To nie tak że biorę wszystko co przyciąga magnes po prostu wiem co mam zabierać do domu nawet jesli nie wykazał właściwości magnetycznych bo z reguły kamienie które zworze są zalepione błotem że nie zawsze magnesem da się je sprawdzić.
skoro są tak uwalone błotem że nawet się nie da sprawdzić czy są magnetyczne to skąd w ogóle wiesz co bierzesz?
nie ważne że nie potrafię określić co w danym kamieniu siedzi że uważam że to met.
a ja jednak uważam że powinieneś wiedzieć co to lub czym nie jest aby postawić jakąkolwiek diagnozę?
Bo wiem wystarczająco aby móc rozróżnić wstępnie kamien z kosmosu od kamienia ziemskiego
Powiem tak interesuję się geologią odkąd potrafiłem wziąć kamień do ręki (jeszcze gdzieś w domu hałdy żwiru zalegają w domowej rupieciarni) skończyłem studia na tym kierunku i mimo tego dalej staram się uzupełniać braki w wiedzy w temacie a jakoś mimo to na podstawie tylko i wyłącznie wyglądu zewnętrznego nie jestem w stanie powiedzieć co to za kamień i co chwila jestem zaskakiwany nowymi rzeczami
ale mam podstawy. Podstawy które mimo braków w materiale porównawczym pozwalają mi po gruntowniejszych badaniach przyporządkować obiekt do danej grupy ewentualnie odpowiedzieć na pytanie w wyniku jakich procesów kamień powstał.
Jakoś nie wyobrażam sobie wstępnej klasyfikacji materiału na zasadzie " nie pasuje do 20t materiału to musi być z kosmosu" to tak nie działa...
z całego serca życzę powodzenia w poszukiwaniach i obyś kiedyś znalazł upragnioną gwiazdkę z nieba! Tylko jedno ale jeśli 17 osób mówi Ci że to nie to to należało by w to uwierzyć a nie na siłę udowadniać własną rację nie posiadając przy tym wystarczającej ilości wiedzy i sprzętu..