Re: Ureilites.Diamenty
Panie Makocki.Pan swoich odkryć dokonuje powiedzmy naocznie-szukając podejrzanych kamieni,czy też korzysta pan z wykrywacza?
Pytanie o tyle dla mnie istotne bo zastanawiam się nad sposobem szukania.
O ile w miejscach spadków warto i należy szukać "wykrywką "to w innych miejscach kraju-czy warto?Sam oceniam te szanse na minimalne,choć nie można wykluczyć nowego odkrycia.Pola orane corocznie dają możliwość szukania za pomocą wzroku.Warto hektary ziemi przetrząsać wykrywaczem?Skoro głębokość orki i tak wynosi 30 a czasem 40cm?
Nieużytki, te pewnie warto sprawdzać wykrywaczem.Co o tym sądzicie??
O ile w miejscach spadków warto i należy szukać "wykrywką "to w innych miejscach kraju-czy warto?Sam oceniam te szanse na minimalne,choć nie można wykluczyć nowego odkrycia.Pola orane corocznie dają możliwość szukania za pomocą wzroku.Warto hektary ziemi przetrząsać wykrywaczem?Skoro głębokość orki i tak wynosi 30 a czasem 40cm?
- Gargamel
- meteorytoman
WMakocki napisał(a):A zna Pan chętnych do zrobienia badań?WJM
w tym sęk, że to jest wąskie gardło - zagraniczne instytucje, które robią takie analizy, ponoć są zawalone próbkami na wiele lat do przodu i trzeba specjalnych rekomendacji by zbadali coś poza kolejnością. Proponowałbym podesłać na początek prof. Karwowskiemu lub osobom wymienionym na stronie PTMet i zobaczyć, co powiedzą (http://ptmet.org.pl/badania/badania.htm)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
podpisuje sie pod Panem Jackiem
Prof. Karwowski pewnie chetnie rzuci okiem 

-
tribal216 - meteorytoman
Gargamel napisał(a):Panie Makocki.Pan swoich odkryć dokonuje powiedzmy naocznie-szukając podejrzanych kamieni,czy też korzysta pan z wykrywacza?
Witam!
Chodziłem z magnesem, ale wkurzały mnie sterty kamieni na skraju lasu. Przecież w środku może być "on", a jestem za stary, aby przerzucać tony kamolców. Postanowiłem zbudować Jabelka z cewką 35-40 cm specjalnie do prześwietlania tych stert. Jak zapiszczy, to wtedy będę spawdzał, co to jest. Przeczesywanie pól i lasów ma sens wtedy, kiedy jest punkt zaczepienia, czyli pierwszy okazik. Chociaż łażąc tu i tam trzeba mieć oczy szeroko otwarte.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
Podobne przemyślenia do moich.
Pozdrawiam.

- Gargamel
- meteorytoman
Jabel to wykrywacz PI i meteorytów kamiennych "nie widzi" ! Tym możesz szukać tylko meteorytów żelaznych i to płytko zalegających . Większy sens ma szukanie wykrywaczem typu VLF z dobrą dyskryminacją ale to już niestety kosztuje .
-
Romulus - meteorytoman
Wykrywacz czy stary Jabel, czy znacznie lepszy VLF powodują ,że człowiek dostaje bąbli na dłoniach od kopania a
efekt jest mizerny.Z tamtych czasów tylko parę starych monet na pamiątkę zostało.W naszych stronach kazdy
kawałek żelaza był przerabiany i tylko hałdy szlaki pozostały.W klubie kierujemy się kilkoma prostymi prawdami:
-Meteoryty spadają wszędzie -A leżą tam gdzie zostały przeniesione.to nie Afryka i każdy kamień ktoś kiedyś
przesunął.Dlatego radzę magnes i wiedzę jak meteoryt od kamienia zwykłego odróżnić.WJM
efekt jest mizerny.Z tamtych czasów tylko parę starych monet na pamiątkę zostało.W naszych stronach kazdy
kawałek żelaza był przerabiany i tylko hałdy szlaki pozostały.W klubie kierujemy się kilkoma prostymi prawdami:
-Meteoryty spadają wszędzie -A leżą tam gdzie zostały przeniesione.to nie Afryka i każdy kamień ktoś kiedyś
przesunął.Dlatego radzę magnes i wiedzę jak meteoryt od kamienia zwykłego odróżnić.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
WMakocki napisał(a):Wykrywacz czy stary Jabel, czy znacznie lepszy VLF powodują ,że człowiek dostaje bąbli na dłoniach od kopania a
Witam!
Tu nie chodzi o kopanie. U mnie, pewnie u Was też, rolnicy zwożą kamienie na skraj lasu lub wydzielone nieużytki. W czasie jednego spaceru możesz przejść obok 10, 15 takich stert. Chodzi o to, aby zajżeć do środka bez przenoszenia kamieni. Wiele starych stert porośniete jest trawą lub chwastami, w tym przypadku nie ma mowy nawet o przenoszeniu. Także przy polnych drogach widzę, że leżą pod trawą, ale nie wiem, co to jest. I nie chodzi mi o bieganie z wykrywaczem po polach.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
Pamiętam czasy, jak A.S.Pilski przemierzał rowerem stary szlak kopernikowski od Fromborka do Olsztyna i żadnej kupce kamieni przy mijanych polach nie przepuszczał 

Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Witam!
Taka spora kupka ma masę kilku ton. Jedną taką przerzuciłem i po niej nie chciało mi się nawet chodzić po polach.
Pozdrawiam Filip
P.s. Jeżeli chondryt jest mocno skorodowany, to PI powinien go widzieć.
Taka spora kupka ma masę kilku ton. Jedną taką przerzuciłem i po niej nie chciało mi się nawet chodzić po polach.
Pozdrawiam Filip
P.s. Jeżeli chondryt jest mocno skorodowany, to PI powinien go widzieć.
filip
- filip
- meteorytoman
No i po odpowiedziach wielu, w tym Pana WMakockiego,mam już jasność 

- Gargamel
- meteorytoman
Witam!
Czyli wiedza przede wszytkim. Jak się nie znasz na grzybach, to nie wchodź do lasu z koszykiem.
Pozdrawiam Filip
Czyli wiedza przede wszytkim. Jak się nie znasz na grzybach, to nie wchodź do lasu z koszykiem.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
filip napisał(a):Witam!
Pozdrawiam Filip
Chyba ze zbierasz te najbardziej odpowiednie i pokazujesz potem komus kto sie zna

-
tribal216 - meteorytoman
Ekshibicjonizm nie jest wskazany.Jeśli ktoś by mi przyniósł 1kg z Marsa i pytał co to jest?to zgadnij co
ja bym zrobił?A co do szukania,to kto mówi o osobistych pracach ziemnych.Od czego firmy mają piękne
koparki,spycharki,ładowarki i kupę ludzi.Czy oni wszyscy muszą wiedzieć co robi ten palant z wędką
w dni wolne od pracy na placu budowy.?Należy mieć tylko dobrą prędkość bo oni mają brzydki zwyczaj,
co odkopią to zaraz zasypują.Fot.tyle roboty a kamień tylko jeden odpowiedni.WJM
PS.co tak ciasno na forum że załączniki nie wchodzą?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/w ... directlink
ja bym zrobił?A co do szukania,to kto mówi o osobistych pracach ziemnych.Od czego firmy mają piękne
koparki,spycharki,ładowarki i kupę ludzi.Czy oni wszyscy muszą wiedzieć co robi ten palant z wędką
w dni wolne od pracy na placu budowy.?Należy mieć tylko dobrą prędkość bo oni mają brzydki zwyczaj,
co odkopią to zaraz zasypują.Fot.tyle roboty a kamień tylko jeden odpowiedni.WJM
PS.co tak ciasno na forum że załączniki nie wchodzą?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/w ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
Też zatrzymuje się na placach budów za miastem,jakieś domki prywatne w trakcie budowy itp.
Jacku.... ten z rowerem szanowny profesor nie jednemu dał tym sposobem przykład na przyszłość
hehe
A to co pokazuje WMakocki jest bardzo ciekawe .Same znaleziska i sposób prezentacji zdjęć.
Jacku.... ten z rowerem szanowny profesor nie jednemu dał tym sposobem przykład na przyszłość

A to co pokazuje WMakocki jest bardzo ciekawe .Same znaleziska i sposób prezentacji zdjęć.
- Gargamel
- meteorytoman