Czy to jest meteoryt?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez wadi » Śr wrz 02, 2009 8:56 pm

Moim zdaniem to nie jest meteoryt. Na forum są geolodzy więc zapewne szybko zidentyfikują tego Ziemianina. Kamień jak piszesz znaleziony "na burcie rzeki". Nie wiem co znaczy "na burcie" ale słowo "rzeka" wyjaśnia jego prawie orientowany kształt. Ale prawie robi wielką różnicę... Życzę zatem powodzenia w kolejnych poszukiwaniach.
Dygresja:
Nawet najdoskonalsze opisy czy zdjęcia nie oddają istoty meteorytu. Trzeba go zobaczyć naprawdę, wziąć do ręki, popatrzeć. Wtedy można sobie uświadomić, że jest czymś innym od ziemskich skał. Największy kłopot mogą sprawiać Lunary i Marsy, bo bywają zupełnie dziwaczne i nieprzewidywalne. Ale jeśli zapoznasz sie z chondrytami, raczej ich nie zapomnisz i bez kłopotu rozpoznasz.
Fajnie zajrzeć do Muzeum Ziemi czy na wystawę meteorytów do Fromborka. Co prawda o dotykaniu można zapomnieć, ale co się człowiek napatrzy to jego.
8)
wadi
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz wrz 03, 2009 11:56 pm

ziemska skała krystaliczna.... na chwilę obecną nie jestem w stanie dokładnie stwierdzić jak ją sklasyfikować...
może mieć zarówno pochodzenie magmowe jak i metamorficzne
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez MAROL » Śr wrz 09, 2009 9:32 pm

...
Ostatnio edytowano So lut 13, 2010 2:02 pm przez MAROL, łącznie edytowano 1 raz
MAROL
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Śr paź 07, 2009 4:50 pm

Czy tak również wygląda meteoryt pułtuski ? , bo jesli tak to w ostatnim cza sie ze dwa takie kamienie wyrzuciłem :roll: jeśli to meteoryt to jedyne pocieszenie że wykrywacz się sprawdził :D

Obrazek
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez filip » Śr paź 07, 2009 5:28 pm

Witam!
Szkoda, że nie można powiększyć tej fotki, chciałbym zbliżenie kamienia.
Oprawa graficzna super.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez tin » Śr paź 07, 2009 6:04 pm

Zazwyczaj pokryte są tlenkami choć zdarzają się czasem takie "świerzaczki", które przeleżały w piaszczystym, suchym terenie.
Oczywiście chodzi o ten okaz z prawej. Ten z lewej to szlif a ciętych raczej się nie znajduje ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz paź 08, 2009 9:46 am

ten okazik na powyższym obrazie to tak naprawdę już jest powiększony ;)
oryginalny rozmiar to jakieś 1,5 cm :D
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Pt paź 09, 2009 9:14 pm

Chodzi mi o ten z lewej zaznaczony kółkiem , tak właśnie wyglądał jeden z kamieni który znalazłem pod Gostkowem miał jakieś 3-4cm średnicy , kiedy go puknąłem młotkiem ukazał się identyczny kamyk u góry a w środku takie zardzewiałe - raczej czarne blaszki , wykrywacz reagował na niego jak na kamień magnetyczny i przyciągał magnes dość mocno , ponieważ ten mały jak by wtopiony kamyk wydawał mi się jakiś ziemski to go wywaliłem :D , jedyna nadzieja że leży w miejsce w którym składałem kamienie .

Trzeba będzie sprawdzić przy okazji , dziś byłem po drugiej stronie Narwi i nie chciało mi się tam specjalnie jechać bo objazd jest nie mały:)

Ps. oprócz mnie widział go jeszcze kolega Procjon z astro-forum który był ze mną na wykopkach.

Obrazek
astrokosmo
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?