dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez Kenny » Pn lut 27, 2012 10:44 am

no to teraz wam jeszcze namieszam :P
Barwa poza grubością zależy jeszcze od orientacji osi optycznej a w zasadzie od konta pod jakim dany minerał był cięty w stosunku do tej osi.
Diagram ów pokazuje tylko najwyższe barwy interferencyjne pod warunkiem cięcia dokładnie prostopadle do osi optycznej
w przypadku jakiejkolwiek odchyłki od konta prostego uzyskamy barwy niższe!
więc powodzenia:D
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt lut 28, 2012 9:04 am

Wystarczy jak na moje potrzeby.Najweselsze w tym wszystkim jest to,że ziarna piasku w betonie widać
gołym okiem i zwykle jest go dużo(3:1),no i beton ma sporo pęcherzy pogazowych.Przynajmniej polaryzację
mam obcykaną.Jak zmniejszyć wymiar gr.płytki wystarczy zapytać np.tokarza.0.03 mm to akurat wymiar na
plusie pod łożysko i robi się to nożem tokarskim a co dopiero papierem 2500 lub pastą polerską.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr lut 29, 2012 8:07 pm

witam,dorzucam kilka fotek,to pomarańczowe to jakiś kryształ ,jest przezroczysty,około 0.5 mm śred.zdjęcia zrobiłem aparatem z lupą 16x powiększenie,ten metal ma około 5 mm dłu.pewnie to skomentujecie odpowiednio :D jak wyżej ,dodam że to betonem nie jest na pewno :!: pozd
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lut 29, 2012 10:44 pm

naturalnie zbytnio też nie wygląda... :)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Cz mar 01, 2012 10:24 am

sopel napisał(a):dodam że to betonem nie jest na pewno !

A niby skąd ta pewność? Mnie od zdjęcia od razu odrzuciło bo wygląda jak typowy beton.
tin
meteorytoman

Postprzez kiX » Cz mar 01, 2012 12:43 pm

sopel napisał(a):witam,dorzucam kilka fotek,to pomarańczowe to jakiś kryształ ,jest przezroczysty,około 0.5 mm śred.zdjęcia zrobiłem aparatem z lupą 16x powiększenie,ten metal ma około 5 mm dłu.pewnie to skomentujecie odpowiednio :D jak wyżej ,dodam że to betonem nie jest na pewno :!: pozd
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink

Męcz się sopel , męcz !
Jak Ci się uda przepchnąć to może też się przy okazjii " załapię ".
Mam to samo ! :(
kiX
meteoryt

Postprzez sopel » Cz mar 01, 2012 1:50 pm

witam,a fotki kix można prosić.
tin a może ja ci wyślę tego kamyka i na żywca go ''skażesz'' :D pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz mar 01, 2012 2:43 pm

Panowie, przy całym szacunku do waszej wiedzy, przestańcie już mówić o jakimś tam betonie. No, chyba że to taki żarcik... :D Oczywiście piszę tak, bo chyba jako drugi po Soplu pokazałem dokładnie coś takiego, a jak wygląda beton, w tym i różne specjalistyczne, a także zimmerit (sporadycznie znajdywany, jako trudna do zidentyfikowania materia), to ja naprawdę wiem. Kamienie o jakich mówimy, to wg mnie na 100% materia kosmiczna (słyszę straszny śmiech i drwiny!) Aby to udowodnić potrzebne są jednak drogie specjalistyczne badania takie jakie wykonuje NASA np. badając próbki ze Stardusta(gł.izotopy!- w tym Fe - chyba wiadomo dlaczego). Ale najpierw niezbędne jest przekonanie o sensie ich wykonania, a do tego z kolei potrzebna jest wyobraźnia i odwaga. NASA jest cały czas powściągliwa w publikowaniu tych wyników, ale ze skąpych fragmentów jakie podają, można zastanawiać się, czy nie jest to ten sam rodzaj materii o którym tyle się wałkuje (wyśmiewa się) na tym wątku. Nawiasem mówiąc, "są zawiedzeni" (to słowa Brownlee,go), bo wyniki wskazują na zupełnie inny skład pyłu interstelarnego, niż się spodziewali - a może też im Stardust przywiózł po prostu beton! Pożyjemy, zobaczymy - ten się śmieje kto się śmieje ostatni... :P. I jeszcze raz podkreślę, że duża wiedza, którą można sycić się na tym forum (zupełnie poważnie i z szacunkiem to piszę) powinna nieraz pozwolić sobie na różne takie nieksiążkowe odloty, bo nigdy nie powstanie jakaś, zupełnie ... nowa książka.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez tin » Cz mar 01, 2012 3:58 pm

sopel napisał(a):witam,a fotki kix można prosić.
tin a może ja ci wyślę tego kamyka i na żywca go ''skażesz'' :D pozd

