Sodoma I Gomora

Moderator: webimage

Postprzez puszek26 » Pn lut 15, 2010 6:41 pm

Solar a czemu na wierzchu miały by nie leżeć ?
kamulce przywleczone przez lodowiec leżą na wierzchu a to towar sprzed 10 000 lat ;)
Czyli to cos jak by spadło to na nie ;)
Swój znalazłem na zboczu moreny czyli wypłukiwane było no i ludzie troche kamienia pozbierali do tej pory :)
Zamulone to myślę było by w nieckach i na piaskach - wydmach
Ba 1500 lat i na wydmach rozorane są cmentarzyska tak więc wcale z tym przyrostem gruntu nie jest tak do końca jak to niektórzy obliczają
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez jacek » Pn lut 15, 2010 8:45 pm

Solar, dzięki za poprawkę, to faktycznie nie na temat. Teraz będzie chyba dobrze http://www.infra.org.pl/wiat-tajemnic/s ... ne?start=8

Puszek26 - fotek na razie nie będzie, za cienki jestem w te klocki, ale jak śniegi spłyną wybieram się do Półtuska, jeśli będziesz chciał wrzucę do bryki złom i porównamy.

Asteroida swoja drogą. Zastanawialiście się ile metalu meteorytowego, a konkretnie, żelaznych metków mogło zostać przetopionych w dymarkach na scyzoryki? Jak dotąd w Polsce znaleziono i sklasyfikowano, jedną siekierkę i chyba dwie branzolety, z tym ze te wyroby były skuwane z kilku warstw żelazoniklu i żelaza (ziemskiego). Jak dotąd nie trafiłem nigdzie na wzmiankę, by odpady z dymarek lub znaleziska w postaci broni np. średniowiecznej, były poddawane choćby testom na zawartość niklu. Muzealników specjalnie to nie interesuje, czyszczą, zabezpieczają i do gabloty , albo do magazynu.
Jeśli w czasach dymarek leżał sobie taki metek na wierzchu,był łakomym kąskiem dla ówczesnych wytapiaczy.
Wspominał o tym pof. Karwowski. Część żelastwa, które mam przypomina odpady podymarkowe. W jednym znalazłem węgiel drzewny. .
Ciekawi mnie , czy po przetopieniu metka , lub metka z żelazem, nie występowałyby takie miziaje jak na zdjęciach puszka26 (ten z prawej), lub siatka drobnych linii i plam (mam coś takiego).
Tu prośba do kolegi, który mrozi i naiwania moraska młotkiem,.Jeśli już poddajesz destrukcji jakiś okaz , to może go przetopimy?
jacek
meteorytoman

Postprzez filip » Wt lut 16, 2010 12:11 am

Witam!
U mnie na grzbiecie moreny jest 30-40 cm gleby, poniżej piach i żwir polodowcowy. Mam też ciemnobrązowe twarde szkło wielkości prawie kurzego jaja i podejrzewam, że może to być tektyt, tylko skąd on się wziął w mojej okolicy?
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt lut 16, 2010 12:18 am

Tektyt można łatwo sprawdzić, bo nie powinien zawierać wody i innych wyraźnych domieszek.

Możesz zrobić fotkę i wrzucić do działu identyfikacji?

Zibi
Zibi
meteorytoman

Postprzez filip » Wt lut 16, 2010 12:54 pm

Witam!
Niedługo to zrobię. Na razie mam kłopoty techniczne.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Śr lut 17, 2010 9:01 am

Jacku niema problemu zapraszam :)
Właśnie też jestem ciekaw o ile nie jest to brekcja po tej asteroidzie to może ktoś metki przetapiał :)

Filipie widziałes kiedys te moje "szkiełka" ?
Ciemne jak indochinit ;)
Kruche czyli to nie szkło nie wiem do czego porównać kruchość ale zębami by to pogryzl hehe :)
Przełam muszlowy i rzadko ma w sobie kuleczki maleńkie metalu
Chodzi o tą bryłkę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50a ... 3f5cf.html

Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Śr lut 17, 2010 9:37 am

Acha jeszcze jedno :)
Kiedyś miałem podejżenia że to może być żelazo rodzime ale podobno takie nie istnieje w naturze ziemi ale w necie w googlach fotki można znaleźć :)
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez Solar » Śr lut 17, 2010 8:41 pm

puszek26 napisał(a):Ciemne jak indochinit ;)
Kruche czyli to nie szkło nie wiem do czego porównać kruchość ale zębami by to pogryzl hehe :)
Przełam muszlowy i rzadko ma w sobie kuleczki maleńkie metalu
Chodzi o tą bryłkę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50a ... 3f5cf.html

Paweł

Kurcze :D coś podobnego mam, łuszczy się i nie jest obksydianem.
zauważyłem kilka dziurek po pęcherzykach powietrza i zignorowałem te znalezisko
to znaczy gdzieś to mam ale nie pamiętam gdzie wsadziłem :roll:
Solar
meteorytoman

Postprzez jacek » Śr lut 17, 2010 11:11 pm

puszek26 przetop w piecu od centralnego ogrzewania flaszkę po browarze i w zależności od tego jak będzie stygła uzyskasz, np. kruche, lub bardzo kruche szkło z ewentualnymi domieszkami.

Co to za białe punkty , te np. okrągłe - nie mam na myśli miejsc odbitych, choć też białe.
jacek
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Cz lut 18, 2010 9:09 am

jacek napisał(a):puszek26 przetop w piecu od centralnego ogrzewania flaszkę po browarze i w zależności od tego jak będzie stygła uzyskasz, np. kruche, lub bardzo kruche szkło z ewentualnymi domieszkami.

Co to za białe punkty , te np. okrągłe - nie mam na myśli miejsc odbitych, choć też białe.

Wiem jak szkło wygląda przetopione :)
Te białe to kuleczki zelaza
Paweł
puszek26
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...