owocek spacerku

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez filip » Pt wrz 04, 2009 3:35 pm

Witam!
To zdjęcie jest ze skanera, te metaliczne plamki są mało widoczne, gdyż zmatowiały
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b3 ... bf5de.html
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez filip » Pt wrz 04, 2009 4:00 pm

Witam!
Czekałem na ocenę Pana Jana i ... zaskoczyła mnie jego nerwowa opinia: klucha...pasztet.
Później się opamiętał i napisał długi list do rzeczy.
Mam taki sprzęt jaki mam (skaner i 2 aparaty), może nie umiem się nimi posługiwać, ale starałem się, aby wyszło jak najlepiej.
Zawsze uważałem, że te nasze spotkania na forum, to niekończąca się wycieczka pod przewodnictwem kilku doświadczonych meteorytokamieniologów, którzy nami pokierują zgodnie ze statutem PTMet. Przyjmuję krytykę, że coś źle zrobiłem, ale oczekuję odrobiny szacunku. Panie Janie, palę, jak i Pan, papierosy, często piję piwo i czasami wódeczkę.
Zapraszam na wycieczkę i pozdrawiam
Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pt wrz 04, 2009 5:32 pm

Dobre foto to podstawa... ale jak to ktoś powiedział trza trzasnąć setkę aby choć jedno było dobre ;) ... Sam miałem ostatnio problemy z foceniem ala-ure i też mi się dostało :-) Jednakże gdy zrobię setkę do wstawie lepsze.

Co do twojego kamyka to wg mnie jest ziemskiego pochodzenia
(głosuję, bo lubię ale niestety i w tym przypadku na "nie")

Pozdro
Zibi
Zibi
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Pt wrz 04, 2009 6:05 pm

filip napisał(a):Witam!
Czekałem na ocenę Pana Jana i ... zaskoczyła mnie jego nerwowa opinia: klucha...pasztet.
Później się opamiętał i napisał długi list do rzeczy.
Mam taki sprzęt jaki mam (skaner i 2 aparaty), może nie umiem się nimi posługiwać, ale starałem się, aby wyszło jak najlepiej.
Zawsze uważałem, że te nasze spotkania na forum, to niekończąca się wycieczka pod przewodnictwem kilku doświadczonych meteorytokamieniologów, którzy nami pokierują zgodnie ze statutem PTMet. Przyjmuję krytykę, że coś źle zrobiłem, ale oczekuję odrobiny szacunku. Panie Janie, palę, jak i Pan, papierosy, często piję piwo i czasami wódeczkę.
Zapraszam na wycieczkę i pozdrawiam
Filip
Moja opinia nie ma nic wspólnego z emocjami :? po prostu mialem takie kulinarno-żywieniowe skojarzenie :) nic z nerwów :roll: . Dopóki nie możemy tego nazwać meteorytem, a metalicznych plamek stopem Fe-Ni, każde porównanie jest dopuszczalne.
Jeśli chłopi opisywali okazy Novo-Urei jako bochenki chleba (a nawet jeden kamień podjadali), a innym razem jakaś kucharka, odgłosy spadku meteorytu, opisywała jako podobne do "rozdzieranego worka mąki" - to czy ich 'obserwacje' są bezwartościowe? Nie mam wiedzy i ambicji, aby silić się na naukowe terminy :wink: A okazik wygląda naprawdę jak klucha Obrazek co mu nic nie umniejsza. Jedyne emocje jaki mną targają w kontekście meteorytow to pasja... nie nerwy. Gdzieś tu powiniemnem napisać o szacunku, ale nie rozkmniniam w jakim kontekście on się tu ujawnił Obrazek Rozmawiamy o kamieniach, więc nie bierzmy tego na własną klatę i ambicje.

'Opamiętany' post dotyczył zagadnienia wogóle i nie należy go odczytywać w kontekscie tego czy innego kamienia. Ale jak widać, uderz w stół, a nożyce się odezwą :) Nie wiem dlaczego wczułeś się w rolę nożyc Obrazek Skąd to rozczarowanie Filipie, jeśli uważasz, że post był do rzeczy? Jeśli jest tam coś z czym się zgadzasz, wpożo, jeśli coś innego cię irytuje to znaczy, że masz nerwowy stosunek do kamieni - wyluzuj :D
A na poważnie :!:
Jeśli zdjęcia są kiepskie to ci to zasugerowano - czym się denerwujesz, zrobisz lepsze i nie ma nic do rzeczy ile masz aparatów :D Zobacz u mnie na stronie jaką mam masę fatalnych fotek. Taki ze mnie fotograf i już, wszystkiego nie opanujesz. Ale próbuję 8)
Jeśli, ktoś nazywa moje meteoryt gruzem czy też żużlem, to co mam się na niego obrazić? One w większości naprawdę tak wyglądają :!:
Jeśli odsyłam np. do kamieniarza to wierz mi, że każde chwyty są dozwolone, jeśli przybliżają nas do prawdy. Tak uważam i się nie wstydzę pytać innych.
Oczekujesz, że ci kamień będą oceniać forumowicze, ale nie oczekuj, że będzie to po twojej myśli.
Nie sztuka udzielać rad, ale sztuka ich wysłuchać.

