Kamyczki do identyfikacji

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Kamyczki do identyfikacji

Postprzez tomasir » Śr mar 04, 2009 9:48 am

Witam

Wypatrzyłem na innym forum dość ciekawe kamienie, więc jakby ktoś mógł pomóc w identyfikacji to będę zobowiązany:

Obrazek

Tu link do lepszych jakościowo zdjęć:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f7 ... c62ed.html

ps. Nie są to moje okazy

pozdrawiam
tomasir
tomasir
meteorytoman

Re: Kamyczki do identyfikacji

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr mar 04, 2009 11:40 am

tomasir napisał(a):Witam

Wypatrzyłem na innym forum dość ciekawe kamienie, więc jakby ktoś mógł pomóc w identyfikacji to będę zobowiązany:

może postawmy sprawę tak: dlaczego uważasz te kamienie za ciekawe?
jeśli chcesz dowiedzieć się, co to mogą być za skały, to lepiej zadać takie pytanie geologom czy raczej petrologom :)

a tak na poważnie - za mało danych, aby podejrzewać kosmiczne pochodzenie. Wygląd raczej przemawia za zwykłymi ziemskimi kamulcami. To moja osobista opinia. Mam nadzieję, że inni wypowiedzą swoje zdanie.
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tomasir » Śr mar 04, 2009 11:53 am

pytałem Kennego wcześniej i też nie był pewien

Ja osobiście jak mnie wzrok nie myli, widzę szczególnie w tym pierwszym po lewej stronie kwarc, ale może mnie wzrok zawodzi

a dlatego je tu umieściłem, gdyż na pierwszy rzut oka metki przypominają (szczególnie ten po prawej stronie). Więc wolałbym się dowiedzieć co to jest naprawdę...
tomasir
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr mar 04, 2009 12:17 pm

jeśli oceniać tylko na podstawie zdjęć, to przydałaby się jeszcze choćby informacja o miejscu, gdzie leżały. Jeśli na pustyni lub w innym miejscu, gdzie takie kamienie są rzadkością, to faktycznie mogą wzbudzić zainteresowanie. Jeśli gdzieś u nas i dodatkowo wykazują silne właściwości magnetyczne, pewnie też warto im się przyjrzeć bliżej ;)
Mnie przypominają one kamienie (np. granitognejsy), które leżały jakiś czas w strumieniu :idea:
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr mar 04, 2009 4:45 pm

Tomku przeczytałem cały wątek na moim matczynym forum i biorąc pod uwagę to co było znajdowane wraz z nimi to będą albo fragmenty zwietrzałego melafiru albo buły stanowiące wypełnienie migdałów w melafirach (agaty itp)
jeśli chodzi Ci o te czarne błyszczące powłoki to są one bardzo pospolite w tego typu utworach najczęściej są to tlenki manganu lub goethyt

acha... w miarę możliwości zawsze podawaj źródło informacji w tym przypadku.... http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/vi ... hp?t=62540
pozdrawiam Kenny
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?