrój i jest go stanowczo za mało. Zadałem sobie trochę trudu i wydobyłem największe ziarenko, okazało się bardzo krótkie(średnica 1mm, długość 2mm) niczym nie przypomina żadnego zbrojenia stosowanego w betonach...

Ostatnia dziwna sprawa to zapach po zmoczeniu. Przypomniałem sobie o pewnym spoiwie( niecementowym) stosowanym przy stabilizacji podłoża w budownictwie drogowym które ma całkiem inny zapach niż charakterystyczny zapach cementu. W mojej ocenie bardziej ziemisty nieco podobny do zapachu omawianej próbki. Może użyto tu czegoś podobnego? Może zapach został nabyty przez długotrwałe przebywanie w wilgotnym środowisku?

Reasumując nie jestem w stanie zapewnić że mamy do czynienia z jakąś zaprawą( bo z klasycznym betonem na pewno nie). Sporo na to wskazuje ale myślę, że bez odpowiednich badań chemicznych ciężko będzie jednocześnie stwierdzić z czym mamy do czynienia . Ja obstawiam na coś pokrewnego z tym:
http://www.pagel.com/all/pdf/pl/v15_pl.pdf
z tym, że ciągle nurtuje mnie obecność tych metalowych drobin.

Próbkę pokazałem też zaprzyjaźnionemu technologowi betonowemu. Szybko odparł, że nie ma pojęcia co to może być. W sumie nie ma się co dziwić, jego wiedza ma zupełnie inny charakter.
Mam jeszcze parę pomysłów ale o tym w swoim czasie;)
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt paź 29, 2019 4:08 pm

Jedna podstawowa sprawa, w tym materiale nie udało się zidentyfikować żadnego standardowego minerału skałotwórczego (poza jakimiś pojedynczymi ziarnami kwarcu) i to jest podstawowy problem. Wszystkie meteoryty jakie by nie były składają się w większości ze znanych minerałów, tu mamy do czynienia z przekrojem szkliw, żelaza spajającego to wszystko węglanowego spoiwa... a gdzie są pirokseny, oliwiny, plagioklazy i inne?
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt paź 29, 2019 5:58 pm

wszystkie meteoryty z ciał skalistych takie minerały posiadają TAK. a jak to by się miało do wspomnianej przez lejkersa komety :?:
czy wiemy na pewno z czego one się składają ,może to związki chemiczne lub pierwiastki które są starsze niż minerały powstałe geologicznie na planetach skalistych a a ich formułowanie było zupełnie inne .
tu cytat z wiki
...W skład pyłu komety Wild 2 wchodzi głównie magnez, jednak nie tylko. Stwierdzono również obecność minerałów kojarzonych z wysokimi temperaturami, podczas gdy komety powstają w tej części kosmosu, gdzie temperatury są ekstremalnie niskie. Na tej podstawie stwierdzono, że w skład przynajmniej niektórych komet może wchodzić materiał, który został wyrzucony w dalekie rubieże Układu Słonecznego, gdy Słońce było jeszcze młodą gwiazdą.[/color]
więc ten materiał był raczej ciałem krystalicznym ,i tu nie wiem czy tak można powiedzieć nazwać szkliwem .
sopel
meteorytoman

Postprzez mat » Śr paź 30, 2019 5:48 am

Sopel to o czym piszesz nie trafi do geologa opierającego swoją wiedze tylko na tym co pewne i sprawdzone. Czasami jak czytam wypowiedzi konserwatywnych geologów to odnoszę wrażenie że procesy skałotwórcze zachodzą w nich samych.
mat
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr paź 30, 2019 9:55 am

mat napisał(a):Sopel to o czym piszesz nie trafi do geologa opierającego swoją wiedze tylko na tym co pewne i sprawdzone. Czasami jak czytam wypowiedzi konserwatywnych geologów to odnoszę wrażenie że procesy skałotwórcze zachodzą w nich samych.

