Re: CV
Wpis w Wiki dotyczy magnetytu a pytanie,co łatwo sprawdzić,było:czy kamień (oczywiście naturalny) o zawartości
np.10%magnetytu jak w przypadku CV meteorytu Kaba może zachowywać się jak magnes?
Ponieważ,to proste pytanie to spodziewałem się prostej odpowiedzi. A w zamian;
Keny pisze,magnetyt nie działa jak magnes..
Pan Jacek, CV nie jest ciężki... no nie wiem,np. pumeks jest lekki
tomasir, nie wierzyć Wikipedii...
Pan Kosiński, pokazuje błąd w Wiki..
leikers,teoria o złudnej magnetyczności kamieni i wykrywaczu metali dla elektryków..
Keny,przyznaje rację Wikipedii,nazywając magnetyt ''kamieniem naturalnym"co jest oczywiste...
Wniosek wyciągnąć z tego trudno ale można.
Skoro to nie jest kawałek magnetytu,bo metal,krzemiany,itp...nie jest magnesem z tego samego powodu,nie jest
kawałkiem skały bo żelazo itd. to w takim razie może to być, no właśnie Rumcajsowy kamień z Debreczyna.WJM
np.10%magnetytu jak w przypadku CV meteorytu Kaba może zachowywać się jak magnes?
Ponieważ,to proste pytanie to spodziewałem się prostej odpowiedzi. A w zamian;
Keny pisze,magnetyt nie działa jak magnes..
Pan Jacek, CV nie jest ciężki... no nie wiem,np. pumeks jest lekki
tomasir, nie wierzyć Wikipedii...
Pan Kosiński, pokazuje błąd w Wiki..
leikers,teoria o złudnej magnetyczności kamieni i wykrywaczu metali dla elektryków..
Keny,przyznaje rację Wikipedii,nazywając magnetyt ''kamieniem naturalnym"co jest oczywiste...
Wniosek wyciągnąć z tego trudno ale można.
Skoro to nie jest kawałek magnetytu,bo metal,krzemiany,itp...nie jest magnesem z tego samego powodu,nie jest
kawałkiem skały bo żelazo itd. to w takim razie może to być, no właśnie Rumcajsowy kamień z Debreczyna.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
Jacek Drążkowski napisał(a):WMakocki napisał(a):...Wykrywacze
dla elektryków za parę złotych wykrywają kabel pod tynkiem bo taka jest ich czułość.Normalny wykrywacz
reaguje na większe kamienie z dużą ilością magnetytu.
...
sorki, ale czy aby nie mylimy pojęć? wykrywacz kabli wykrywa... kable elektryczne![]()
np. miedziane. Pomimo, że miedź nie jest ferromagnetyczna
Tak Panie Jacku, lecz ja miałem na mysli test polegający na tym, że jesli magnesik łapie się do kamienia, to nie wiemy, czy tam jest żelazo czy tlenki magnetyczne, a wtedy takim wykrywaczykiem do szukania metalu (nie do wykrywania kabli pod napięciem!) w ścianie - np. rur, przewodów, każdego metalu, obmacując kamień jednoznacznie określić możemy, co za licho przyciąga magnes - i to koniec roli tego przyrządu: po prostu, wiem czy jest metal w kamieniu, czy np. magnetyt na który zupełnie nie reaguje, w przeciwieństwie do magnesu. To ułatwia dalsze śledztwo, już precyzyjniejsze. W każdym razie ja często korzystam z takiego przyrządu, który niemal zawsze mam przy sobie i uważam, że jest bardzo przydatny, bo przecież nie zawsze chodzi się z patelnią.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
niestety, nie mam żadnego do czynienia z tym przyrządem i raczej powątpiewam, by był skuteczny w przypadku metalu rozproszonego w postaci np. ziaren metalu
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Panie Wacławie, jak pan domniemywa brekcję z CV to proszę poszukać wrostków CAI
Astronomia i muzyka
-
Szukałem,zwykle są jasne i łatwo je zobaczyć,problem w tym,że z opisu to "dziwo" bardziej przypomina
CV2 Mundrabilla 012.Znalazłem za to odpowiedź na magnetyzm CV
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=m ... oHZwfGC7Dw
Może to ten większy jasny fragment na zdjęciu?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/U ... directlink
Najbardziej irytuje mnie kilka ziarn bardzo podobnych do chondr pierścieniowych.WJM
CV2 Mundrabilla 012.Znalazłem za to odpowiedź na magnetyzm CV
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=m ... oHZwfGC7Dw
Może to ten większy jasny fragment na zdjęciu?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/U ... directlink
Najbardziej irytuje mnie kilka ziarn bardzo podobnych do chondr pierścieniowych.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
no i wszystko pięknie ładnie...
