Re: ciekawy kamyk.
W makro można prosić ?Pozdrawiam serdecznie.
- kamyk
- meteorytoman
Do NWA 1950 podobny .Stronę zewnętrzną w makro można prosić.Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
Ładny panie Sopel ten kamyczek życzę oby to był meteoryt
- pumba
- meteorytoman
Magnetyczność tej skorupki ? Pozdrawiam serdecznie .
- kamyk
- meteorytoman
powturzę .
[witam.jakie szanse na marsa
.1100gr. magnetyczny tylko w jednym miejscu, pozostałości skorupy czy obtopieniowej trudno powiedzieć .jutro lepszy szlif i foto całości ,to tylko piętka w najdłuższym miejscu 5cm.po=#0040FF][/color]
[witam.jakie szanse na marsa

-
sopel - meteorytoman
Ciepnij tym na półkę ,widzę że czekasz na taką odpowiedz ....Pozdrawiam serdecznie .
- kamyk
- meteorytoman
Ten brązowawy kolor na zewnątrz skały wygląda na skorupkę
- pumba
- meteorytoman
Ciepnij tym na półkę ,widzę że czekasz na taką odpowiedz
oczywiscie że nie takiej odpowiedzi chciałbym ale też żadnej innej nie sugerowano ,
znawcy tematu a są tu tacy ignoruj takie wrzutki bo niby co mają zrobić napisać że podobny do meteorytu tylko na podstawie resztek jakiejś skorupki nie koniecznie obtopieniowej lub wnętrza które też niczego nie wnosi ,badań niet meteorytu niet a w końcu może to jakiś granit,gnejs czy tam podobny ziemniak.
dla mnie okaz ciekawy ale na siłę nie upieram się bo i nie mam podstaw do tego że to może być meteoryt ,tu dorzucam fotkę fazy [struktury] która w całym kamieniu jako jedyna jest magnetyczna pozd.
[
oczywiscie że nie takiej odpowiedzi chciałbym ale też żadnej innej nie sugerowano ,
znawcy tematu a są tu tacy ignoruj takie wrzutki bo niby co mają zrobić napisać że podobny do meteorytu tylko na podstawie resztek jakiejś skorupki nie koniecznie obtopieniowej lub wnętrza które też niczego nie wnosi ,badań niet meteorytu niet a w końcu może to jakiś granit,gnejs czy tam podobny ziemniak.
dla mnie okaz ciekawy ale na siłę nie upieram się bo i nie mam podstaw do tego że to może być meteoryt ,tu dorzucam fotkę fazy [struktury] która w całym kamieniu jako jedyna jest magnetyczna pozd.
[

-
sopel - meteorytoman
Chłopaki nie znudziły wam się już te ziemniaczki? Przecież jest tyle historycznych elips spadkowych i nowych spadków
do szukania na całe życie.. Nie ogarniam. Pozdro!
do szukania na całe życie.. Nie ogarniam. Pozdro!
- Kaioken
- meteorytoman
Gdzie w Polsce spadły meteoryty marsjańskie ? Panie Kaikonen ,Sopel nie pisał gdzie znalazł tego ziemniaczka .
- kamyk
- meteorytoman
Cześć!
No właśnie dobre pytanie! Słyszałem że ponoć spadł w Polsce mars i to dosyć niedawno;)
Niestety sam nie mam żadnych informacji na ten temat. Warto jednak poszukać nowych spadków!
Osobiście nie mam zamiaru zniechęcać do poszukiwań marsów/lunarów na terenie Polski, wręcz
chciałbym zachęcić do szukania na terenach polodowcowych, żwirowniach, aluwiach rzecznych itp.
Zbieram ziemniaczki tak samo, bo lubię skały i minerały! Namawiam do poszukiwań starych spadków,
trzeba ratować je przed wietrzeniem;D Co do nowych, to nie wiadomo co się trafi, może być coś innego.
Pozdrawiam serdecznie!
No właśnie dobre pytanie! Słyszałem że ponoć spadł w Polsce mars i to dosyć niedawno;)
Niestety sam nie mam żadnych informacji na ten temat. Warto jednak poszukać nowych spadków!
Osobiście nie mam zamiaru zniechęcać do poszukiwań marsów/lunarów na terenie Polski, wręcz
chciałbym zachęcić do szukania na terenach polodowcowych, żwirowniach, aluwiach rzecznych itp.
Zbieram ziemniaczki tak samo, bo lubię skały i minerały! Namawiam do poszukiwań starych spadków,
trzeba ratować je przed wietrzeniem;D Co do nowych, to nie wiadomo co się trafi, może być coś innego.
Pozdrawiam serdecznie!
- Kaioken
- meteorytoman
Kiedy znaleziony ? Jak Pan rozpoznaje potencjalne szkło na szlifie ?
- kamyk
- meteorytoman