Bardzo słuszna konstatacja - mózg, nauka i myślenie, to nie jest to samo, co pakowanie informacji na HDD
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr paź 30, 2019 1:05 pm

Sopel jednym z podstawowych minerałów magnezu występujących w przestrzeni kosmicznej jest właśnie oliwin czy chociażby piroksen (oba są minerałami tworzącymi się raczej w wysokich i bardzo wysokich temperaturach). Tego typu metale (magnez, sód, glin, potas etc.) raczej nie występują w stanie wolnym jako iż są wysoce aktywne chemicznie i wiążą się z czym popadnie (najczęściej z krzemem i tlenem tworząc krzemiany).
Problem z artykułami prasowymi najczęściej polega na tym że są one pewnym uproszczeniem aby ludzie z poza nauki byli w stanie cokolwiek z nich zrozumieć. Tu odwołujecie się już do poziomu akademickiego a wiec należało by sięgnąć po publikacje naukowe w tym temacie a nie art.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr paź 30, 2019 2:41 pm

Tu odwołujecie się już do poziomu akademickiego a wiec należało by sięgnąć po publikacje naukowe w tym temacie a nie art.
kenny z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy i kolegów po fachu nawet nie próbuje wchodzić w konfrontację z nauką czy to na poziomie artykułów publicystycznych czy akademickich nie moja bajka .a każdy kto ma troszku :wink: w głowie zrozumie że na temat komet nie wiemy nic albo tak musi być odgórnie ,niby coś tam złapali z tej komety i tyle wiemy .no chyba że Ty wiesz więcej .
też czekam na to badanie zibiego ,i czy wniesie coś nowego do tematu .
na tym forum przez 9 lat było naprawdę kilka ciekawych kamieni których powinno się przebadać pod kątem składu chemicznego ,ja posiadam takie dwa ''beton'' i drugi z żywym metalem .pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr paź 30, 2019 3:45 pm

sopel napisał(a):Tu odwołujecie się już do poziomu akademickiego a wiec należało by sięgnąć po publikacje naukowe w tym temacie a nie art.
kenny z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy i kolegów po fachu nawet nie próbuje wchodzić w konfrontację z nauką czy to na poziomie artykułów publicystycznych czy akademickich nie moja bajka .a każdy kto ma troszku :wink: w głowie zrozumie że na temat komet nie wiemy nic albo tak musi być odgórnie ,niby coś tam złapali z tej komety i tyle wiemy .no chyba że Ty wiesz więcej .
też czekam na to badanie zibiego ,i czy wniesie coś nowego do tematu .

Wiemy już sporo dzięki misji Stardust i badaniu komety 67P - lądownik Philae - trzeba poszperać i poczytać. Ważne, że stwierdzono, że komety powstały we wczesnym okresie aktywności gwiazdy z jej pyłów wyekspediowanych w bardzo dalekie obszary od Słońca (strefa/obłok Oorta), gdzie nie było warunków na termiczną ich ewolucję - całkowita "martwota" geologiczna, m.in nie mogły powstać minerały wymagające wysokich temperatur (takie mogą powstać tylko w starych gwiazdach, kończących żywot jako białe lub czerwone karły. Wiemy, że jądro zawiera również (obok tlenków) metale w stanie zredukowanym (metalicznym) nigdzie indziej nie spotykane np Ca, Mg(!). Wiemy, że jego gęstość wynosi zaledwie 0,47g/cm3 (mieszanina mineralno-organiczna), dlatego np. po odparowaniu/wysublimowaniu frakcji organicznej (węglowodory alifatyczne, WWA i szereg innych składników na bazie węgla, na Ziemi może co najmniej podwoić swoją gęstość - grawitacyjnie zagęszczające się "błoto". Wiemy wreszcie, że jeśli na powierzchni głowy komety znajdują się minerały/skały "meteorytowe", to są obiekty dla niej obce, pochodzą z kolizji kosmicznych. To tylko kilka z dostępnych przykładów, a reasumując już wiadomo (strona NASA - Misja Stardust), że dotąd znane meteoryty, jakie by nie były, to zupełnie inna materia kosmiczna.
lejkers
meteorytoman

