czy to meteoryt???

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez Nowator1987 » Cz lip 16, 2009 10:08 pm

Rozumiem już panów doskonale:)i też twierdzę że to skala ziemska ale wyjątkowo piękna.gęstość wyczytałem na 4.7 g na cm sześcienny.mój okaz jest wielkości pięści a nawet 3/4 jej objętości.czy gęstość przy wadze 389g będzie się zgadzać?
Nowator1987
meteor

Postprzez Kenny » Pt lip 17, 2009 12:06 am

wrzuć do naczynia z podziałką wypełnionym po części wodą
zmierz ile wody wyparł kamień będziesz miał objętość kamienia dokładnie zważ okaz podziel masę przez objętość będziesz miał gęstość tylko okaz po czynności osusz dokładnie bo będzie rdzewiał inaczej...
a i cenna rada niestety pewne mikroorganizmy upodobały sobie za pożywienie właśnie markasyt i szamają takowy na śniadanie powodując jego rozkład co można zaobserwować pod postacią białych wykwitów
dobrze taki okaz wyciągnięty z gleby wysmażyć w piekarniku przez jakieś 20 min zabezpieczy to go przed wszamaniem przez bakcyle na długi czas :)
pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Piotr Lamparski » Pt lip 17, 2009 12:36 pm

Kenny napisał(a):hmm... takiej diagnozy konkrecji pirytowej (markasytowej) to ja jeszcze nie widziałem ;D
swoją drogą piękny okaz szkoda niszczyć na jakieś cięcia i inne odłupywania...
...

No właśnie, też mi chodziło po głowie, że już coś takiego nie raz widziałem. Zapewne na nie jednej z giełd minerałów i skamieniałości. A może jeszcze na studiach na zajęciach z geologii...
Tu jest podobny okaz, ale mniejszy fragment całości, w galerii meteorwrongs Randy'ego Koroteva z Department of Earth and Planetary Sciences Washington University in St. Louis:
http://meteorites.wustl.edu/meteorwrongs/m121.htm
Piotr Lamparski
meteoryt

Postprzez Nowator1987 » Śr lip 22, 2009 3:18 pm

mam jedna mała prośbę by jakiś kolega wypowiedział się co to takiego ta konkrecja z czego jest zbudowana i w ogolę...bo parę rzeczy mi nie pasuje
Nowator1987
meteor

Postprzez Romulus » Śr lip 22, 2009 4:02 pm

Romulus
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lip 22, 2009 5:35 pm

Nowator1987 napisał(a):mam jedna mała prośbę by jakiś kolega wypowiedział się co to takiego ta konkrecja z czego jest zbudowana i w ogolę...bo parę rzeczy mi nie pasuje
Szkoda Nowator, żebyś się zamęczał :-). To na prawdę nie jest meteoryt i z samych chęci i wątpliwości się nim nie stanie ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lip 22, 2009 10:42 pm

konkrecja markasytowa składa się zasadniczo z markasyty czyli siarczku żelaza FeS2 http://pl.wikipedia.org/wiki/Markasyt jadę na wycieczkę na jakieś prawię 3 tyg będziecie musieli sobie poradzić bezemnie
Kenny
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz lip 23, 2009 2:06 pm

Kenny, powodzenia w poszukiwaniach. A dokąd tym razem?
Daleko? I jakby co to rozglądaj się za metkami! :-)
pozdr
Zibi
Zibi
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Cz lip 23, 2009 3:11 pm

Kenny napisał(a): jadę na wycieczkę na jakieś prawię 3 tyg będziecie musieli sobie poradzić bezemnie
Już tęsknię :D
W Ziarenku Piasku ujrzeć Świat cały
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr sie 19, 2009 9:34 pm

Wyprawa udana :D około 60kg wszelkiej maści gruzu mineralogicznego i trochę padliny... na metkach niestety na Krymie nie byłem....
ale odbiłem to sobie teraz na weekendzie :) w Morasku :) szkoda że wszelkiej maści testy na nikiel zostawiłem w krk... bo co najmniej jeden kawałek jest bardzo obiecujący :P
Kenny
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?