A tak na marginesie. Ludzi ciewkawych świata można podzielić na trzy monotonicznie przenikające się grupy:
1. Ci co mało wiedzą, ale próbują się dowiedzieć;
2. Ci co wiedzą już wszystko;
3. Ci co wiedzą, że jednak nadal za mało wiedzą.
My się lokujemy pomiędzy 1 i 2. :?: :!: Zibi, może mały plebiscyt, gdzie nasze miejsce w tym rankingu :D Obrazek
Acha, zapomniałem o grupie 0 (zerowej) - Iżinków czy też Joźinów z Baźin :lol: Wg mnie nie należysz do niej, więc skąd ta irytacja :D Nie pal tyle Obrazek Do znudzenia wszyscy wypisują - dobre fotki lub skonsultuj w realu - a i tak nic nie rozbierzemy na podstawie samych fotek :cry:
W Ziarenku Piasku ujrzeć Świat cały
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez tyroetem » Pt wrz 04, 2009 7:55 pm

czy to jest to?
jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!
Tak sformuowany temat zachęca do tego aby mało oblatanym w temacie podać przysłowiową pomocną dłoń w określeniu tego co znaleźli. Jeśli chodzi w tym wątku o coś innego to chyba muszę wziąśc słownik i sprawdzić czy te słowa mają też inne znaczenie :shock:
.[quote]Meteoryt MUSI mieć TYLKO cechy meteorytu, nawet jedna NIE meteorytowa cecha go dyskwalifikuje.
[/quote]
Racja, zatem proszę oblatanych w temacie zanim się wypowiedzą aby przytoczyli tą cechę, która przedstawiany kamień dyskwalifikuje jako metek. Będzie krótko i na temat bez niepotrzebnego lania wody
Oby zawsze mi się chciało tak jak mi się niechce.
tyroetem
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Pt wrz 04, 2009 8:20 pm

tyroetem napisał(a):czy to jest to?
Tak sformuowany temat zachęca do tego aby mało oblatanym w temacie podać przysłowiową pomocną dłoń w określeniu tego co znaleźli. Jeśli chodzi w tym wątku o coś innego to chyba muszę wziąśc słownik i sprawdzić czy te słowa mają też inne znaczenie :shock:
.
Meteoryt MUSI mieć TYLKO cechy meteorytu, nawet jedna NIE meteorytowa cecha go dyskwalifikuje.

Racja, zatem proszę oblatanych w temacie zanim się wypowiedzą aby przytoczyli tą cechę, która przedstawiany kamień dyskwalifikuje jako metek. Będzie krótko i na temat bez niepotrzebnego lania wody

Witam! Zgadzam się z Twą konstatacją w 100% :!: Niech to miejsce będzie miejscem swobodnych pytań i wypowiedzi w rozpoznawczo-meteorytowych dylematach. W kwestii znajdowania meteorytów doświadczenia nas wszystkich kwalifikują nas do 4 grupy ludzi ciekawych świata (wg W.J. :wink: ): wiemy, że nic nie wiemy :lol:
Przemochle
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Pt wrz 04, 2009 8:29 pm