Postprzez mat » Śr paź 30, 2019 3:57 pm

Przemyślałem ofertę Zibiego odnośnie przebadania mojego znaleziska, wyślę próbkę do przebadania dopiero po ujawnieniu wyników badań znaleziska Sopla.Chciałbym zobaczyć o czym mówią wyniki badań i czy są wystarczające oby potwierdzić że mamy do czynienia z meteorytem. Kenny powołujesz się często na swoją wiedze geologiczną dając do zrozumienia że ci którzy wypowiadają się na forum a tej wiedzy nie mają to ignoranci. Patrząc z Twojego punktu widzenia pewnie masz racje ale jak to możliwe że taki fachowiec nazywa moje znalezisko kolejno,skałom pospolitą we wschodniej Polsce nie podając nazwy,potem jest to odpad hutniczy z hut miedzi,potem przechodzi transformacje na odpad z hut żelaza. Następnie Zibi składając propozycje przebadania omawianej skały nazywa ją betonem. Kenny popatrz na to z mojej perspektywy i oceń swoją wiedze a potem oceniaj wiedze geologiczną innych. Puki co wiedza jako taka jest dobrem dostępnym dla wszystkich i niech tak pozostanie.
mat
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr paź 30, 2019 5:02 pm

Przemyślałem ofertę Zibiego odnośnie przebadania mojego znaleziska, wyślę próbkę do przebadania dopiero po ujawnieniu wyników badań znaleziska Sopla.Chciałbym zobaczyć o czym mówią wyniki badań i czy są wystarczające oby potwierdzić że mamy do czynienia z meteorytem
mat ale ja tego ''betonu ''nie wysłałem do badania kenny zrobił cienką płytkę i na tym się skończyło .
sopel
meteorytoman

Postprzez mat » Śr paź 30, 2019 6:32 pm

...... [quote="Kenny"]Zibi jeśli możesz opublikuj wyniki.
Sopel nie jest tak drobno zmielony, po prostu składa się ze szkliwa szkliwa mają zmienny skład (nie są minerałami) a co się z tym wiąże w każdym punkcie analiza wyjdzie nieco inaczej ........
Kenny napisał o opublikowaniu wyników przez Zibiego zrozumiałem tekst dosłownie stąd mój pużniejszy wpis. Teraz się namieszało ale wyjaśnię to z Zibim poza forum.
mat
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr paź 30, 2019 9:39 pm

mat napisał(a):......
Kenny napisał(a):Zibi jeśli możesz opublikuj wyniki.
Sopel nie jest tak drobno zmielony, po prostu składa się ze szkliwa szkliwa mają zmienny skład (nie są minerałami) a co się z tym wiąże w każdym punkcie analiza wyjdzie nieco inaczej ........
Kenny napisał o opublikowaniu wyników przez Zibiego zrozumiałem tekst dosłownie stąd mój pużniejszy wpis. Teraz się namieszało ale wyjaśnię to z Zibim poza forum.

Zdecydowanie proszę nie mieszać swojego znaleziska z naszymi (Sopla i kilkoma innymi, które są identyczne), bo wprowadza to tylko chaos. To jest zupełnie inna bajka, mimo pozornych podobieństw.
lejkers
meteorytoman

Postprzez mat » Śr paź 30, 2019 10:21 pm

Zdecydowanie nie jest moim zamiarem wprowadzanie chaosu. Wątki tu często się mieszają i nakładają na siebie i łatwo jest być posądzonym o nie właściwe intencje. Dodatkowo czasami dochodzą emocje którym ulegamy i w zasadzie zdarzyć się to może każdemu. W takiej sytuacji trzeba oceniać też intencje co do których chyba nie ma wątpliwości.
mat
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?