Ja znalazłem coś takiego:
-------------------------------------------
Tento prípad si zaslúži pozornosť aj pre príkladnú spoluprácu vedeckých inštitúcií troch krajín. Prípad je nadnárodný, hoci teleso si „vybralo“ miesto dopadu na Slovensku. Zber a nakladanie s meteoritmi upravuje zákon č. 287/1994 a nadväzná vyhláška MŽP SR č. 213/2000 o chránených nerastoch, ktorá oprávňuje na túto činnosť iba štátne a príslušné akademické inštitúcie. V prípade náhodného nálezu je potrebné zaznačiť miesto (GPS súradnice, nákres do mapy), spraviť fotodokumentáciu a kontaktovať Astronomický ústav SAV, alebo Katedru astronómie, fyziky Zeme a meteorológie FMFI UK. Nálezca dostane symbolickú odmenu a jeho meno bude uvedené pri vystavenom meteorite v múzeu.
Co w wolnym tłumaczeniu:
W tym przypadku warto zwrócić uwagę na ich wzorową współpracę pomiędzy instytucjami naukowymi w ramach tych trzech krajów. Sprawa jest ponadnarodowe ciało, a "wyselekcjonowany" punkt uderzenia na Słowacji. Zbieranie i usuwanie meteorytów podlega ustawie nr Dekret 287/1994, a następnie przez Ministerstwo Środowiska 213/2000 chronionej minerały, które zezwala na działanie tylko krajowych instytucji akademickich. W razie znalezienia powinno się zaznaczyć lokalizację (współrzędne GPS, rysunek na mapie), nawiązać kontakty i zrobić zdjęć. Znalazca otrzyma symboliczną zapłatę, a jego nazwisko znajdzie się w opisie meteorytu w muzeum.
Dobre - nagroda i chwała

Już teraz wiadomo dlaczego 'wielcy' raczej się tam nie wybierają. Z innych źródeł wiem, że zbierają oni (!) kasę na legalny zakup okazów - bo wszystkiego naukowcy 'nie przerobią'. Część pewnie trafi na rynek z odpowiednimi certyfikatami.
Zbyt jednoznacznie to regulują Słowacy. Dylemat?!! Oddać czy zejść do podziemia.