Nie zadawajcie pytań, warto/nie warto ... pytajcie czy coś z tego kamienia można się ciekawego dowiedzieć! Oto wg mnie idea wątku "Czy to jest to?"
Nie trzeba sięgać do słownika, aby zrozumieć motto wątku. Gros postów dotyczy pytań - (nie)ciąć?, (nie)badać?, (nie)warto? - odpowiadam, ZAWSZE warto! To tylko jedno zdanie.
Reszta postu dotyczy - JAK? GDZIE? Z KIM? DLACZEGO?
Właśnie, jako jeden z ciut bardziej oblatany :oops: w temacie, próbuję dawać rady, o które proszą poszukiwacze w terenie. Rady metodologiczne :idea: , że się tak wyrażę, nie wykłady z geologii.
Czytaj zdania, nie słowa :?
Co do tych cech :roll: Np. ziarna krzemionki to nie bezbarwne oliwiny; wspomniane przez Tina bąble-pustki; żyły kalcytu; struktura 'warstwowa'; setki/tysiące podobnych kamieni leżących w okolicach - to nie elipsy spadku; zawartość węgla w 'żelazie'; ... i ostatnia cecha, jak najbardziej ziemska, brak samokrytycyzmu poszukiwaczy i niestety małe 'opatrzenie' z meteorytami.
Obrazek
Podoba mi się ten banknot :D jako wartość tych okazów, nie skala porównawcza :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I wiele, wiele innych
http://meteorites.wustl.edu/meteorwrong ... rongs3.htm
Wierz mi, że rozmawiam z wieloma osobami interesującymi się meteorytami i niestety gros wiedzy (>90%) o meteorytach czerpią oni z poszukiwań w terenie i obcowania z ziemskimi kamieniami - nie tędy droga :!:
Ostatnio edytowano So wrz 05, 2009 2:50 pm przez Woreczko Jan, łącznie edytowano 1 raz

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Pt wrz 04, 2009 8:48 pm

filip napisał(a):Witam!
To zdjęcie jest ze skanera, te metaliczne plamki są mało widoczne, gdyż zmatowiały
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b3 ... bf5de.html
Pozdrawiam Filip
Litości filipie :? Nie da się zrobić niostrego skanu na skanerze, jak tyś tego dokonał :?: Moja wiedza z DTP legła w gruzach :cry:
Podpytaj Tina, jak zrobić świetny skan - On to wie :!:

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt wrz 04, 2009 9:27 pm

skan mi wystarczy :)
mamy do czynienia najprawdopodobniej z kawałkiem rudy...
budowa, skład mineralny (na podstawie wyglądu a to bardzo myli) wskazuje nam że mamy tu do czynienia z utworem hydrotermalnym
te płatki to w rzeczywistości siarczki stawiam na piryt jeśli jest srebrzysto żółtawy
pozdro :)
jak będą lepsze skany to Ci to lepiej zidentyfikuje:)

ps. co zauważyłem czasami użytkownicy celowo wklejają nieostre fotki/skany czemu to ma służyć??

Ps2. Jeśli nie masz funkcji makro w aparacie (zazwyczaj oznaczone symbolem kwiatka) to zrób zdjęcie z minimalnej odległości z jakiej łapie Ci ostrość (jak znam życie około 30cm bez funkcji makro)
następnie zapamiętaj kombinacje kilku klawiszy aby obrobić zdjęcie
zainstaluj program IrfanView
następnie
zaznacz kursorem interesujący Cie obszar (klikasz na fotkę i trzymając lewy myszy przeciągasz pokazuje Ci się ramka puszczasz klawisz następnie możesz sobie ewentualnie ową ramkę skorygować)
klikasz kombinacje klawiszy Ctrl + Y - wycina Ci to co było w ramce (kadrowanie)

następnie Ctrl + R - w tabelce wpisujesz jaką chcesz mieć rozdzielczość jeśli ma iść na forum lepiej żeby nie było więcej jak 1024 na szerokości

na koniec Ctrl + S - w celu zapisania naszego dzieła

po co to ? a no po to że robisz fotę małego przedmiotu nie posiadając makro aby fota była ostrą musisz zrobić to zdjęcie z dużej odległości
najlepiej ustawić wtedy w aparacie max jakość zdjęcia

następnie obcinasz zbędne elementy tła i zostaje Ci piękna duża i przede wszystkim ostra fotka:D pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez wadi » So wrz 05, 2009 8:05 am

filip napisał(a): Mam taki sprzęt jaki mam (skaner i 2 aparaty), może nie umiem się nimi posługiwać, ale starałem się, aby wyszło jak najlepiej.
Zawsze uważałem, że te nasze spotkania na forum, to niekończąca się wycieczka pod przewodnictwem kilku doświadczonych meteorytokamieniologów, którzy nami pokierują zgodnie ze statutem PTMet. Przyjmuję krytykę, że coś źle zrobiłem, ale oczekuję odrobiny szacunku.

