Cud 2

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Cud 2

Postprzez Kenny » So sty 28, 2012 11:29 pm

W brew temu jak to wygląda tu na forum staram się być optymistą...
i tak ciągle modle się żeby ktoś w końcu znalazł coś naprawdę nowego :)
Ostatnimi czasy na giełdzie kamulców jakiś pan przyniósł coś wyglądającego na straszliwie zwietrzały chondryt...
na pierwszy rzut oka wszystko było w nim ok,
Ba nawet przy pierwszym rzucie oka na słabo wypolerowany fragment wszystko zdawało się być ok.
Niestety po wykonaniu dokładniejszego szlifu i spojrzeniu jeszcze raz na kamień przez mikroskop okazało się że jest to cuś składające się z kulek jakiś stopionych tlenków (zbyt wysoka zdolność refleksyjna jak na krzemiany) drobinek żelaza, a wszystko to spojone jest amorficzna masa węglową... ot jakiś nieudany kawałek koksu....
Było o włos a mielibyśmy nowy polski meteoryt...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez prongmen » So sty 28, 2012 11:34 pm

Mam bardzo podobny kamień .

viewtopic.php?f=13&t=2605
prongmen
meteor

Postprzez Jędrek » N sty 29, 2012 9:14 am

Keny ty naprawdę się modlisz o nowego pol. metka :lol: daj spokój :P Będzie na pewno :wink: intuicja podpowiada że już jest :wink: Przewachle chciałbym aby moja rodzina cała szukała ,ale niestety żona jest żoną ,syn poszedł w biblię :wink: ,córka robi w biotechnologi została maleńka z wielką zaciętością do kamyków :D czas pokaże co dalej.pozdrawiam.
Jędrek
meteorytoman

Postprzez sopel » N sty 29, 2012 9:51 am

witam,jeśli szlif pomógłby ,to Jędrek powiedz dzieciakowi to że ta bardzo ważne na tym forum aby określić co to jest,znam rodzica gdzie 6 letnia pociecha szuka kamyków po polach ,i co ważne przynosi coraz ciekawsze i oddało by ich gdziekolwiek by dowiedzieć się co to :D pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez sherman » N sty 29, 2012 12:21 pm

i tak ciągle modle się żeby ktoś w końcu znalazł coś naprawdę nowego :)

Hee to dobre modły zostały wysłuchane i co z tego????
Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N sty 29, 2012 2:21 pm

Generale ty przy szeregowcu :D A gdzież Wacław :wink: Jeżeli to ma być nowy met. to proponuje założyć osobny temat :roll: więcej osób zwróci uwagę bo przy moim maleństwie raczej się nie ogrzejesz .Przestałeś zaskakiwać a to niedobrze dla twych ambicji :wink: pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez sherman » N sty 29, 2012 3:56 pm

Jędrek napisał(a):Generale ty przy szeregowcu :D A gdzież Wacław :wink: Jeżeli to ma być nowy met. to proponuje założyć osobny temat :roll: więcej osób zwróci uwagę bo przy moim maleństwie raczej się nie ogrzejesz .Przestałeś zaskakiwać a to niedobrze dla twych ambicji :wink: pozdrawiam

Ten kamień nawet nie jest podobny do met. :wink: jak i reszta z wielu więc i nowy temat nie pomoże.
Ostatnio edytowano Pn sty 30, 2012 10:39 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N sty 29, 2012 7:24 pm

Generale zbadaj te twoje kamienie bo tu chodzi chłopie o twoje zdrowie :( przestałeś panować nad swymi emocjami Piszesz że nie mają wyglądu met a za moment pokazujesz multum zdjęć :wink: Stanowczo za dużo rzucasz tymi ilościami met. :wink: Powiedz czy do tej pory jeden kamień doprowadziłeś do końca i jesteś pewny że zrobiłeś wszystko jak należy . :wink: Za nerwowo się zachowujesz spokoju trochę więcej i wyciągaj wnioski z tego co ci piszą ludzie ci przychylni .Wydaje mi się jesteś młodym człowiekiem :wink: a więc uczysz się życia a kraj to dziki więc do przodu :D ale z głową i spokojem i baw się tym a sukces przyjdzie :D a jeżeli nie to też fajnie nauczysz się czegoś nowego i dobrze się pobawisz a o to chodzi :D pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez sherman » N sty 29, 2012 7:53 pm

