Złożony mikrometeoryt (?)
Witam. Z powodu niemożności szukania meteorytów w wersji makro szukam meteorytów w skali mikro. Mam dojść dużo sferul, jednak dzisiaj trafiłem na coś niezwykłego. Wygląda to jak miniaturowa wersja meteorytu, tzn składa się z wielu sferul żelaznych oraz kilku krzemianowych i ma 5 mm długości. Pokazuje aby upewnić się czy to 100% mikrometeoryt ponieważ nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Przepraszam za zdjęcie kiepskiej jakości ale nie mam możliwości zrobić lepszego.

- Filip22
- meteorytoman
Re: Złożony mikrometeoryt (?)
przydałyby sie lepsze zdjęcia w większej ilości. gdzie znalazłeś owe cudo ? być może to pomoże w rozwiązaniu zagadki bo sprawy mikro są jeszcze bardziej skomplikowane niż makro. napewno to krzemiany ?
-
tribal216 - meteorytoman
To co nazwałem krzemianową sferulą jest zaznaczone na jednym zdjęciu czerwonym kółkiem. Oczywiście nie wiem czy to jest krzemian to tylko taki strzał ponieważ kulka ta jest szklista ( niestety słabo wyszła na zdjęciu). Jakości zdjęć niestety nie poprawie gdyż nie mam możliwości technicznych. A miejsce znalezienia to rabata w ogrodzie między aksamitkami a mieczykami
.

- Filip22
- meteorytoman
Może podobne do tych?

-
sherman - meteorytoman
Filip22 napisał(a):To co nazwałem krzemianową sferulą jest zaznaczone na jednym zdjęciu czerwonym kółkiem. Oczywiście nie wiem czy to jest krzemian to tylko taki strzał ponieważ kulka ta jest szklista ( niestety słabo wyszła na zdjęciu). Jakości zdjęć niestety nie poprawie gdyż nie mam możliwości technicznych. A miejsce znalezienia to rabata w ogrodzie między aksamitkami a mieczykami.
trzebaby obejrzeć i zrobić skład pod mikroskopem skaningowym aczkolwiek mnie to jakoś specjalnie nie wygląda
-
tribal216 - meteorytoman
Myślę, że warte dokładniejszej analizy, ale nie zdziwiłbym się gdyby to był spiek spawalniczy 

-
TomX - meteorytoman
A komentarze odnośnie moich zdjęć czy zdjęć forumowego syfiarza, bo ten już wszędzie zawala tym swoim gównem.
A jeśli to do mnie, to tylko to, że niespecjalnie wygląda to znaczy, że to nie mikrometeoryt czy po prostu nieciekawy?
W pierwszej chwili też pomyślałem, że to spiek spawalniczy, jednak znalazłem to na mojej działce a tam od co najmniej 20 lat nikt nie spawał, a wcześniej tu było pole uprawne.
A i jeszcze znalazłem coś ciekawego w sieci: http://www.facebook.com/micrometeorites
Na jednym zdjęciu jest coś podobnego do tego co znalazłem.
A jeśli to do mnie, to tylko to, że niespecjalnie wygląda to znaczy, że to nie mikrometeoryt czy po prostu nieciekawy?
W pierwszej chwili też pomyślałem, że to spiek spawalniczy, jednak znalazłem to na mojej działce a tam od co najmniej 20 lat nikt nie spawał, a wcześniej tu było pole uprawne.
A i jeszcze znalazłem coś ciekawego w sieci: http://www.facebook.com/micrometeorites
Na jednym zdjęciu jest coś podobnego do tego co znalazłem.
- Filip22
- meteorytoman
A komentarze odnośnie moich zdjęć czy zdjęć forumowego syfiarza, bo ten już wszędzie zawala tym swoim gównem.

Prawie dobrze to ująłeś z tym że sam nasrałeś i pokazałeś swoje gówno na fotkach kiepskiej jakości

Ja pokazałem sferule których ty tak naprawdę nie znajdziesz nigdy a jeśli nawet to na podstawie twoich zdj. gówno da się wywnioskować.
Co do syfu który tu pokazuje to jeszcze usłyszysz o nim

Możesz sobie popatrzeć i w głębi serca pozazdrościć a na forum napisać ze gówno tu pokazałem.
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 8583/Album
-
sherman - meteorytoman
O twoich meteorytach na pewno usłyszę w czasopismach fachowych np. we "Wróżce". Prosił bym moderatora o uporządkowanie wątku. Nie mogę jednak pojąć, że dalej nic z tym wariatem nie robicie. Polecieli już niektórzy "empirycy" a ten nadal z uporem maniaka zanieczyszcza forum.
- Filip22
- meteorytoman
Nie mogę jednak pojąć, że dalej nic z tym wariatem nie robicie
Do "wariatów" świat należy.
Polecieli już niektórzy "empirycy"
Polecieli bo widocznie zasłużyli sobie na to

A to że napisałeś o sferulach których nie da się dopatrzeć na twoich gównianych fotkach więc grzecznie zapytałem.
a ten nadal z uporem maniaka zanieczyszcza forum.
O jakim ty zanieczyszczaniu forum mówisz?
-
sherman - meteorytoman
Filip
moim zdaniem tonie jest meteoryt tylko jakiś spiek zwany żużel ,na początku też zbierałem wszystko co choć trochę przypominać by mogło meteoryty i teraz w domu mam kamieniołom
zbieraj dalej a może kiedyś znajdziesz powodzenia.

- pumba
- meteorytoman
Sherman na pierwszym zdjęciu masz ewidentną szlakę hutniczą widoczne charakterystyczne czarne szkliwo.
Co do znaleziska z ogródka to ja również opowiadam się za opcją spieku spawalniczego.
Co do znaleziska z ogródka to ja również opowiadam się za opcją spieku spawalniczego.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko jak odróżnić spiek spawalniczy od mikrometeorytu, ponieważ na działce znalazłem wiele metalicznych kulek i myślę, że to sferule, ale już sam nie wiem.
- Filip22
- meteorytoman
to że ma podobny kształt o niczym jeszcze nie świadczy
trzeba zrobić EDS

-
tribal216 - meteorytoman