Dla mnie tłumaczenie, że się starałem, ale nie wyszło, jest niepoważne. Filipie, wymagasz szacunku dla osób, które pytają. A ja wymagam szacunku dla tych, którzy mają na zdjęcie kamienia patrzeć i odpowiadać... Ciekawe jest spostrzeżenie Kennego, że „nieostre zdjęcia są tu wklejane celowo, tylko czemu to ma służyć?”. Też się nad tym zastanawiam. Dlaczego ktoś wrzuca nieostre zdjęcie, bez punktu odniesienia, w dzikim świetle, a obiekt jest przecięty tępą piłą?

Tak Filipie, te spotkania na forum to miała być „niekończąca się wycieczka pod przewodnictwem kilku doświadczonych”. Ale ja nie zauważam, aby uczniowie robili postępy. Owszem pytają czy to jest to, nawet często, ale z tych pytań nic nie wynika. Masz znaleźć orchideę na polu przeróżnych kwiatów. Pewnie, że można dochodzić do każdego i pytać czy to jest to, bo przecież ma płatki. Ale może też zrobić użytek z atlasu kwiatów, internetu i własnego mózgu? Dobrze napisał Woreczko, że "wiedzy o meteorytach nie można czerpać z poszukiwań w terenie i obcowania z ziemskimi kamieniami - nie tędy droga".

Mam wrażenie, że na forum lada moment zostaną osoby, które wrzucają fotki OKAZÓW z popołudniowego grabienia grządki i wieczornego spaceru z psem. Tylko, żeby nie wymiekł wam Kenny, który będzie pisał jak bogata jest ziemska przyroda.
Gdzie tu rozmowy o fajnym artykule... chociażby z ostatniego "Meteorytu"? Jakiejś nowej, dobrej stronie www? Maniek wrzuca kolejne linki o książkach i co? Nic. Tin pisze o nowym spadku, którym żyje świat. I co? Na Meteorytomanii przechodzi to bez echa. A wiecie, że Ureility będą podzielone na 4 grupy ‘petrograficzne’?
Natomiast ludzie domagaja się "dyskusji" na temat nieostrego zdjęcia jednego, drugiego, trzeciego... Pewnie, że osoby, które zaczynają mają prawo pytać, ale jeśli ktoś od kilku miesięcy pyta ciągle o to samo - czy to jest to, bo ciągnie magnes i jest rude, zielone, brązowe, ma łatki... a nie zadaje sobie trudu poprawy jakości zdjęć - LITOŚCI!

I na koniec. Ludzie, którzy świetnie znają się na metkach wykruszyli się z forum, albo wrzucą post raz na rok i to zazwyczaj w temacie "sprzedam, zamienię". Może warto zadać sobie pytanie, dlaczego tak się dzieje?
wadi
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » So wrz 05, 2009 9:17 am

Zgadzam się w 100% z Wadi :!:
Co ze zdjęć , na których niewiele widać :?:
Ja z reguły robię kilkanaście , bądź kilkadziesiąt zdjęć makro danego okazu lub fragmentu , w różnym oświetleniu - od dziennego w słońcu , potem w cieniu , a na koniec w mocnym świetle halogenowym oświetlającym obiekt z dwóch stron .
Dopiero później bawię się w kadrowanie ( obcinanie , ew. korekcję i wzmacnianie ostrości ) .
Efektem tego bywa najczęściej wybranie 2 może trzech fotek , na których można zawiesić oko i bez wstydu komuś pokazać :D
A jeżeli pokazanie zdjęcia ma służyć przybliżeniu identyfikacji kamienia , to zdjęcie musi być naprawdę super :idea: - inaczej nie ma co zawracać głowy :?
Fakt , że zawsze oglądam fotki kamieni pokazanych na Forum , ale jak widzę zdjęcia z których nic nie można wywnioskować , to zwyczajnie nic nie piszę , bo nie ma podstaw do oceny :roll:
Pozdrawiam !
ps : róbcie lepsze zdjęcia i nie obrażajcie się za kilka słów krytyki , bo jest to krytyka konstruktywna :wink:
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez filip » So wrz 05, 2009 9:33 am

Witam!
Dzięki Wam wszystkim, będę próbował, musi wyjść.
Pozdrawiam Filip
P.s. Nie twierdzę że to meteoryt, ale ciekawy kamień.
filip
filip
meteorytoman

Postprzez filip » So wrz 05, 2009 12:48 pm

Witam!
Na skanerze: jasność 144, kontrast 160, rozdzielczość 1600 (więcej nie da rady) i nic lepiej nie wychodzi.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez MAROL » Śr wrz 09, 2009 9:26 pm

...
MAROL
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?