Ureilites.Diamenty

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Ureilites.Diamenty

Postprzez Gargamel » N maja 15, 2011 9:02 pm

Panie Makocki.Pan swoich odkryć dokonuje powiedzmy naocznie-szukając podejrzanych kamieni,czy też korzysta pan z wykrywacza?
Pytanie o tyle dla mnie istotne bo zastanawiam się nad sposobem szukania.
O ile w miejscach spadków warto i należy szukać "wykrywką "to w innych miejscach kraju-czy warto?Sam oceniam te szanse na minimalne,choć nie można wykluczyć nowego odkrycia.Pola orane corocznie dają możliwość szukania za pomocą wzroku.Warto hektary ziemi przetrząsać wykrywaczem?Skoro głębokość orki i tak wynosi 30 a czasem 40cm?
Nieużytki, te pewnie warto sprawdzać wykrywaczem.Co o tym sądzicie??
Gargamel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N maja 15, 2011 9:45 pm

WMakocki napisał(a):A zna Pan chętnych do zrobienia badań?WJM

w tym sęk, że to jest wąskie gardło - zagraniczne instytucje, które robią takie analizy, ponoć są zawalone próbkami na wiele lat do przodu i trzeba specjalnych rekomendacji by zbadali coś poza kolejnością. Proponowałbym podesłać na początek prof. Karwowskiemu lub osobom wymienionym na stronie PTMet i zobaczyć, co powiedzą (http://ptmet.org.pl/badania/badania.htm)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn maja 16, 2011 6:22 am

podpisuje sie pod Panem Jackiem ;) Prof. Karwowski pewnie chetnie rzuci okiem :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez filip » Pn maja 16, 2011 9:15 am

Gargamel napisał(a):Panie Makocki.Pan swoich odkryć dokonuje powiedzmy naocznie-szukając podejrzanych kamieni,czy też korzysta pan z wykrywacza?
Pytanie o tyle dla mnie istotne bo zastanawiam się nad sposobem szukania.
O ile w miejscach spadków warto i należy szukać "wykrywką "to w innych miejscach kraju-czy warto?Sam oceniam te szanse na minimalne,choć nie można wykluczyć nowego odkrycia.Pola orane corocznie dają możliwość szukania za pomocą wzroku.Warto hektary ziemi przetrząsać wykrywaczem?Skoro głębokość orki i tak wynosi 30 a czasem 40cm?
Nieużytki, te pewnie warto sprawdzać wykrywaczem.Co o tym sądzicie??

Witam!
Chodziłem z magnesem, ale wkurzały mnie sterty kamieni na skraju lasu. Przecież w środku może być "on", a jestem za stary, aby przerzucać tony kamolców. Postanowiłem zbudować Jabelka z cewką 35-40 cm specjalnie do prześwietlania tych stert. Jak zapiszczy, to wtedy będę spawdzał, co to jest. Przeczesywanie pól i lasów ma sens wtedy, kiedy jest punkt zaczepienia, czyli pierwszy okazik. Chociaż łażąc tu i tam trzeba mieć oczy szeroko otwarte.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Gargamel » Pn maja 16, 2011 11:44 am

Podobne przemyślenia do moich. :) Pozdrawiam.
Gargamel
meteorytoman

Postprzez Romulus » Pn maja 16, 2011 3:46 pm

Jabel to wykrywacz PI i meteorytów kamiennych "nie widzi" ! Tym możesz szukać tylko meteorytów żelaznych i to płytko zalegających . Większy sens ma szukanie wykrywaczem typu VLF z dobrą dyskryminacją ale to już niestety kosztuje .
Romulus
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn maja 16, 2011 5:28 pm

Wykrywacz czy stary Jabel, czy znacznie lepszy VLF powodują ,że człowiek dostaje bąbli na dłoniach od kopania a
efekt jest mizerny.Z tamtych czasów tylko parę starych monet na pamiątkę zostało.W naszych stronach kazdy
kawałek żelaza był przerabiany i tylko hałdy szlaki pozostały.W klubie kierujemy się kilkoma prostymi prawdami:
-Meteoryty spadają wszędzie -A leżą tam gdzie zostały przeniesione.to nie Afryka i każdy kamień ktoś kiedyś
przesunął.Dlatego radzę magnes i wiedzę jak meteoryt od kamienia zwykłego odróżnić.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez filip » Pn maja 16, 2011 6:55 pm

