Brekcja impaktowa?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sty 25, 2010 5:15 pm

Obejrzałem kolekcję internetową zdjęć WM - bardzo ładne :)
Niestety, manipulowanie zdjęciami z naginaniem wyglądu w celu upodobnienia do zdjęć meteorytów nie podoba mi się :(
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Pn sty 25, 2010 5:28 pm

Dzięki za wsparcie Jacku :-)
Ja również uważam, że kolega WM znajduje ciekawe kamienie i niektóre z nich na pewno warte są bliższych oględzinom. Tyle tylko, że WM woli zabawę obrazem i manipulacje w Photoshopie... Po pewnym czasie to robi się nudne niestety. Jeden z okazów (którego na tym forum nie pokazywał) jest na prawdę obiecujący ale co z tego skoro nie poszedł do badań i nie wiadomo czy kiedykolwiek pójdzie? A może się mylę?
Chyba liczy na to, że ktoś mu powie o jego okazie, że to meteoryt patrząc tylko na zdjęcie ale nigdy tego nie usłyszy bo nikt nie zrobi klasyfikacji na podstawie zdjęcia.

Doprecyzowując. Uważam (subiektywne zdanie poszukiwacza nie naukowca), że wszystko co WM uważa za okazy brekcji księżycowych raczej na pewno tymi brekcjami nie jest. Jednak jest jeden okaz z dużą zawartością metalu i który kiedyś pokazywał na astro-forum:
http://picasaweb.google.pl/WMakocki/Odr ... 0084946514
To na prawdę JEDYNE zdjęcie spośród jego znalezisk co do którego ja obstawiam bardzo wysoko, że to meteoryt. Myślę, że WM powinien drążyć temat tego okazu (bo to może być hicior) a nie brnąć niepotrzebnie w temat tych swoich "księżycowych brekcji" czy "marsów"...
tin
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt sty 26, 2010 1:32 pm

Tak, ten z metalem wewnątrz wydaje się bardzo obiecujący.
Powinien go Pan w końcu przebadać.
A z resztą kamieni dać sobie spokój, przynajmniej na razie póki nie udowodni Pan, że umie znajdować meteoryty :)
Życze odpowiednich decyzji
Pozdr.
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Darek » Wt sty 26, 2010 3:25 pm

A mnie zawsze zastanawia dlaczego jeśli ktoś jest pewien swojego znaleziska próbuje tylko przekonać innych na forum. W takim wypadku cena nie jest chyba aż tak wysoka aby nie opłacało się dokonać badania. Jak dla mnie, to od razu takie podejście jest mało wiarygodne. Jeśli ktoś boi się, że zostanie oszukany to bez sensu w ogóle zaczynać temat. Bo co przyjdzie komuś z tego, że nawet wszyscy na forum powiedzą, że to same meteoryty?
Darek
meteorytoman

Postprzez oGR » Wt sty 26, 2010 9:56 pm

Znakomicie przemyślana kampania promocyjna okolicy . W sezonie wszystkie miejsca w agroturystycznych biznesikach , zajazdach , karczmach zarezerwowane pewnie już dziś . Brawo ! Tylko cholera trzeba najpierw zainwestować w podróż do afrykańskiego eldorado i co nieco przywieźć . Gratulacje dla pomysłodawcy .
Zdechłe ryby płyną ..............................................z .?........ prądem .
oGR
meteorytoman

Brekcja impaktowa

Postprzez WMakocki » So sty 30, 2010 1:15 am

Na stronie www.b14643.de/SNC-Meteorites/index.htm pan N.Briigge zestawia
różne zdjęcia SNC meteorytów.Nie trudno zauważyć,że ten sam meteoryt
jest zupełnie niepodobny na dwóch zdjęciach.Logiczne więc jest,że należy
dopasować kontrast czy nasycenie.Niby dlaczego mam przekonywać
uczestników forum,że to są meteoryty?To jest robota dla np.New England
Meteoritical Service,gdzie za 15 $ mogę mieć odpowiedz w 2 tygodnie.
Ja tylko pokazuję fot.kamieni podobnych do meteorytów i próbuję otrzymać
odpowiedzi na pytania.Może więc ktoś wie dlaczego mam w kamieniu takie
same sferule i frag.metalu jak te,które pozostawił po sobie podobno żelazny
meteoryt Kaali,lub dlaczego ostatnia brekcja jest pełna metalicznych ziarn
chromitu?i 100 podobnych.Tylko odpowiedzi są takie jakiś dziwne.Jeśli chodzi
o ten kamień z metalem i ładnymi kryształami,to pytałem czy ktoś widział
taką szlakę?bo pewna pani z IG W-wa po obejrzeniu pod mikroskopem,
stwierdziła,że to na 99% bazalt!! Kłaniam WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So sty 30, 2010 11:10 am

a co na to New England Meteoritical Service?
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » So sty 30, 2010 5:10 pm

Witam,
Na priva zaproponowałem Panu, że jadąc do Krakowa na konferencję (22 kwietnia) możemy zrobić sobie przystanek w Skarżysku i pooglądać Pańskie okazy. Co ciekawsze próbki możemy nawet "wypożyczyć" w celu konsultacji w Krakowie i w drodze powrotnej możemy je odstawić. To będzie najlepsze wyjście z tej sytuacji bo dalsze ogląda zdjęć nie posunie sprawy do przodu... Podpisuję się pod tym, co pisał Zibi - życzę udanych decyzji!
tin
meteorytoman

Re: Brekcja impaktowa

Postprzez wadi » So sty 30, 2010 8:58 pm

WMakocki napisał(a):Ja tylko pokazuję fot.kamieni podobnych do meteorytów i próbuję otrzymać
odpowiedzi na pytania.Może więc ktoś wie dlaczego mam w kamieniu takie
same sferule i frag.metalu jak te,które pozostawił po sobie podobno żelazny
meteoryt Kaali,lub dlaczego ostatnia brekcja jest pełna metalicznych ziarn
chromitu?i 100 podobnych.Tylko odpowiedzi są takie jakiś dziwne.Jeśli chodzi
o ten kamień z metalem i ładnymi kryształami,to pytałem czy ktoś widział
taką szlakę?bo pewna pani z IG W-wa po obejrzeniu pod mikroskopem,
stwierdziła,że to na 99% bazalt!! Kłaniam WJM

Niedawno przekonałam się na własnej skórze, jak zdjęcia mogą być mylące. Pamiętacie licytację?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=860264033
Sporo osób na tym forum stwierdziło, że kamień jest obiecujący. Dla mnie był na tyle, że w święta zamiast lepić pierogi udałam się do... Nasielska (umówilłam się ze sprzedającym w połowie drogi). Wcześniej przysłał mi fotki w dużej rozdzielczości. To mnie utwierdziło w przekonaniu - metek jak nic.
Pusty dworzec, zasypana śniegiem prowincja i jeden stojący samochód. Wysiada sympatyczny facet w panterce, patrzymy na siebie i idziemy w swoim kierunku. "Wadi?" - pyta. "Sierżant 34" - stwierdzam. Wyciąga kamień. Rzut oka, mgnienie i jeszcze zanim go wzięłam do ręki wiedziałam, że to nie metek. W realu wyglądał kompletnie innaczej - jakiś zwyczajnie szarawy, taki... nijaki.
Pogadaliśmy chwilę o szaleństwie kolekcjonowania. Rozumieliśmy się bez słów, choć on militarysta. Poniosłam kaganek oświaty i pokazałam kilka meteorytów. Milion fajnych pytań i szczere stwierdzenie, że będzie zwracał uwagę na inne kamienie. Życzyliśmy sobie powodzenia.
Kiedy pociąg zepsuł się gdzieś na Pradze i torami wśród śniegu szłam do cywilizacji, myślałam sobie jak człowiek da się omamić własnym wyobrażeniom, jak może być bezkrytyczny i że kamienie na zdjęciach bywają bardzo podobne do metków.
A wtem przyleciał giermek zadyszany
I te wyrazy z ust wyrzucił skore:
Panie! Ogromny znak jest ukazany!
Na niebie miotła płomienista gore.

Król Duch
wadi
meteorytoman

Postprzez oGR » So sty 30, 2010 11:12 pm

Taaaaak ! Analiza porównawcza - droga na skróty , oportunistyczne szukanie odpowiedzi na poziomie chłystka - inwestora biznesmena i napaleńca z...wykrywką . Najpewniejsze okazy to wszystkie te niepodobne do skał ziemskich których tekstura , skład mineralny gęstość nie dadzą się dopasować do opisywanych w opublikowanych opracowaniach . To zajęcie niestety wykracza poza zakres kompetencji wszystkich rozdyskutowanych uczestników w tym także członków PTM bez żadnego wyjątku . To amator , jego fart , intuicja ,wiedza i dociekliwość są przyczyną sukcesu , niestety . I nigdy nie będzie inaczej .
Zdechłe ryby płyną ..............................................z .?........ prądem .
oGR
meteorytoman

Postprzez wadi » N sty 31, 2010 10:39 am

oGR napisał(a):Taaaaak ! Analiza porównawcza - droga na skróty , oportunistyczne szukanie odpowiedzi na poziomie chłystka - inwestora biznesmena i napaleńca z...wykrywką . Najpewniejsze okazy to wszystkie te niepodobne do skał ziemskich których tekstura , skład mineralny gęstość nie dadzą się dopasować do opisywanych w opublikowanych opracowaniach . To zajęcie niestety wykracza poza zakres kompetencji wszystkich rozdyskutowanych uczestników w tym także członków PTM bez żadnego wyjątku . To amator , jego fart , intuicja ,wiedza i dociekliwość są przyczyną sukcesu , niestety . I nigdy nie będzie inaczej .

PUDŁO oGRze, PUDŁO. Ani chłystek, ani inwestor-biznesmen, ani napaleniec z wykrywką :lol:
A wtem przyleciał giermek zadyszany
I te wyrazy z ust wyrzucił skore:
Panie! Ogromny znak jest ukazany!
Na niebie miotła płomienista gore.

Król Duch
wadi
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N sty 31, 2010 11:08 pm

a my wciąż czekamy, kiedyż to pewien amator , jego fart , intuicja ,wiedza i dociekliwość pokażą nam ogrom swego sukcesu!
wszak wszyscy jesteśmy złaknieni nowości w polskiej meteorytyce

ps amatorami to tu jesteśmy wszyscy :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Brekcja impaktowa

Postprzez WMakocki » Śr lut 03, 2010 9:20 am

Oj! chyba zabłądziłem.Czy to forum meteorytowe?Może trochę mniej
emocji i filozofii, a więcej zimnego podejścia do tematu?Nie wiem
dlaczego kilku anonimowych ludzi chce konsultować moje kamienie,to
oni nie mają swoich kamieni do pokazywania?Niestety ja znam tylko
jednego badacza z Krakowa,Nazywa się Baltazar Gąbka ale on chyba nie
bada meteorytów.A poważnie,Panie Jacku bez ironii,jak zapytam tych z Mendon to mi pewnie powiedzą co i jak?
Wadi-dlaczego na zdjęciach nie ma próbki szlif.Ciągle nie mogę sobie
wyobrazić jak można poznać bez cięcia,że to meteoryt.Te ładne ze
skorupą pewnie każdy rozpozna (w 5 minut po spadku.)Wszędzie piszą,
że m.kamienne są trudne do rozpoznania po długim pobycie na Ziemi.
To nie zupełnie tak.Wystarczy zebrać wszystkie kamienie przyciągające
neodymka a pózniej podzielić na ziemskie bazalty z magnetytem lub
pirotynem i meteoryty.Proste.Czas kiedy można było wyłudzić met. od
znalazcy już minął.Niestety trzeba ruszyć 4 litery.Wiosna idzie kamienie
czekają!WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lut 03, 2010 10:45 am

Szukam, szukam i jakoś nie mogę znaleźć tych dziesiątków meteorytów....
http://tin.er.usgs.gov/meteor/metbull.php?sea=*&sfor=names&stype=contains&lrec=100&map=ge&country=Poland&srt=name&categ=All&mblist=All&snew=0&pnt=Normal%20table&dr=&page=1
A kto chciał ograbić i z czego?!?!
Szkoda, że ma Pan takie podejście... Jeżeli faktycznie zbiera Pan te kamienie od lat 60-tych to będzie Pan mógł sobie z nich zrobić ładny skalniak przed domem a potem może grobowiec za jakiś czas. Bez badań żaden z tych kamieni nigdy nie będzie meteorytem.
Trochę naiwna jest wiara (tekst o tym magnesie i odkładaniu na dwie kupki), że zbierając magnetyczne kamienie łatwo trafi się na meteoryty. Oczywiście jest szansa ale trzeba się zdrowo napracować i w ten sposób przez całe życie można nie znaleźć nic albo max kilka okazów. Oczywiście trzeba przerzucić setki czy tysiące ton kamieni, żeby trafić jeden meteoryt.
Jeżeli się mylę to niech Pan tego nie pisze ale to udowodni pokazując klasyfikację przynajmniej dwóch znalezionych przez siebie meteorytów. Niech to będą badania których rezultatem będzie "EH3, LL5, H4" a nie kolejne "sklejanki" z photoshopa. Wynik ten niech będzie opublikowany w MB. Wtedy będzie można nazwać Pana "poszukiwaczem meteorytów".
Ostatnio edytowano Śr lut 03, 2010 12:19 pm przez tin, łącznie edytowano 1 raz
tin
meteorytoman

Re: Brekcja impaktowa

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lut 03, 2010 11:52 am

WMakocki napisał(a):Oj! chyba zabłądziłem.Czy to forum meteorytowe?

jeszcze tak :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?