Co to za meteoryt ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Co to za meteoryt ?

Postprzez meteoryt » Wt lut 17, 2009 9:54 pm

Witam.
Dziś przeglądając allegro zauważyłem pewien meteoryt : http://www.allegro.pl/item555453778_met ... a_hit.html
Wiem że trudno z takiego zdjęcia coś zobaczyć , ale jestem ciekaw czy to w ogóle jest meteoryt i jaki oczywiście ?:-)
meteoryt
meteorytoman

Postprzez tomasir » Wt lut 17, 2009 10:36 pm

w ciekawostkach był już ten temat poruszany - wg mnie to zwykły kit i tak też napisałem do wystawiającego aukcję. Oczywiście na prośbę o wskazanie osób które tego pseudo metka badały nie odpowiedział...
tomasir
meteorytoman

Postprzez krisp01 » Śr lut 18, 2009 12:21 am

Ja również pisałem do tego gościa, a ponieważ znam też kilka osób na Politechnice Łódzkiej, prosiłem o nazwiska tych naukowców potwierdzających iż jest to meteoryt. Otrzymałem zapytanie, do kogo ma się właściciel tego żelastwa zgłosić, by ich opinia była zadowalająca dla kolekcjonerów meteorytów? Pewnie wcześniej "badał" to żelastwo szatniarz lub portier z któregoś akademika PŁ. Nie jestem wybitnym znawcą meteorytów (do PTMet należę dokładnie od roku) ale nie postawiłbym na tej aukcji więcej niż 30 groszy za ten kawałek metalu. Gdyby to MÓGŁ być meteoryt, to na pewno w tej aukcji wzięli by już dawno udział allegrowicze ukrywający się pod nick'ami beeper1, krzy_k1, asphus, metolog99, smot (przepraszam wszystkich pominiętych kolegów meteorytomanów, ale cytuję z pamięci i tylko dla przykładu). A TO COŚ jest już przynajmniej 3-ci raz na aukcji i nikt nie licytuje... Więcej szczęścia miał oszust wystawiający "kamula" od 1 zł, którego jakiś fajansiarz kupił za ponad 200 zł. A pisałem do kupującego że podeślę mu stara z przyczepą takich skarbów (bałem się nawet użyć słowa "nibymeteoryt") w cenie równej 10% tego co on licytuje za gram. Głupota ludzka nie zna granic. Czasem myślę, że gdyby oddychanie wymagało jakichkolwiek procesów myślowych, to część naszego społeczeństwa udusiła by się zaraz po przecięciu pępowiny (dwóch moich kolegów z pracy - na pewno i kilku licytujących na allegro - też).
Krisp01, nr leg. PTMet. 113.
Meteorytoholik.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu. Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
krisp01
meteorytoman

Postprzez maks » Cz lut 19, 2009 10:55 am

Aktualna cena 199,00 zł :roll: laik by go łyknął ale MY ? nigdy ! :lol:
maks
meteorytoman

Postprzez Solar » Cz lut 19, 2009 3:12 pm

Najprawdopodobniej jest to piroluzyt, gdzieś w domu mam swój kawałek.
Solar
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lut 20, 2009 11:09 am

mi to jednak wygląda na coś produkcji ludzkiej.... kiedyś się z podobnymi sprawami spotkałem nie dam głowy ale podobnie wyglądał żelazokrzem...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez krisp01 » Pt lut 20, 2009 1:07 pm

Kenny napisał(a):mi to jednak wygląda na coś produkcji ludzkiej.... kiedyś się z podobnymi sprawami spotkałem nie dam głowy ale podobnie wyglądał żelazokrzem...

Kenny może rzeczywiście mieć rację. choć może to też być jakiś inny stop używany w metalurgii. Klikając w Googlach można dotrzeć do producentów takich komponentów - np: http://www.bamax.com.pl/zelazokrzem_7.php
są tu zresztą pokazane niektóre inne stopy dla metalurgii.
Meteorytoholik.
krisp01
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lut 20, 2009 1:17 pm

re. Kiedyś już mi się obił o forum taki kamień i szpece w dziedzinie właśnie tak to interpretowali ;) pozdrawiam

ps Krisp jak się dorwę do jakiegoś kompa na dłużej to Ci napisze obszerny opis F75
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez meteoryt » N lut 22, 2009 9:25 pm

I nikt mu nie kupił tego "badziewia".
meteoryt
meteorytoman

Postprzez krisp01 » N lut 22, 2009 10:19 pm

Pewnie huty za tą cenę kupują takie "meteoryty" w ilości dziesiątków lub setek kilogramów. Ta ilość może zadowolić jakiegoś pasjonata kowalstwa, ale pewnie cena musałaby być kilkakrotnie (kilkunastokrotnie???) niższa.
Meteorytoholik.
krisp01
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?