tomasir napisał(a):a tak na poważnie - po co bawić się w izotopy np. FE - nie wystarczy zbadać izotopów tlenu?
ps. Takie badania choćby w Japonii też robią jak mnie pamięć nie zawodzi.
A, owszem robią, i zrobili, ale ich zdaniem różnice w składzie izotopowym jakie im wyszły ( w porównaniu do średniego składu na Ziemi) skwitowali, że są raczej naturalnymi w związku z tym, że w US rozbieżności są niewielkie i nie mogą być rozstrzygające, a raczej pomocnicze. - Tak się pisze, kiedy chce się spławić klienta.
Napisałem, że ciekawszym badaniem byłoby badanie Fe w kierunku znalezienia i oznaczenia izotopu 60Fe. A dlaczego, to poniżej krótki cytat:
"Pozostałości po supernowej znalezione na Ziemi (03-11-2004)
Kosmiczny, radioaktywny pył pochodzący z eksplozji gwiezdnej sprzed około 2.8 miliona lat temu dotarł do Ziemi. Przypuszcza się iż mógł on mieć wpływ na zmiany klimatyczne które były powiązane z ewolucją człowieka. Ślady owego wydarzenia w postaci niezwykłej formy żelaza zostały znalezione w skalistym podłożu Oceanu Spokojnego.
Zespół badaczy pod kierownictwem Gunther Korschinek z Technical University w Monachium, Niemcy w roku 1999 odkrył pierwsze ślady materii pochodzącej z supernowej na Ziemi. Dokładne określenie ich wieku było jednak niemożliwe, ponieważ materiał badawczy był rozproszony w kilku różnych warstwach skalnych. Zespół analizuje obecnie poszczególne obszary dna oceanu, w których resztki supernowej są skoncentrowane w wyraźnych warstwach. Wiek tak dobrze ograniczonych warstw może być dokładnie sprecyzowany. Jak do tej pory znaleziono niewielkie ilości izotopu żelaza Fe-60, który może pochodzić wyłącznie z wnętrza supernowej. Komety i meteoryty są również dostarczycielami materii kosmicznej, lecz pochodzą zazwyczaj z przestrzeni w obrębie Układu Słonecznego. Gwiazdy supernowe są jak do tej pory jedynym źródłem materii, która pochodzi z przestrzeni międzygwiezdnej. Ten fakt może świadczyć o istniejącej zależności Ziemi od środowiska kosmicznego znajdującego się poza naszym systemem.".
Źródło:
Mark Peplow, Supernova debris found on Earth, Nature, 02 November 04I jeszcze jedno: to co prezentowane jest na zdjęciach powyżej, to naprawdę nie ma nic wspólnego z tym, o czym mówimy. Nie jestem aż taki zamożny, aby wszystkim chętnym wysłać próbkę, bo wtedy dyskusja byłaby bardziej konstruktywna, i mniej byłoby zapewne kpin. Odnośnie pow. cytatu - są przecież poważne teorie, które mówią, że komety mogą rodzić się poza heliosferą - obłok Oorta, to przecież hipotetyczna przestrzeń i nikt naprawdę nie wie jak daleko sięga, pomimo że mechanika sugerowałaby, że komety są składnikiem US (są, ale czy tu powstały/powstają?).
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho