Minerał czy meteoryt?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Minerał czy meteoryt?

Postprzez milvus2 » Pt lis 27, 2009 2:38 am

Otóz kupując ziemniaki na zimę w trakcie wyiklej rozmowy ble ble ble dostalem fragment bardzo dziwnego kamienia znalezionego na polu razem z ziemniakami, teren podwarszawski. Moj fragment odlupany od wiekszego charakteryzuje sie strukturą grubokrystaliczną w miejscach odlupania, natomiast powierzchnia zewnetrzna wyglada tak jakby byla nadtopiona nie ma ostrych krawedzi krysztalow,oczywiscie magnes dość silnie go przyciaga. Okaz mój w zasadzie nie ma śladow korozji tzn.nie jest koloru rdzawego,w miejscach odlupania ma metaliczny polysk zrobilem zglad i niestety nawet pod lupą żadnych figur ani lini nawet po wytrawieniu nie widac moze jest wysokoniklowy w kwasie azotowym sie nie rozpuszcza.Oczywiscie ciezar jest zdecydowanie wiekszy niz zwyklych kamieni, pilka do metalu ledwo co go rusza.Nie jest promieniotworczy sprawdzalem dozymetrem.Byc moze to meteoryt lub jakis chromit lub inny mineral.Zastanawia mnie tylko skąd moglo sie cos takiego znalezc w szczerym polu (przypuszczalna masa calości ok.4-5kg) wśród ziemniakow zdala od hut, kopalń itd. Bardzo bym prosil o wskazowki ktore pomoglyby mi zidentyfikowac ów skarb. Z góry dziekuje.
milvus2
meteoryt

Postprzez Zibi » Pt lis 27, 2009 1:17 pm

Jeżeli nie jest radioaktywny, znaczy spadł już bardzo dawno temu ;-)

Nie wiem czemu meteoryty mają się trudno ciąć?
To raczej stopy domieszkowane odpowiednimi świństwami do zwiększania twardości cięko przeciąć.

A masz dobre/ostre zdjęcie szlifu do wrzucenie na forum?
(słabego nie wrzucaj, bo i tak nic nam nie powie)

Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Solar » So lis 28, 2009 4:03 pm

Może próbę trawienia figur zrobiłeś źle, dlatego nic nie ma.
Solar
meteorytoman

Postprzez filip » So lis 28, 2009 5:53 pm

Witam!
Jeżeli nie ma śladów korozji, to może być to któryś ze stopów manganu. Ale bez zdjęć to możemy tylko gdybać.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez milvus2 » N lis 29, 2009 2:01 am

Niestety tylko takie zdjecia udalo mi sie zrobic
Na mocno wytrawionym zgladzie (stezony HCl i kilka minut) ostatni (papier 2000 i polerka) za pomoca lupy mozna dojrzec linie rownolegle(neumana?) lecz raczej tylko w niektorych krystalach czasami sa przedluzone na krysztal sąsiedni nie powinny to byc rysy bo po polerowaniu sprawdzalem przez lupe x8 .Nie moglem sie powstrzymc i 1 krysztal rozpuscilem w HCl zabarwil sie na zielono ale to moze byc Ni lub Cr niestety nie mam 2metglioksymu.Dzis zdobylem neodymka przyciaga go tak jak blache na lodowce.Moze ktos wie jaka jest mikrostruktura ataksytow wysokoniklowych byc moze to by rozwiazalo moj problem nigdzie tego nie moglem znalezc Jeszcze b.istotna rzecz przy powierzchni zewnetrznej krysztaly sa zdecydowanie mniejsze i otoczone inna fazą sprawia to wrazenie jakby kazdy krysztal byl otoczony czarną nitką a między nitkami wszędzie w miare rownej grubosci inna faza ale tez o polysku metalicznym jest mi to bardzo ciezko opisac w kazdym badz razie to widac tylko przez lupe x8 bo bez niej ten obszar jest tylko ciemniejszy iwidac jakas siatke.
Z poważaniem poczatkujacy meteorytoman milvus2
Ostatnio edytowano Śr gru 09, 2009 1:12 pm przez milvus2, łącznie edytowano 1 raz
milvus2
meteoryt

Postprzez filip » N lis 29, 2009 12:17 pm

Witam!
Zgładu się nie wyrawia, tylko traktuje 10% roztworem kwasu azotowego w spryusie!
Pzdrawam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Zibi » N lis 29, 2009 12:44 pm

filip napisał(a):Zgładu się nie wyrawia, tylko traktuje 10% roztworem kwasu azotowego w spryusie!

Może być rozcieńczony wodą - taki proces traktowania nazywa się trawieniem ;-)

Ataksyty mają przeważnie jednolitą strukturę, czasami z inkluzjami, nie mają kryształów. Po trawieniu widać różnice w zawartości niklu ale w inny sposób niż w oktaedrytach (bardziej subtelnie).
Twój okaz z zewnątrz wygląda dziwnie ale TO zdjęcie nic więcej nie mówi.
Jeżeli wewnątrz po trawieniu widzisz linie neumana to dobrze.
Źle natomiast, że linie przechodzą i kontynuują się na innych kryształach... bo to znaczy, że to nie linie neumana tylko nie wiem co...
Kryształy widzimy (rozróżniamy), bo mają inne ułożenie siatki krystalograficznej względem siebie i w dwóch różnych kryształach linie neumana ustawione są pod pewnym kątem do siebie.

