GRANIT LUNARNY

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: GRANIT LUNARNY

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz wrz 22, 2011 7:29 pm

sherman napisał(a):
powiedz mi komu zależało by Tobie powiedzieć , że ten kamień to granit , a nie meteoryt :?:

Komu?
Wszystkim co założyli to forum... (...)

Hm... to forum założyłem ja, Jacek Drążkowski, w liczbie osób jedna! :o

Miłośnikiem teorii spiskowych specjalnie nie jestem, więc niezbyt pojmuję te insynuacje. Gdyby to forum pomogło znaleźć jakiś nowy polski meteoryt byłbym bardzo szczęśliwy. Wystarczy ordynarny chondryt, jakich spada na ziemię znakomita większość...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt wrz 23, 2011 1:40 am

Z tego , co opisujesz można przypuszczać zwyczajnie , że Kenny mógł nie do końca się rozeznać w próbkach , które mu przysłałeś . Trzeba było mu wysłać tylko te trzy próbki o które Ci chodziło , wtedy nie byłoby pomyłki , a dosyłając mu jeszcze dodatkowe 6 próbek mogłeś spowodować zamieszanie :!:

Idiotą nie jestem więc dajmy sobie spokój z tłumaczeniem jak mogło być ja wiem jak było.
Nie tylko przez niego zostałem okłamany wydarzyło się więcej lecz w tym wszystkim był jeden cel wiemy jaki :twisted:
Kto się nie kręci ten skorzysta, kto nie wierzy niech dalej gapi się w monitor i czyta głupie teksty które pisze Sherman.
Podszedł mnie jeden Pan z PTM ten który rzekomo Miał próbki od Pana Jacka.
Sprytnie to zrobił lecz sam się pogubił, co chciał wiedzieć się dowiedział.

Wiedz Keny że nie zdołasz wszystkiego ogarnąć ja również mam zaplecze z ubiegłych lat więc będzie ciekawie.
sherman
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pt wrz 23, 2011 8:05 pm

Sorry , ale nie jestem w stanie tego dalej czytać :(
Może ktoś zrobi alternatywne Forum , dla kochających " meteoryty - kamienie " inaczej :wink:
Kończę dyskusję w tym temacie , bo nie przypuszczam , aby udało mi się zgłębić wiedzy , kto kogo , w czym oszukał , a w dodatku " wszyscy wiemy jaki był tego jeden , jedyny Cel :evil:
Ja choćbym myślał 100 lat nie poznam tego celu , bo pewnie jestem zbyt tępy :!:
Meteoriticon !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt wrz 23, 2011 8:37 pm

Meteoriticon napisał(a):Kończę dyskusję w tym temacie , bo nie przypuszczam , aby udało mi się zgłębić wiedzy , kto kogo , w czym oszukał , a w dodatku " wszyscy wiemy jaki był tego jeden , jedyny Cel :evil:
Meteoriticon !
Ostatnio edytowano Śr lis 23, 2011 9:30 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt wrz 23, 2011 9:48 pm

sherman napisał(a):
Meteoriticon napisał(a):Kończę dyskusję w tym temacie , bo nie przypuszczam , aby udało mi się zgłębić wiedzy , kto kogo , w czym oszukał , a w dodatku " wszyscy wiemy jaki był tego jeden , jedyny Cel :evil:
Meteoriticon !

Powiedzcie mi czym się różni pustynia od naszej Polski? Nie biorąc pod uwagę klimatu.

Ukształtowaniem terenu, obecnoscia wod stojacych i plynacych, roslinnoscia, nie tak dawnym lodowcem. Na pustyni nie ma za duzo ludzi, tam czarny kamyk wyróznia sie na horyzoncie. U nas w kraju duzo rzeczy przypomina metki wiec nie są łatwe do wypatrzenia. Na pustyni gdzie spadnie to lezy bo nie ma tam kto zebrac a nie wiadomo co ludzie mieszkajacy tutaj maja pochowane po piwnicach prawda? :) A poza tym powiedzmy sobie szczerze ( nie chce tu bynajmniej nikogo urazic) świadomosc ludzi u nas w kraju jest niewystarczajaca, przynajmniej czasami. Widzą czy znajduja cos i nie wiedzac co to zostawiają w spokoju.....a chwała tym ktorzy pokazali znalezisko bo dzieki temu mamy pare polskich meteorytow....
tribal216
meteorytoman