Generale zbadaj te twoje kamienie

One już zbadane zostały przez fochowców :wink:
przestałeś panować nad swymi emocjami Piszesz że nie mają wyglądu met a za moment pokazujesz multum zdjęć :wink: Stanowczo za dużo rzucasz tymi ilościami met. :wink:

Ja doskonale panuje nad emocjami a to że pisze tak czy siak to moja sprawa przecie na tym forum prawdy się nie pisze więc w czym problem?
Nie uważam że za dużo pokazałem zdj. kamieni bo zawsze dużo pokazuje :D i wybrałem tylko te które nie są podobne do meteorytow oczywiście to nie ja tak uważam tylko fachowcy i ludzie mi przychylni których trzeba słuchać bo to oni przecie władzę mają.
Ja tylko sobie zbieram kamyczki które mi przypominają meteoryty naoglądam się zdj. w necie a potem znoszę do domu Bóg wie co :) i napawam się myślą że mam meteoryty.
Trzeba zrobić roszadę bo w pokoju w którym są czuć dziwny zapach spalonego prochu.
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » N sty 29, 2012 11:15 pm

Skoro już masz jakieś to czekamy z niecierpliwością na publikacje w MB.
pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sty 30, 2012 9:35 am

sherman napisał(a):...przecie na tym forum prawdy się nie pisze więc w czym problem?

to po co tutaj piszesz? żeby więcej zamętu siać? te kamyki, które teraz pokazałeś na zdjęciach już przebadane? jeżeli tak, to daj pod każdym informację, kto i co stwierdził w jego temacie, bo inaczej to niczemu nie służy (chyba że... powiększaniu chaosu!)

sherman napisał(a):...
Trzeba zrobić roszadę bo w pokoju w którym są czuć dziwny zapach spalonego prochu.

hm... to chyba znaczy, że za dużo żużlu tam masz... meteoryty tak nie śmierdzą (jeśli już, to innym odorkiem i tylko te typu C zaraz po spadku!)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn sty 30, 2012 3:45 pm

Nie wszystkie kamienie zostały "przebadane" ale to mi wystarczy aby uważać ze wysłanie kolejnych do tej samej osoby to strata pieniędzy i czasu bo i tak nic sensownego sie nie dowiem.
Ten kamień zidentyfikowano jako przeobrażony diabaz
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... s-mpa7tzQE
co uważam że jest nie prawdą!
hm... to chyba znaczy, że za dużo żużlu tam masz... meteoryty tak nie śmierdzą (jeśli już, to innym odorkiem i tylko te typu C zaraz po spadku!)

Moje śmierdzą różnie lecz tylko te kamienne więc żużle nie wchodzą w grę.
Kamień zidentyfikowany jako diabaz przy ścieraniu czuć zapach spalonego węgla diabaz tak nie pachnie :wink:
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz lut 02, 2012 4:52 pm

a na jakiej podstawie uważasz że nie jest to diabaz>?? po zapachu?
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz lut 02, 2012 5:50 pm

Kenny napisał(a):a na jakiej podstawie uważasz że nie jest to diabaz>?? po zapachu?

Zapewne jest to diabaz lecz profesor zapomniał dopisać ze nie pochodzi z ziemi.
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz lut 02, 2012 6:29 pm

sherman napisał(a):
Kenny napisał(a):a na jakiej podstawie uważasz że nie jest to diabaz>?? po zapachu?

Zapewne jest to diabaz lecz profesor zapomniał dopisać ze nie pochodzi z ziemi.

to sie robi coraz lepsze :mrgreen: :mrgreen: prosze o wiecej :D
tribal216
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?