czy to jest to?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: czy to jest to?

Postprzez Kenny » Wt cze 12, 2012 5:15 pm

Gwarantuje Ci że jak będziesz miał szczęście to w tej dziurze też znajdziesz 3 niemagnetyczne kamienie... bo z magnetycznymi nie powinno być problemu :)

Obrazek
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez pumba » Wt cze 12, 2012 5:59 pm

kenny szukałem nawet i w takich jak to nazwałeś dziurach lecz to były kopalnie piachu , gliny i żwiru i uwierzysz lub nie ale właśnie tam na dnie kopalni piachu znalazłem czarniutki okaz meteorytu , szkoda że nie miałem wtedy przy sobie aparatu bo na powierzchni czarnej skorupki były jeszcze widoczne jakby z pyłu węgla zawirowania na wierzchniej stronie meteorytu . jest lekki z wierzchu czarny jakby z okrągłymi srebrnymi płatkami a w środku jasno brązowy , jest na zdjęciu obok podobnego okazu lecz bardzo zwietrzałego i znaleziony został w innym miejscu .
pumba
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt cze 12, 2012 7:46 pm

Kenny jaki to kamieniołom ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr cze 13, 2012 3:57 pm

kamieniołom południowy w Krzywym Rogu jedna z kilku odkrywek kwarcytów żelazistych (wcale nie największa)
dziura ma coś ze 2x3,5km a jak tam byłem głęboka była na jakieś 450m (ale to było dawno :) )
ciekawa o tyle że eksploatują tam jaspility które same w sobie są przepiękną skałą składających się z warstewek magnetytu lub hematytu i warstewek kwarcytowych, często fikuśnie pofałdowane, czasami poprzecinane różnymi żyłkami
no i wiek budzi respekt 2,7mld lat :) pozdro
Kenny
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr cze 13, 2012 4:36 pm

świetnie wyglądają te piętra eksploatacyjne :) niby dziura w ziemi a daje dużo radości. dzieki za info. pozdr :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr cze 13, 2012 5:01 pm

Kenny napisał(a):kamieniołom południowy w Krzywym Rogu jedna z kilku odkrywek kwarcytów żelazistych (wcale nie największa)
dziura ma coś ze 2x3,5km ... :) pozdro

Kenny, tak przy okazji zapytam, w jaki sposób radzą sobie w takiej dziurze z problemem wody - przecież chyba przecinają nie jeden ciek podziemny?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr cze 13, 2012 5:40 pm

pumba napisał(a):witajcie :wink: chcę zaznaczyć to że wśród tych kamieni są tylko trzy które nie reagują na magnes , http://w642.wrzuta.pl/obraz/1jKew7tYtzf/dscn1102_kamyk bo już następny to przyciąga magnes http://w642.wrzuta.pl/obraz/966pP48NtRb/rscn0966_kamyk nazwijmy go pepe

tego pepe to niech koledzy geologowie wyjaśnią :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr cze 13, 2012 7:33 pm

w tego typu formacjach woda nie stanowi zasadniczo większego problemu.
jeśli chodzi o wszystkie skały krystaliczne i metamorficzne zazwyczaj (poza skrasowiałymi marmurami) woda w ogóle nie występuje i dopływy do wyrobiska są znikome, związane tylko i wyłącznie z wszelkiej maści pęknięciami i uskokami.
Główny dopływ do takiego wyrobiska będą stanowiły wody podskórne które w prosty sposób rowami opaskowymi można zebrać tuż przy powierzchni i niema wtedy potrzeby pompowania tego setki metrów w górę, z kolei w głębszych partiach większość wody będzie pochodziła z opadów, zbiera się to do rząpia i pompuje na powierzchnie.
wbrew pozorom odwadnianie takiej dziury jest prostsze niż np naszych olkuskich kopalń ołowiu gdzie na jedną tonę wydobytego urobku przypada średnio 11m^3 wody....
np dopływy do kopalń KGHM kształtują się na poziomie ~60m^3/min a tą całą wodę trzeba wypompować na powierzchnię... (kolosalne koszty energii... )

dodam tylko że każde takie "pięterko" ma 15-30m wysokości :)

dla mnie pepe to serpentynit zgadza się i sruktura i kolor i nawet kolor zwietrzeliny... ale to tylko fotki :)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr cze 13, 2012 9:05 pm

Kenny napisał(a):w tego typu formacjach woda nie stanowi zasadniczo większego problemu. ...)

Nieraz się nad tym problemem zastanawiałem, więc dzięki za wyczerpującą odpowiedź - bardzo interesujące!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz cze 14, 2012 10:11 pm

panowie a co sądzicie na temat tego kamienia ,przyciąga magnes i są widoczne struktury metalu i jeszcze jedno pytanie czy mogę wytrawić go kwasem azotowym ? http://w399.wrzuta.pl/obraz/527pB4xnxZC ... 4_kamienie http://w399.wrzuta.pl/obraz/0HbgdufFqac ... 1_kamienie http://w399.wrzuta.pl/obraz/2UFPaYu0jXi ... 8_kamienie http://w399.wrzuta.pl/obraz/1y46X9QW1ZK ... 0_kamienie
pumba
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz cze 14, 2012 10:35 pm

a gdzie niby te struktury metalu?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz cze 14, 2012 10:59 pm

panie Jacku patrząc pod światło widać nieregularne kształty jakby niklu ,dlatego pytam czy po wytrawieniu lepiej będzie widać te struktury metalu
pumba
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pt cze 15, 2012 6:04 am

dorabiasz historię do tego czego nie ma

ps. a jak wyglądają wg Ciebie struktury niklu?
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt cze 15, 2012 10:12 am

dla mnie zmieniony metasomatycznie serpentynit albo po prostu jakiś metasomatyczny twór...
metalu w tym nie widzę możliwe że są metaliczne minerały (siarczki/tlenki)
Kenny
meteorytoman

Postprzez pumba » Pt cze 15, 2012 3:01 pm

panowie po rozłupaniu kamienia jest widoczny czerwonego koloru tlenek niklu dlatego zasugerowałem się tym że jest to nikiel ,panowie zrobię zdjęcia pod mikroskopem bo aparat tego nie uchwycił pozdrawiam cześć
pumba
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?