" Ciekawostka " z Aukcji

Moderator: webimage

Postprzez A.Kiton » N lut 01, 2009 1:42 pm

A.Kiton
meteorytoman

Postprzez Zibi » N lut 01, 2009 7:57 pm

Hmmm... najwyraźniej jakiś ahondryd :shock:
Zibi
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » N lut 01, 2009 8:52 pm

Sprzeda - cały, niecięty, odcięty, na, próbę, :D
W Ziarenku Piasku ujrzeć Świat cały
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Nikodem » N lut 01, 2009 9:49 pm

O w mordeche! Kolejny kamulec, na dodatek znów z ofertami kupna :shock: http://www.allegro.pl/item545378319_meteoryt.html
Wcześniej sobie jaja robiliście z tym wystawianiem swoich kamieni z piwnicy, ale teraz trzeba to poważnie przemyśleć :wink:
Szukam chętnego do spółki! :D :D
Nikodem
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » N lut 01, 2009 10:44 pm

Może powinniśmy tak robić, jak robią to na eBayu ameryk. i niemieckim. Tam takie 'kwiatki' są dosyć częste bo z całego świata trafiają się tacy 'szczęśliwi posadacze meteorytów'.
Osoby licytujące take fejki dostają ma privy e-maile od członków IMCA (takie światowe PTM :) ), że to co jest na aukcjach nie jest meteorytem i ich lojalnie przestrzegają. Może my też powinniśmy słać takie maile do osób kupujących (licytujących), że:
"Maim zdaniem nie jest to meteoryt.
Pzdr
Woreczko (członek Polskiego Towarzystwa Meteorytowego nr leg. 69)"

Co wy na to? Ja w swojej historii licytacji na eBayach dostałem kilka takich listów i to niezależnie od wielu członków IMCA na ten sam item.

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pn lut 02, 2009 9:30 am

A.Kiton napisał(a):http://www.allegro.pl/item544817701_meteoryt_chondryt_0_85_kg.html

W takiej sytuacji powinno się zalicytować i jak wygra domagać sięmeteorytu. Póki bowiem w opisie pisze, że nie jestem pewien to rozumiem. Ale tu takich słów nie ma. Jak koleś dostarczy towar nie będący meteorytem to do sądu o oszustwo.
tomasir
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Pn lut 02, 2009 11:02 am

Metoda raczej ryzykowna i skazana na porażkę.
Na portalach aukcyjnych obowiązuje zasada "widziały gały co brały".

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez krisp01 » Wt lut 03, 2009 12:23 am

Woreczko Reaktywacja napisał(a):Może powinniśmy tak robić, jak robią to na eBayu ameryk. i niemieckim. Tam takie 'kwiatki' są dosyć częste bo z całego świata trafiają się tacy 'szczęśliwi posadacze meteorytów'.
Osoby licytujące take fejki dostają ma privy e-maile od członków IMCA (takie światowe PTM :) ), że to co jest na aukcjach nie jest meteorytem i ich lojalnie przestrzegają. Może my też powinniśmy słać takie maile do osób kupujących (licytujących), że:
"Maim zdaniem nie jest to meteoryt.
Pzdr
Woreczko (członek Polskiego Towarzystwa Meteorytowego nr leg. 69)"

Co wy na to? Ja w swojej historii licytacji na eBayach dostałem kilka takich listów i to niezależnie od wielu członków IMCA na ten sam item.

Dokładnie tak zawsze robię! Pisałem zresztą już wcześniej jaka była reakcja licytujących! Powiadomiłem też Allegro o tych aukcjach, że są próbą oszustwa. Zero reakcji! - To chyba współudział w przestępstwie ze strony portalu. Co do licytujących - szkoda pisaniny! Głupota nie zna granic! Wydaje mi się, że gdyby oddychanie wymagało jakichkolwiek procesów myślowych, kilka z tych osób udusiło by się zaraz po porodzie! Mam w okolicy Biłgoraja takie miejsce, gdzie kowale przed wielu laty wyrzucali żużel i inne odpady z kuźni. Takie żużlowe kule o średnicy 50-60 cm mogły by pójść na Allegro za kilka tysiów zł... Tylko, cholera, czasami sumienie nie pozwala na zrobienie takiego interesu życia! :evil:
Krisp01, nr leg. PTMet. 113.
Meteorytoholik.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu. Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
krisp01
meteorytoman

Postprzez tomasir » Śr lut 04, 2009 10:39 am

http://www.allegro.pl/item540209703_met ... _9_kg.html

Albo ja jestem nienormalny, ale cała reszta - na czele z licytującymi...
tomasir
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lut 04, 2009 11:33 am

Mnie nainteresował komentarz na dole aukcji:
allegro napisał(a):Dodano 2009-02-02 19:43
Witam wszystkich zainteresowanych moją aukcją. Dostałem kilkanaście e-maili w sprawie "meteorytu", najwięcej od członków PTM. Napisałem przecież, że nie był badany. Wystawiłem tą aukcję po konsultacji z jednym z członków PTM (który sprzedaje meteoryty na allegro), wysłałem mu zdjęcia i opis. Członkowie Polskiego Towarzystwa Meteorytów bardzo się oburzyli, jeden napisał mi że to amfibolit, drugi - bazalt, inny znów perydotyt, itd...Bardzo się tym zainteresowałem i dlatego będę go chciał przebadać (w razie potrzeby wycofam aukcję). Więcej informacji udzielę na e-maila. Mogę wysłać lepsze zdjęcia.

Gosc sprytnie kosztem PTM zrobil sobie reklame... Oczywiscie mysle, ze wie ze to amfibolid ale zasial nutkę neipewnosci, bo niby skąd takie zainteresowanie członków tym kamieniem i jeszcze do tego nie wiedzą, co to jest. Uwazam, ze zaangażowanie PTM-u dało skutek odwrotny i chyba doczekamy się najdroższego amfibolidu w dziejach allegro ;-). To się nazywa robic kasę z niczego kosztem naiwnosci licytujących.
tin
meteorytoman

Postprzez Pacer » Śr lut 04, 2009 3:00 pm

jak gość podaje,że *meteoryt* to musi sie zna! no i przyciąga *magnez* / ciekawe czy inne pierwiastki też , bo jak złoto- to sam bym kupił,ot zamiast wykrywacza!
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Śr lut 04, 2009 3:35 pm

Może zgłosić na Allegro "naruszenie zasad"?
Czy sobie odpuszczamy?

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr lut 04, 2009 4:56 pm

Czy ja wiem... nie wydaje mi się, że jakiekolwiek zasady zostały naruszone... Sprzedawca pisze, że "meteoryt" nie został przebadany, więc nabywca kupuje na własne ryzyko, mając nadzieję, że to np. mars :D

Nie po raz pierwszy napiszę, że wg mnie to kupujący ponosi konsekwencje niewiedzy (żeby nie powiedzieć gorzej, np. głupoty) a my jako Towarzystwo (i każdy z osobna) jesteśmy odpowiedzialni za to, że nie dość dobrze propagujemy wiedzę o meteorytach.
Skutek może przynieść pisanie do licytujących poprzez konto o dobrej nazwie, np: Wydział_Weryfikacji_Meteorytów_PTMet ;) i punktować wszystkie cechy niemeteorytowe sprzedawanych okazów.
???
Zibi
ps.
A co do zasad to na pewno licytujący naruszyli zasadę zdroworozsądkowych zakupów.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt lut 06, 2009 11:28 am

Dajcie sobie na luz! jak zaczniecie pisać do licytujących, to tylko upewnicie część nich, że to coś wartościowego, bo nie chcecie, aby dostało sie to w ich ręce :lol:
Jeśli sprzedający uczciwie pisze w opisie, iż nie wie, co to jest, to co najwyżej można zwrócić uwagę, aby nie wprowadzał w błąd ludzi nazwą aukcji i dopisze "możliwy" do "meteoryt", czy coś w tym rodzaju.
Jak to powiadała moja ciocia: nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
- sami możecie zobaczyć, że wasze działania odnoszą wręcz odwrotny skutek. Jak ktoś chce kupić kamulca, to go kupi - jego sprawa.
Nam pozostaje szerzyć rzetelną wiedzę o kamieniach z nieba, a o takich kwiatkach z aukcji, przy okazji, też ludziom opowiadać
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez A.Kiton » So lut 28, 2009 10:11 am

A.Kiton
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...