Postprzez sherman » So wrz 24, 2011 11:10 am

,
Ostatnio edytowano Śr lis 23, 2011 9:31 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » So wrz 24, 2011 12:00 pm

nie wiem jakim pokrętnym rozumowaniem się kierujesz ale z twoich prv wynika że tylko chęcią zysku (wnioskuje na podstawie chęci podzielenia się częścią zysku ze sprzedaży). Natomiast z uwagi że nikt nie potwierdził Twoich przypuszczeń teraz jesteś zły na cały świat. Niestety ceny meteorytów są tak wysokie nie dla tego że spadły z nieba tylko dlatego że jest ich mało.
Podstawowym problemem naszej szerokości geograficznej jest to że u nas wszystko porośnięte jest roślinnością i tych kamieni po prostu nie widać.
Z resztą wczytaj się i zwróć uwagę że większość meteorytów pustynnych to bardzo stare spadki, o znalezieniu chondryta nikt nie informuje. Ja w swojej historii wielokrotnie bywałem na pustyni w tym ponad miesiąc na poszukiwaniach na
Gobi i nic nie znalazłem, nawet małego H5.
Kolejna sprawa wietrzenie.
U nas dominuje wietrzenie chemiczne które ze względu na wysoką wilgotność (nie wspominając o bagniskach z agresywną wodą) kamienie o zasadowym charakterze ulegają szybkiej dezintegracji (rzędu tys lat) na pustyniach co spadło to leży.
Kolejna sprawa erozja wiatrowa i deflacja (wywiewanie) jest w stanie zdjąć w krótkim okresie czasu spory nadkład więc jak się taki kamień w wyniku spadku nawet zagrzebie na dużą głębokość to po paru latach w skutek działania wiatru i tak wylezie na powierzchnie (u nas nie bo rosną na nim krzaki i gleba jest mokra) a wiek pustyń liczony jest w milionach lat
Następna sprawa
większość meteorytów jest poszukiwana w obszarach zbudowanych ze skał osadowych np piaskowców, na tle których krystaliczne skały z różnych rejonów naszego układu się wyraźnie odróżniają. A w Polsce na polach dominują krystaliczne skały Skandynawii i dna Bałtyku, których różnorodność jest nieograniczona.
Co do tematu że u nas nie spadają inne meteoryty jak chondryty i żelaźniaki.
To wystarczy wspomnieć Łowicz który należy do jednego z najrzadszych typów meteorytów, o achondrycie Białystok nie wspominając.

A teraz trochę konkretów. Jak już chcesz się zajmować poszukiwaniem kamulców z nieba. Czas przeliczony na poszukiwania rzędu 12h dziennie z wykrywaczem. (na podstawie własnych doświadczeń)
Średni czas na znalezienie jednego kawałka Moraska jeśli ma się szczęście to około tygodnia.
Średni czas na znalezienie jednego kawałka Półtuska to około miesiąca
z Łowiczem jest jak z jeti każdy o nim słyszał ale nikt go nie widział (a wielu szukało) zdaje się że w zeszłym roku podobno ktoś znalazł jeden kawałek i to by był pierwszy o jakim wiem od 1994r.
Jeśli chodzi o Białystok to już w ogóle legenda z gatunku smoka wawelskiego "podobno coś gdzieś kiedyś" ale nikt nic nie znalazł.
i na tym tle pojawia się osoba która nagle wyciąga 2t skał księżycowych (każdy kawałek z innej skały) i tak 500kg marsjańskich.
Większość naukowców zasypywana tonami kamieni od razu klasyfikuje taki gruz jako gruz i nie bada dalej.
Ja mimo iż widzę że niema szans na meteoryt zawsze staram się konkretnie odpowiedzieć na pytanie z jaką skała. Robię to na swój koszt w jednym celu, aby pogłębić swoją wiedzę i zawsze staram się robotę odwalić na tyle rzetelnie na ile pozwala mi moja wiedza. W przypadku gdy mi wiedzy braknie posiłkuję się znajomymi z uczelni.
Dlatego jeśli ktoś jest niezadowolony z analizy wykonanej moimi rękoma (oczywiście ma do tego prawo) niech napisze mi to na prv a nie wywleka temat na forum publiczne gdzie dodatkowo mnie obraża.

