Przypomina nieco ten kanadyjski:
http://www.expressen.tv/KVP/1.1435804/se-himlafenomenet-har
Imponujący
Trudno cokolwiek znaleźć o tym bolidzie... Mam jeszcze coś takiego:
I just got a panicked call from a friend of mine in Sweden that a massive fireball was seen from near Kvarnby (near Malmo) and caught on camera at ~0800 this morning. It was toward the North Sea, likely impact in North Sea or Denmark near Copenhagen. This could have fallen in Denmark/Sweden, or the North Sea.
Everyone should see this fireball, every bit as large if not larger than the Canada fireball.
Jest więc szansa, że nie zrobił wielkiego plum do Morza Północnego

Trudno cokolwiek znaleźć o tym bolidzie... Mam jeszcze coś takiego:
I just got a panicked call from a friend of mine in Sweden that a massive fireball was seen from near Kvarnby (near Malmo) and caught on camera at ~0800 this morning. It was toward the North Sea, likely impact in North Sea or Denmark near Copenhagen. This could have fallen in Denmark/Sweden, or the North Sea.
Everyone should see this fireball, every bit as large if not larger than the Canada fireball.
Jest więc szansa, że nie zrobił wielkiego plum do Morza Północnego

-
wadi - meteorytoman
Wygląda na żelaźniaka 

W Ziarenku Piasku ujrzeć Świat cały
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny
W.Blake
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny
W.Blake
-
Woreczko Jan - meteorytoman
Póki co bliższe dane wskazują na Szwecję, Danię lub Morze Północne ze wskazaniem na to drugie lub trzecie....
Niestety ekipa poszukiwawcza wchodzi w rachubę tylko w przypadku Szwecji. Dania ma zbyt restrykcyjne prawo a Morze Północne trochę za zimne o tej porze roku
Niestety ekipa poszukiwawcza wchodzi w rachubę tylko w przypadku Szwecji. Dania ma zbyt restrykcyjne prawo a Morze Północne trochę za zimne o tej porze roku

-
tin - meteorytoman
witam, mieszkam w Kopenhadze, niestety bolidu nie widziałem.
wczoraj cały dzień pokazywali w wiadomościach nagranie video, było trochę komentarzy ale nic konkretnego.
ciekawsze rzeczy pisza dzisiejsze gazety.
bolid był widziany przez wiele osób, o godz 20 15 w sobote i trwał w zależności od relacji od 4 do 8 sekund. przy czym podaja że był widziany na dużym obszarze od Norrkoping i Malmo w Szwecji w całej Danii po pn Niemcy i Polske.
Jest wywiad z *Henning Haack) kuratorem wystawy meteorytów w Muzeum Geologicznym w Kopenhadze. Twierdzi, że meteoryt mógł spaśc na wyspie Lolland albo do morza. podobno słyszano detonacje na Bornholmie ,pd Danii i troche w Polsce.
tyle zrozumiałem, jak sie coś ciekawego dowiem dam znac
na Lolland najłatwiej dosta sie promem z Rostocku
i kiedyś na tym forum czytałem że w Danii można szukac a państwo jest zobowiązane do nagrody to tyle
pozdrawiam
acha i jeden pies sie wystraszył i nie chciał na spacer wyjśc
wczoraj cały dzień pokazywali w wiadomościach nagranie video, było trochę komentarzy ale nic konkretnego.
ciekawsze rzeczy pisza dzisiejsze gazety.
bolid był widziany przez wiele osób, o godz 20 15 w sobote i trwał w zależności od relacji od 4 do 8 sekund. przy czym podaja że był widziany na dużym obszarze od Norrkoping i Malmo w Szwecji w całej Danii po pn Niemcy i Polske.
Jest wywiad z *Henning Haack) kuratorem wystawy meteorytów w Muzeum Geologicznym w Kopenhadze. Twierdzi, że meteoryt mógł spaśc na wyspie Lolland albo do morza. podobno słyszano detonacje na Bornholmie ,pd Danii i troche w Polsce.
tyle zrozumiałem, jak sie coś ciekawego dowiem dam znac
na Lolland najłatwiej dosta sie promem z Rostocku

i kiedyś na tym forum czytałem że w Danii można szukac a państwo jest zobowiązane do nagrody to tyle
pozdrawiam
acha i jeden pies sie wystraszył i nie chciał na spacer wyjśc
- siaki
- meteorytoman
pewnie za jakieś dwa miesiące będę miał delegację do Danii, ale do tego czasu już będzie wszystko pozamiatane
A tak poza tym, troszkę więcej o tym bolidzie można znaleźć tu:
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread428833/pg1
oraz tu
http://www.thelocal.se/16990/20090118/

