Złożony mikrometeoryt (?)

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Złożony mikrometeoryt (?)

Postprzez Filip22 » N maja 20, 2012 8:24 pm

Witam. Z powodu niemożności szukania meteorytów w wersji makro szukam meteorytów w skali mikro. Mam dojść dużo sferul, jednak dzisiaj trafiłem na coś niezwykłego. Wygląda to jak miniaturowa wersja meteorytu, tzn składa się z wielu sferul żelaznych oraz kilku krzemianowych i ma 5 mm długości. Pokazuje aby upewnić się czy to 100% mikrometeoryt ponieważ nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Przepraszam za zdjęcie kiepskiej jakości ale nie mam możliwości zrobić lepszego.
Obrazek
Filip22
meteorytoman

Re: Złożony mikrometeoryt (?)

Postprzez tribal216 » N maja 20, 2012 8:35 pm

przydałyby sie lepsze zdjęcia w większej ilości. gdzie znalazłeś owe cudo ? być może to pomoże w rozwiązaniu zagadki bo sprawy mikro są jeszcze bardziej skomplikowane niż makro. napewno to krzemiany ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez Filip22 » N maja 20, 2012 9:01 pm

To co nazwałem krzemianową sferulą jest zaznaczone na jednym zdjęciu czerwonym kółkiem. Oczywiście nie wiem czy to jest krzemian to tylko taki strzał ponieważ kulka ta jest szklista ( niestety słabo wyszła na zdjęciu). Jakości zdjęć niestety nie poprawie gdyż nie mam możliwości technicznych. A miejsce znalezienia to rabata w ogrodzie między aksamitkami a mieczykami :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Filip22
meteorytoman

Postprzez sherman » N maja 20, 2012 11:04 pm

Może podobne do tych?
Obrazek
Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn maja 21, 2012 6:18 am

Filip22 napisał(a):To co nazwałem krzemianową sferulą jest zaznaczone na jednym zdjęciu czerwonym kółkiem. Oczywiście nie wiem czy to jest krzemian to tylko taki strzał ponieważ kulka ta jest szklista ( niestety słabo wyszła na zdjęciu). Jakości zdjęć niestety nie poprawie gdyż nie mam możliwości technicznych. A miejsce znalezienia to rabata w ogrodzie między aksamitkami a mieczykami :lol: .

trzebaby obejrzeć i zrobić skład pod mikroskopem skaningowym aczkolwiek mnie to jakoś specjalnie nie wygląda
tribal216
meteorytoman

Postprzez TomX » Pn maja 21, 2012 9:14 am

Myślę, że warte dokładniejszej analizy, ale nie zdziwiłbym się gdyby to był spiek spawalniczy ;)
TomX
meteorytoman

Postprzez Filip22 » Pn maja 21, 2012 10:24 am

A komentarze odnośnie moich zdjęć czy zdjęć forumowego syfiarza, bo ten już wszędzie zawala tym swoim gównem.
A jeśli to do mnie, to tylko to, że niespecjalnie wygląda to znaczy, że to nie mikrometeoryt czy po prostu nieciekawy?
W pierwszej chwili też pomyślałem, że to spiek spawalniczy, jednak znalazłem to na mojej działce a tam od co najmniej 20 lat nikt nie spawał, a wcześniej tu było pole uprawne.
A i jeszcze znalazłem coś ciekawego w sieci: http://www.facebook.com/micrometeorites
Na jednym zdjęciu jest coś podobnego do tego co znalazłem.
Filip22
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn maja 21, 2012 11:58 am

A komentarze odnośnie moich zdjęć czy zdjęć forumowego syfiarza, bo ten już wszędzie zawala tym swoim gównem.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Prawie dobrze to ująłeś z tym że sam nasrałeś i pokazałeś swoje gówno na fotkach kiepskiej jakości :mrgreen:
Ja pokazałem sferule których ty tak naprawdę nie znajdziesz nigdy a jeśli nawet to na podstawie twoich zdj. gówno da się wywnioskować.
Co do syfu który tu pokazuje to jeszcze usłyszysz o nim :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Możesz sobie popatrzeć i w głębi serca pozazdrościć a na forum napisać ze gówno tu pokazałem.
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 8583/Album
sherman
meteorytoman

Postprzez Filip22 » Pn maja 21, 2012 12:12 pm

O twoich meteorytach na pewno usłyszę w czasopismach fachowych np. we "Wróżce". Prosił bym moderatora o uporządkowanie wątku. Nie mogę jednak pojąć, że dalej nic z tym wariatem nie robicie. Polecieli już niektórzy "empirycy" a ten nadal z uporem maniaka zanieczyszcza forum.
Filip22
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn maja 21, 2012 12:51 pm

Nie mogę jednak pojąć, że dalej nic z tym wariatem nie robicie

Do "wariatów" świat należy.
Polecieli już niektórzy "empirycy"

Polecieli bo widocznie zasłużyli sobie na to :wink: ja nikogo nie obrażam w przeciwieństwie do ciebie, było grzeczne zapytanie CZY PODOBNE DO TYCH nie musiałeś obrażać jako pierwszy bo ja nie uważam się za forumowego syfiarza.
A to że napisałeś o sferulach których nie da się dopatrzeć na twoich gównianych fotkach więc grzecznie zapytałem.
a ten nadal z uporem maniaka zanieczyszcza forum.

O jakim ty zanieczyszczaniu forum mówisz?
sherman
meteorytoman

Postprzez pumba » Pn maja 21, 2012 10:35 pm

Filip :( moim zdaniem tonie jest meteoryt tylko jakiś spiek zwany żużel ,na początku też zbierałem wszystko co choć trochę przypominać by mogło meteoryty i teraz w domu mam kamieniołom :D zbieraj dalej a może kiedyś znajdziesz powodzenia.
pumba
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn maja 21, 2012 11:34 pm

Sherman na pierwszym zdjęciu masz ewidentną szlakę hutniczą widoczne charakterystyczne czarne szkliwo.
Co do znaleziska z ogródka to ja również opowiadam się za opcją spieku spawalniczego.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Filip22 » Wt maja 22, 2012 8:50 am

Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko jak odróżnić spiek spawalniczy od mikrometeorytu, ponieważ na działce znalazłem wiele metalicznych kulek i myślę, że to sferule, ale już sam nie wiem.
Filip22
meteorytoman

Postprzez Filip22 » Pt maja 25, 2012 7:41 pm

Tutaj jeszcze zdjęcia kilku domniemanych mikrometków.
Obrazek
Obrazek
Filip22
meteorytoman

Postprzez tribal216 » So maja 26, 2012 6:03 am

to że ma podobny kształt o niczym jeszcze nie świadczy :) trzeba zrobić EDS
tribal216
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?