Pozdr
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » N lis 29, 2009 2:40 pm

Odrobinkę nie tak. :?
Linie Neumanna są wynikiem zmian szokowych (deformacjami kryształów kamacytu), powstawałych podczas zderzeń jakim musiało ulegać ciało macierzyste meteorytu.
Linie te są swojego rodzaju zapisem 'kierunków' naprężeń jakim podlegały kryształy i spokojnie grupy linii mogą przebiegać 'równolegle' przez wiele sąsiednich kryształów.
Na przykład:
Obrazek

Obrazek

Tak mogą wyglądać 'kryształy' w ATAXycie o których pisze Zibi
Obrazek

Nie znam przypadku ATAX w którym widać linie Neumanna?! Linie te są charakterystyczne dla HEXaedrytów.
W Ziarenku Piasku ujrzeć Świat cały
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » N lis 29, 2009 4:33 pm

Jeśli to ma przełam 'muszlowy', jak opisuje to St.John, to można w zasadzie odpuścić sobie test na nikiel.

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez milvus2 » N lis 29, 2009 11:56 pm

Wreszcie udalo mi sie zrobic lepsze zdjecia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2da ... ca7ce.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2c ... b344d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ae ... 2a548.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32b ... 56390.html
Ten kawalek o ktorym pisze Mr. St.John byl odciety szlifierką katowa (diaksem) bez jakiegokolwiek szlifowania z drugiego zrobilem zgład tzn. szlifowanie papierem o wzrastajacej gradacji konczac na 2000 nastepnie polerowanie i rabunkowe trawienie ale pomimo moich staran rysy są ale ja uwazam ze te linie na niektorych ziarnach nie sa napewno rysami tylko krawedziami przeciec plaszczyzn krystalograficznych mozna swobodnie zauwazyc schodki a poniewaz ziarno jest monokrysztalem to trudno aby byly nierownolegle co do przelomu muszlowego to bym polemizowal moim zdaniem nie ma nic wspolnego z peknietym krzemieniem .mnie bardziej zastanawiaja te drobniejsze ziarna i ich jakgdyby plynna otoczka
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b19 ... 08c1b.html
Nikielto napewno jest jasnozielony nalot po HCl gorzej z zelazem ani sladu rdzy. Zajecie jednak baaardzo pasjonujace
Pozdr dla wszystkich
milvus2
meteoryt

Postprzez Zibi » Pn lis 30, 2009 9:02 am

Woreczko Jan napisał(a):Odrobinkę nie tak. :?
(...) spokojnie grupy linii mogą przebiegać 'równolegle' przez wiele sąsiednich kryształów.

A ja się z tym nie zgodzę - linie neumana są poprostu pęknięciami wzdłuż kierunków krystalograficznych - przebiegają tak jak ułożone są płaszczyny krystalografine poszczególnych kryształów. Nie kontynuują się równolegle przez wiele kryształów, bo kierunek płaszczyzn się zmienia, co zresztą widać na twoich fotkach. :roll:
Zibi
Zibi
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Pn lis 30, 2009 12:20 pm

Zgadzam się z tobą :? . "Odrobinkę" dotyczyło słowa 'mogą' :)
Woreczko napisał(a):Linie Neumanna są wynikiem zmian szokowych (deformacjami kryształów kamacytu),
Zibi napisał(a):linie neumana są poprostu pęknięciami wzdłuż kierunków krystalograficznych

Woreczko napisał(a):Odrobinkę nie tak... grupy linii mogą przebiegać 'równolegle' przez wiele sąsiednich kryształów
Zibi napisał(a):Nie kontynuują się równolegle przez wiele kryształów
Zibi napisał(a):Źle natomiast, że linie przechodzą i kontynuują się na innych kryształach... bo to znaczy, że to nie linie neumana tylko nie wiem co...

Piszemy o tym samym tylko innymi słowami.
Linie mogą (!) przebiegać 'równolegle' przez sąsiednie kryształy (patrz fotki :arrow: ), ale nie muszą i są również grupy linii nie begnących 'równolegle' (patrz te same zdjęcia :arrow: ). Na fotkach są i takie i takie grupy linii.
Nie można natomiast twierdzić, że jak linie 'kontynuują się' na sąsiednich kryształach to nie są to linie Neumanna.

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn lis 30, 2009 1:26 pm

milvus2 napisał(a):Niestety tylko takie zdjecia udalo mi sie zrobic
(...)
Z poważaniem poczatkujacy meteorytoman milvus2

Wracając do tematu - widziałem zdjęcia rano ale teraz nie moge do nich dotrzeć (zostały usunięte?).
I to co widziałem, moim zdaniem, może wskazywać na pochodzenie meteorytowe.
Poterzebny jest test na nikiel. Jeżeli mieszkasz pod Warszawą to służę pomocą i chętnie spojrzę na okaz przez lupę...
pozdr
Zibi
Zibi
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn lis 30, 2009 5:00 pm

St.John, to nie satelita!
Te obwódki na close-up'ie wyglądają jak fazy teanitu na obrzeżach kryształów kamacytu... i widać też coś na kształt linii neumana.
Wg mnie jest duża szansa, że to metek... warto przebadać go dokładnie.
pozdr
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pn lis 30, 2009 9:15 pm

Na pierwszy rzut oka to rzeczywiście może wyglądać na Meteoryt , więc konieczny jest test na nikiel !
Czyżby było to coś , co nie przypomina od razu Campo , lub Morasko :wink:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?