Tyle w temacie i nie podpytuj mnie tu i ówdzie co czym jest bo to ostatnia odpowiedź jaką ode mnie otrzymujesz, jako iż nie zamierzam analizować więcej Twoich kamieni.

Ps. o jaką cechę Ci chodzi? o białość kamienia? Otoczkę dookoła? czy o połysk? bo nie widzę tu niczego co mogło by mieć kosmiczne pochodzenie. W nauce przyjmuje się zawsze że najprostsze rozwiązania tłumaczące wszystko są najlepsze i najbliższe prawdy, więc jeśli można wytłumaczyć wszystkie cechy cechami ziemskich skał nie widzę powodu by nazywać coś meteorytem.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » So wrz 24, 2011 8:01 pm

I tak wykazałeś się anielską cierpliwością badając te kamienie. Mnie same zdjęcia odrzucały i aż mi było Ciebie szkoda Kenny, że tracisz czas na Shermana :-)
A Shermanowi proponuję wyjazd na jakieś targi meteorytowe (Ensisheim, Monachium), żeby zobaczył jak wyglądają meteoryty na żywo a nie na zdjęciach to to może zacznie podchodzić bardziej krytycznie do swoich znalezisk.
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » So wrz 24, 2011 8:03 pm

,
Ostatnio edytowano Śr lis 23, 2011 9:31 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez sherman » So wrz 24, 2011 8:05 pm

tin napisał(a):I tak wykazałeś się anielską cierpliwością badając te kamienie. Mnie same zdjęcia odrzucały i aż mi było Ciebie szkoda Kenny, że tracisz czas na Shermana :-)
A Shermanowi proponuję wyjazd na jakieś targi meteorytowe (Ensisheim, Monachium), żeby zobaczył jak wyglądają meteoryty na żywo a nie na zdjęciach to to może zacznie podchodzić bardziej krytycznie do swoich znalezisk.

O jakich meteorytach mówisz chondrytach czy o achondrytach bez skorupy?
A czy takie meteoryty również tam zobaczę?
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... I3e74fBrAE
Bo ja szukam takich kamieni a Ty Marcinie szukaj sobie chondrytów :wink:

I jeszcze coś wmawiacie mi nam że my wymyślamy teorie spiskowe, lecz zastanówcie się sami jeśli to forum ten dział ma być po to by pomagać w znalezieniu nowego metka to powinna tu panować inna atmosfera to wy sami tą teorie spiskową stworzyliście my tylko w nią wierzymy bo jak tu myśleć inaczej jak wszystko owiane jest tajemnicą.
Pytasz o komercyjne placówki to nikt nie ma zamiaru ci podpowiedzieć
Nic się tu nie można nauczyć jedna osoba która wie naprawdę dużo WMJ Makocki lecz czytając jego posty to również został przez was wyśmiany.
Mówicie aby robić cienkie płytki bo to wiele da lecz gdybym zapytał gdzie taki preparat przyrządzić to zapewne nikt się nie wysili i jak tu wierzyć że ktoś pomoże na tym forum jak tu nawet podpowiedzieć nikt nie potrafi jedynie co potraficie to wprowadzić w błąd. :cry:
Romulus dobrze napisał że racja nie zawsze musi być po stronie znawcy.
Ale zawsze znawcy ciężko jest się z tym pogodzić że może nie mieć racji bo 6 lat studiów itp. więc musimy im we wszystko wierzyć bo jak baran bez szkoły jeden z drugim mógł znaleźć meteoryt.
Przemochle pisze Kamień jest niewątpliwie "ciekawy" choćby z tego powodu, że może być świetnym przykładem pseudometeorytu.
Więc jeśli kamień zasługuje na miano pseudo meteorytu to znaczy że tak ma może wyglądać meteoryt więc pytam dlaczego kamień tak z łatwością zdyskwalifikowano na podstawie samej fotografi tego nie rozumiem bo jeśli coś wygląda jak meteoryt to trzeba to przebadać a nie na siłę wpierać że szansy nie ma.
Ostatnio edytowano Pt gru 02, 2011 1:04 am przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
sherman
meteorytoman