Szkoda Twojej kasy i mojego czasu na ten beton/tynk. Ale skoro tak bardzo chcesz to pokazać to przyjedź z tym do Łowicza na konferencję.
tin
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz mar 01, 2012 7:52 pm

a tak na poważnie - po co bawić się w izotopy np. FE - nie wystarczy zbadać izotopów tlenu?

ps. Takie badania choćby w Japonii też robią jak mnie pamięć nie zawodzi.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » Cz mar 01, 2012 9:13 pm

Podobne kamienie o wyglądzie betonu spotykam w żwirowniach wzdłuż rzeki Wisłoki niektóre ok. 200 kg nieforemne mimo podobieństwa do betonu uznaje ich za naturalnego pochodzenia? Choć w rzece obtaczaki są rzadkością to spotykałem też kuliste o średnicy ok. 50 cm jakby ręczne wytwory? Mniejsze te na zdjęciu zaadoptowałem.
Chyba zrobię płytkę cienką?
Pozdrawiam
Kazimierz
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » Cz mar 01, 2012 9:15 pm

Kazimierz
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz mar 01, 2012 10:04 pm

tomasir napisał(a):a tak na poważnie - po co bawić się w izotopy np. FE - nie wystarczy zbadać izotopów tlenu?

ps. Takie badania choćby w Japonii też robią jak mnie pamięć nie zawodzi.

A, owszem robią, i zrobili, ale ich zdaniem różnice w składzie izotopowym jakie im wyszły ( w porównaniu do średniego składu na Ziemi) skwitowali, że są raczej naturalnymi w związku z tym, że w US rozbieżności są niewielkie i nie mogą być rozstrzygające, a raczej pomocnicze. - Tak się pisze, kiedy chce się spławić klienta.
Napisałem, że ciekawszym badaniem byłoby badanie Fe w kierunku znalezienia i oznaczenia izotopu 60Fe. A dlaczego, to poniżej krótki cytat:
"Pozostałości po supernowej znalezione na Ziemi (03-11-2004)
Kosmiczny, radioaktywny pył pochodzący z eksplozji gwiezdnej sprzed około 2.8 miliona lat temu dotarł do Ziemi. Przypuszcza się iż mógł on mieć wpływ na zmiany klimatyczne które były powiązane z ewolucją człowieka. Ślady owego wydarzenia w postaci niezwykłej formy żelaza zostały znalezione w skalistym podłożu Oceanu Spokojnego.

Zespół badaczy pod kierownictwem Gunther Korschinek z Technical University w Monachium, Niemcy w roku 1999 odkrył pierwsze ślady materii pochodzącej z supernowej na Ziemi. Dokładne określenie ich wieku było jednak niemożliwe, ponieważ materiał badawczy był rozproszony w kilku różnych warstwach skalnych. Zespół analizuje obecnie poszczególne obszary dna oceanu, w których resztki supernowej są skoncentrowane w wyraźnych warstwach. Wiek tak dobrze ograniczonych warstw może być dokładnie sprecyzowany. Jak do tej pory znaleziono niewielkie ilości izotopu żelaza Fe-60, który może pochodzić wyłącznie z wnętrza supernowej. Komety i meteoryty są również dostarczycielami materii kosmicznej, lecz pochodzą zazwyczaj z przestrzeni w obrębie Układu Słonecznego. Gwiazdy supernowe są jak do tej pory jedynym źródłem materii, która pochodzi z przestrzeni międzygwiezdnej. Ten fakt może świadczyć o istniejącej zależności Ziemi od środowiska kosmicznego znajdującego się poza naszym systemem.".
Źródło:
Mark Peplow, Supernova debris found on Earth, Nature, 02 November 04

I jeszcze jedno: to co prezentowane jest na zdjęciach powyżej, to naprawdę nie ma nic wspólnego z tym, o czym mówimy. Nie jestem aż taki zamożny, aby wszystkim chętnym wysłać próbkę, bo wtedy dyskusja byłaby bardziej konstruktywna, i mniej byłoby zapewne kpin. Odnośnie pow. cytatu - są przecież poważne teorie, które mówią, że komety mogą rodzić się poza heliosferą - obłok Oorta, to przecież hipotetyczna przestrzeń i nikt naprawdę nie wie jak daleko sięga, pomimo że mechanika sugerowałaby, że komety są składnikiem US (są, ale czy tu powstały/powstają?).
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz mar 01, 2012 10:51 pm

Panie Kazimierzu otoczaki piaskowca. Czasami trafiają się takie ładne :) pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez kiX » Pt mar 02, 2012 10:50 pm

sopel napisał(a):witam,a fotki kix można prosić.............

Nie wiem gdzie to mam a teraz nie mam czasu na przegladanie tych staroci .
Jak znajdę to zdjęcia wykonam , oczywiście jeżeli do tego czasu dotrwam na forum .
Pamietam tylko że TO prócz żelaza w kulkach zawiera także strzępkach .
I że bardzo źle się szlifuje , jest bardzo twarde .
kiX
meteoryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?