A tak poza tym, troszkę więcej o tym bolidzie można znaleźć tu:
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread428833/pg1
oraz tu
http://www.thelocal.se/16990/20090118/
- tomasir
- meteorytoman
siaki napisał(a):(...)kiedyś na tym forum czytałem że w Danii można szukac a państwo jest zobowiązane do nagrody(...)
Szukać to w zasadzie można wszędzie

Teoretycznie meteoryt w Danii ma obowiązek kupić muzeum i nie można go wywieść. Problem w tym, że Muzeum w Kopenhadze nie ma pieniędzy nawet na utrzymanie własnej kolekcji w cywilizowanych "warunkach" nie mówiąc o kupowaniu nowych. Poza tym w duńskim prawie jest zapis, że meteoryt musi być odkupiony po "rynkowych" cenach, tyle tylko, że takie prawo uniemożliwia stworzenie jakiegokolwiek "rynku", bo jak mówić o rynkowej cenie czegoś, czym nie można handlować? Tu jest żywy przykład biurokratycznego idiotyzmu ;D.
Ale osobiście ja bym z chęcią pojechał nawet jako wolontariusz i mógłbym wszystko oddać za "laurkę" lub "dyplom"

-
tin - meteorytoman
tin napisał(a): Poza tym w duńskim prawie jest zapis, że meteoryt musi być odkupiony po "rynkowych" cenach, tyle tylko, że takie prawo uniemożliwia stworzenie jakiegokolwiek "rynku", bo jak mówić o rynkowej cenie czegoś, czym nie można handlować? Tu jest żywy przykład biurokratycznego idiotyzmu ;D
Rynek handlu meteorytami istnieje - i na podstawiej ogólnoświatowych cen mogą to określić. Z takiego zapisu jak podałeś bez problemu można wyezgekwować uczciwe ceny, ot takie średnie rynkowe. Ewentualnie, z racji, że to muzeum może cena będzie 10-20% niższa. Niemniej ja uważam taką sytację za całkowicie w porządku.
- tomasir
- meteorytoman
Ogólnoświatowe ceny są takie, że za spadki afrykańskie płaciło się po 1$/g a za inne po 100$/g.... Arbitralne ustalanie ceny przez urzędników ma się nijak do "rynkowej ceny"
. No zawsze urzędnik coś tam może ustalić (np 101/2 = 50.5) ale to nigdy nie będzie "weryfikowalne".
No ale mniejsza o to. Ja nie cierpię rozmawiać o meteorytach w kontekście ceny. Bardziej chodzi mi o pokazanie absurdalności niektórych przepisów, które w sposób niezamierzony sprawiają, że np. na obszarze spadków znajdowane jest 5% tego co by mogło być znalezione, gdyby za szukanie zabrali się profesjonaliści. Reszta gnije w ziemi bez pożytku dla nikogo....
Podejście urzędników to podejście "psa ogrodnika" - efekt taki, że jabłka gniją. Na domiar wszystkiego jabłka nie pochodzą z drzew należących do ogrodnika ale po prostu przetoczyły się do ogrodu poprzez dziury w sztachetach

No ale mniejsza o to. Ja nie cierpię rozmawiać o meteorytach w kontekście ceny. Bardziej chodzi mi o pokazanie absurdalności niektórych przepisów, które w sposób niezamierzony sprawiają, że np. na obszarze spadków znajdowane jest 5% tego co by mogło być znalezione, gdyby za szukanie zabrali się profesjonaliści. Reszta gnije w ziemi bez pożytku dla nikogo....
Podejście urzędników to podejście "psa ogrodnika" - efekt taki, że jabłka gniją. Na domiar wszystkiego jabłka nie pochodzą z drzew należących do ogrodnika ale po prostu przetoczyły się do ogrodu poprzez dziury w sztachetach

-
tin - meteorytoman
siaki napisał(a):witam, mieszkam w Kopenhadze, niestety bolidu nie widziałem.
(...) jak sie coś ciekawego dowiem dam znac
Siaki, czekamy na wszelkie informacje... no i zachęcamy do poszukiwań jak już namierzą gdzie szukać.
pozdr
Zibi
-
Zibi - meteorytoman
siaki napisał(a):acha i jeden pies sie wystraszył i nie chciał na spacer wyjśc
Interesuje mnie więcej informacji na temat reakcji fauny i flory na przelot bolidu

A poważnie, Siaki, może byłeś w Muzeum Geologicznym w Kopenhadze. Czy mają tam kolekcję meteorytów i jaką? Czy warto się wybrać, bo przecież nie jest tak daleko...
PS - a meteoryt ładnie by się nazywał - Lolland

-
wadi - meteorytoman