Postprzez rolnik » So wrz 24, 2011 10:52 pm

Kenny, miałem kawałek skały czarnej ,krystalicznej z Norwegii ale magnes tego nie łyknął,tego kamola co Tobie wysłałem magnes łyka , szlifujecie mojego kamola?
Tribal 216 ,mam pytanie do Ciebie czy w granitoidach występuje metal jak w tym kamieniu na fotce?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e3 ... ab6d2.html
bo magnes przyciąga kamola ,a co do pustyni to piaski się przewalają podczas burzy piaskowej i mogą odkryć albo zasypać kamola a nawet wyszlifować
rolnik
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N wrz 25, 2011 7:35 am

w granitoidach moze wystepować metal ale co do zdjecia to bardziej bym sie zdał na wypowiedz Kennego niż swoją :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » N wrz 25, 2011 8:34 am

sherman napisał(a):O jakich meteorytach mówisz chondrytach czy o achondrytach bez skorupy?

Publikując te zdjęcia na swojej stronie łamiesz prawo gdyż chronione są one przez prawo autorskie (co wiać na stronach z których je ukradłeś). Nie masz PRAWA umieszczać ich na swoich stronach/galeriach itp.
Jedyne co możesz to umieszczać linki lub osadzać pliki na stronie ale nie możesz ich kopiować ani powielać gdyż robisz z siebie pospolitego złodzieja.
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N wrz 25, 2011 10:48 am

tin napisał(a):
sherman napisał(a):O jakich meteorytach mówisz chondrytach czy o achondrytach bez skorupy?

Publikując te zdjęcia na swojej stronie łamiesz prawo gdyż chronione są one przez prawo autorskie (co wiać na stronach z których je ukradłeś). Nie masz PRAWA umieszczać ich na swoich stronach/galeriach itp.
Jedyne co możesz to umieszczać linki lub osadzać pliki na stronie ale nie możesz ich kopiować ani powielać gdyż robisz z siebie pospolitego złodzieja.

Tin ma racje, nie wolno robić czegoś takiego chyba że za wyraźną zgodą autora. Nawet podane źródło czasem nie załatwia sprawy. Jest to kłopotliwe jesli sie robi o czyms prezentacje czy cos ale takie jest prawo. Nie polecam tez metody przerabiania zdjecia czy obcinania jego fragmentu zeby sprawialo wrazenie innego. Kiedys z tego powodu kolega mial przykre doswiadczenia...choc de fakto mało kto zastrzega sobie pełne prawa dlatego najczesciej podanie źródła przy zdjeciu wystarcza
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » N wrz 25, 2011 11:32 am

Rolnik tak na razie zleciłem wykonanie jednego preparatu (płytki cienkiej) powinna być gotowa do 4 października (bo chyba w tym tygodniu nie zdążą jej wypolerować). A z kolei czarna skała czarnej skale nie równa niektóre mają w składzie magnetyt a niektóre nie. Dlatego nie wszystkie będą magnetyczne.

Żaden problem z wykonaniem płytki cienkiej. Zrobisz je praktycznie na każdym uniwerku posiadającym w ofercie geologie a więc szlifiernia AGH, szlifiernia UJ, szlifiernia UW i wiele wiele innych. Koszt wykonania od 25-60 zł szt.
A co do komercyjnego badania meteorytów gdzieś obiło mi się o uszy że w PiG można takowe wykonać chyba 400pln od analizy.
A co do Twojej metody to owszem jest ona dobra, tylko uwierzę w jej skuteczność jak wyciągniesz chociaż jeden ordynarny chondtyciak albo żelaźniak które stanowią 90% spadków. Bo to czysta statystyka... na jednego lunara marsa czy HEDa powinno przypadać co najmniej 9 zwyczajnych, na chwilę obecną nie przedstawiłeś żadnego.
Linie które przedstawiłeś widoczne są pod mikroskopem i nie są wypełnione ciemną substancją tylko szkliwem które pod mikroskopem przy świetle spolaryzowanym jako iż jest izotropowe jest czarne, przy rozkrzyżowanych nikolach będzie przezroczyste.

Jeszcze jedno nawet jeśli znajdziesz 200kg księżyca i będzie to nowy spadek nie spowodujesz tym spadku cen innych meteorytów więc teoria jest bez sensu.

Kolejna sprawa w warunkach lodowcowych na morenach kamienie nie leżą odsłonięte wystarczająco długo aby mogły być wyszlifowane piaskiem przez wiatr. To nie są te warunki.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?