WMakocki napisał(a):Wykrywacz czy stary Jabel, czy znacznie lepszy VLF powodują ,że człowiek dostaje bąbli na dłoniach od kopania a
efekt jest mizerny.Z tamtych czasów tylko parę starych monet na pamiątkę zostało.W naszych stronach kazdy
kawałek żelaza był przerabiany i tylko hałdy szlaki pozostały.W klubie kierujemy się kilkoma prostymi prawdami:
-Meteoryty spadają wszędzie -A leżą tam gdzie zostały przeniesione.to nie Afryka i każdy kamień ktoś kiedyś
przesunął.Dlatego radzę magnes i wiedzę jak meteoryt od kamienia zwykłego odróżnić.WJM

Witam!
Tu nie chodzi o kopanie. U mnie, pewnie u Was też, rolnicy zwożą kamienie na skraj lasu lub wydzielone nieużytki. W czasie jednego spaceru możesz przejść obok 10, 15 takich stert. Chodzi o to, aby zajżeć do środka bez przenoszenia kamieni. Wiele starych stert porośniete jest trawą lub chwastami, w tym przypadku nie ma mowy nawet o przenoszeniu. Także przy polnych drogach widzę, że leżą pod trawą, ale nie wiem, co to jest. I nie chodzi mi o bieganie z wykrywaczem po polach.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn maja 16, 2011 7:12 pm

Pamiętam czasy, jak A.S.Pilski przemierzał rowerem stary szlak kopernikowski od Fromborka do Olsztyna i żadnej kupce kamieni przy mijanych polach nie przepuszczał ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez filip » Pn maja 16, 2011 7:32 pm

Witam!
Taka spora kupka ma masę kilku ton. Jedną taką przerzuciłem i po niej nie chciało mi się nawet chodzić po polach.
Pozdrawiam Filip
P.s. Jeżeli chondryt jest mocno skorodowany, to PI powinien go widzieć.
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Gargamel » Pn maja 16, 2011 8:37 pm

No i po odpowiedziach wielu, w tym Pana WMakockiego,mam już jasność :)
Gargamel
meteorytoman

Postprzez filip » Pn maja 16, 2011 9:11 pm

Witam!
Czyli wiedza przede wszytkim. Jak się nie znasz na grzybach, to nie wchodź do lasu z koszykiem.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt maja 17, 2011 6:39 am

filip napisał(a):Witam!
Czyli wiedza przede wszytkim. Jak się nie znasz na grzybach, to nie wchodź do lasu z koszykiem.
Pozdrawiam Filip

Chyba ze zbierasz te najbardziej odpowiednie i pokazujesz potem komus kto sie zna ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt maja 17, 2011 8:46 am

Ekshibicjonizm nie jest wskazany.Jeśli ktoś by mi przyniósł 1kg z Marsa i pytał co to jest?to zgadnij co
ja bym zrobił?A co do szukania,to kto mówi o osobistych pracach ziemnych.Od czego firmy mają piękne
koparki,spycharki,ładowarki i kupę ludzi.Czy oni wszyscy muszą wiedzieć co robi ten palant z wędką
w dni wolne od pracy na placu budowy.?Należy mieć tylko dobrą prędkość bo oni mają brzydki zwyczaj,
co odkopią to zaraz zasypują.Fot.tyle roboty a kamień tylko jeden odpowiedni.WJM
PS.co tak ciasno na forum że załączniki nie wchodzą?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/w ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Gargamel » Wt maja 17, 2011 12:31 pm

Też zatrzymuje się na placach budów za miastem,jakieś domki prywatne w trakcie budowy itp.
Jacku.... ten z rowerem szanowny profesor nie jednemu dał tym sposobem przykład na przyszłość :) hehe
A to co pokazuje WMakocki jest bardzo ciekawe .Same znaleziska i sposób prezentacji zdjęć.
Gargamel
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?