Jakieś maleństwo

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Jakieś maleństwo

Postprzez enrico15 » Wt wrz 29, 2009 7:01 pm

Cze !Kiedyś malutki okrągławego kształtu kamyk znalazłem na sowim podwórku ale ,że nie miał żadnych typowych cech meteorytu(skorupa ,żelazo itp. wrzuciłem go do pudełka z innymi kamiennymi dziwadłami i czuje ,że chyba tam wróci -no ale zapytać nie zaszkodzi:-) a może...malutki kamyk przyciąga malutki magnesik a jego ciężar właściwy około 2,65 a na 2 zdjęciach jest jak by część stopionego kamienia :roll: Czy może jest to okruchowiec kwarcowy o spoiwie syderytowym? http://picasaweb.google.pl/enriko15/MaY ... directlink
enrico15
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt wrz 29, 2009 7:44 pm

zaiste zlepieniec (lub piaskowiec w zależności od średnicy okruchów) kwarcowy o spoiwie żelazistym (więcej tam limonitu niż czystego syderytu...)
pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt wrz 29, 2009 11:10 pm

MAROL napisał(a):czy robiłeś test na nikiel

A Ty robiłeś kiedykolwiek? :D
Jeżeli tak to ja czegoś chyba nie wiem...
pozdr.
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez enrico15 » Śr wrz 30, 2009 6:10 pm

Ok Kenny tak przypuszczałem -dzięki!chociaż pierwotnie był to zapewne zlepieniec kwarcowy o lepiszczu syderytowym.Co do testu na nikiel to sam nie wiem dokładnie czy robi się go tylko na metalowych powierzchniach czy można też taki test przeprowadzić na meteorytach kamiennych?Może Ty Marol lub ktoś inny wie ?np. mnie powiedział kiedyś Krzyś S. że można jeszcze zrobić test na siarczan miedziowy czy coś takiego?
enrico15
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr wrz 30, 2009 9:28 pm

enrico15 napisał(a):...np. mnie powiedział kiedyś Krzyś S. że można jeszcze zrobić test na siarczan miedziowy czy coś takiego?

chyba test na nikiel za pomocą owego siarczanu? :roll:
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz paź 01, 2009 7:28 am

Testy na meteorytowy nikiel przeprowadza się tylko na metalicznym metalowym metalu i do tego magnetycznym :D
Może to być także meteoryt kamienny ale pod warunkiem, że zawiera duże inkluzje metalicznego żelaza.
Siarczan miedziowy nie zawsze działa - jeżeli sprawdzasz w strefie utlenionej, w której zmienia się wartościowość żelaza miedź się osadzi. Mam okaz Moraska, w którym są fragmenty, na których sie osadza.
Standardowy Test na Niekiel wykonuje się dimetylogloksymem.
Jeżeli jesteś z okolic Wa-wy to mogę taki test w jakiejś knajpie przeprowadzić, za symboliczne piwo ;-)
pozdro
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz paź 01, 2009 10:46 am

A to ciekawe, bo mi nie zawsze wychodzi na metalicznym i nie raz wole powtórzyć, gdy nie wychodzi...
Jak widac człowiek uczy się całe życie.
A można wiedzieć jak wykonujesz ten test na meteorytach LL?
pozdro
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz paź 01, 2009 6:32 pm

Nie tylko - na Morasku testowałem też zwietrzelinę i przeważnie test taki mi nie wychodził.
A można wiedzieć jakimi kwasami rozpuszczasz meteoryt LL ??
Z.
ps. Z tego co mi wiadomo test na nikiel jest bezpieczny i recepturę można łatwo znaleźć w necie. Chyba, że znowu czegoś nie wiem? :roll:
ps.2 A jak będziesz odpisywał to proponuję w nowym temacie np. pt. test na nikiel :)
Zibi
meteorytoman

Postprzez filip » Pt paź 02, 2009 9:20 am

Witam!
Mam zamiar kpić dimetyloglioksym w sklepie
www.chemik.aip.pl
tylko nie wiem czy 1% roztwór w alkoholu czy czysty?
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pt paź 02, 2009 9:33 am

wedle mojej wiedzy i tak go potem musisz rozpuścić w czystym alkoholu - więc nawet lepiej od razu nabyć roztwór rozpuszczony

Niemniej z tego co pamiętam dimetyloglioksym z czasem traci na swej skuteczności. Stąd pewnie niektórzy zamawiają nierozpuszczony.
tomasir
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?