z przytoczonego tekstu wynika że magnetyt był namagnesowany polem co najmniej 10mikro T ziemskie pole na powierzchni za wikipedią ma 30-60 uT a to tylko pole magnesujące a nie magnetyczność szczątkowa magnetytu (która jest znacznie niższa)
dla porównania natężenia pól magnesów stałych http://www.magnesy.pl/images/rozne4.jpg
1 uT to 0.000001T - a już głupi magnes ferrytowy może mieć 0,25T (te słabo przyciągające) więc sam sobie odpowiedz czy magnetyt będzie przyciągał gwoździe?
z przytoczonego tekstu wynika że magnetyt był namagnesowany polem co najmniej 10mikro T ziemskie pole na powierzchni za wikipedią ma 30-60 uT a to tylko pole magnesujące a nie magnetyczność szczątkowa magnetytu (która jest znacznie niższa)
dla porównania natężenia pól magnesów stałych http://www.magnesy.pl/images/rozne4.jpg
1 uT to 0.000001T - a już głupi magnes ferrytowy może mieć 0,25T (te słabo przyciągające) więc sam sobie odpowiedz czy magnetyt będzie przyciągał gwoździe?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
To nie jest ani CV ani w ogóle meteoryt i to czy magnetyt może być magnesem czy może odwrotnie (co wychodzi na to samo ;D) nie zrobi z tego kamienia przybysza z kosmosu...
A tak na marginesie to magnetyt sam w sobie nie jest magnesem (podobnie jak neodym). Podejrzewam jednak, że łatwo może się stać pod wpływem np. podgrzania i schłodzenia w silnym polu magnetycznym. Namagnesować można wszystko, nawet żelazo. Pytanie tylko jak trwałe jest to namagnesowanie czyli po jakim czasie znika.
A tak na marginesie to magnetyt sam w sobie nie jest magnesem (podobnie jak neodym). Podejrzewam jednak, że łatwo może się stać pod wpływem np. podgrzania i schłodzenia w silnym polu magnetycznym. Namagnesować można wszystko, nawet żelazo. Pytanie tylko jak trwałe jest to namagnesowanie czyli po jakim czasie znika.
-
tin - meteorytoman
Jacek Drążkowski napisał(a):niestety, nie mam żadnego do czynienia z tym przyrządem i raczej powątpiewam, by był skuteczny w przypadku metalu rozproszonego w postaci np. ziaren metalu
Wracają do podręcznego wykrywacza to z doświadczenia wiem, że wykrywa znacznie mniejszą zawartość Fe metalicznego niż zawierają chondryty o nawet najniższej zawartości żelaza. Tu dla przykłady przyrząd o jakim pisałem:
http://allegro.pl/vorel-wykrywacz-metal ... 89234.html
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
Dorze,że znalazłem ten artykuł o paelomagnetyzmie CV Kaba chondrycie, bo po tych wypowiedziach byłbym
głupszy niż zazwyczaj.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=m ... YoEOLH3jJg
głupszy niż zazwyczaj.
-
WMakocki - meteorytoman
lejkers napisał(a):Wracają do podręcznego wykrywacza to z doświadczenia wiem, że wykrywa znacznie mniejszą zawartość Fe metalicznego niż zawierają chondryty o nawet najniższej zawartości żelaza. Tu dla przykłady przyrząd o jakim pisałem:
http://allegro.pl/vorel-wykrywacz-metal ... 89234.html
dzięki - tania zabawka, to niewiele stracę jak kupię i się tym pobawię

Astronomia i muzyka
-
WMakocki napisał(a):Dorze,że znalazłem ten artykuł o paelomagnetyzmie CV Kaba chondrycie, bo po tych wypowiedziach byłbym
głupszy niż zazwyczaj.
nie widzę problemu... zakodowane w kamyku szczątkowe informacje w skali mikro o polu magnetycznym, w jakim przebywał na pewnym istotnym etapie swego bytu to normalka

Astronomia i muzyka
-
też nie widzę nic co ten art miał by wnieść nowego w gruncie rzeczy przytacza dokładnie te same fakty co poprzedni...
a więc że pewna część magnetytu (a w zasadzie magnetyzm resztkowy tejże) jest zapisem niestabilnego pola magnetycznego mgławicy protoplanetarnej (jeśli popełniam błąd w tłumaczeniu niech ktoś mnie poprawi) w 8mln lat po powstaniu systemu słonecznego a część (najdrobniejszych ziaren) sugeruje istnienie magnetyzmu napędzanego efektem dynama (taki sam jak występuje w ziemskim polu magnetycznym) na ciele macierzystym z którego pochodzą CV...
nigdzie niema nawet wzmianki o natężeniu resztkowego pola magnetycznego...
a więc że pewna część magnetytu (a w zasadzie magnetyzm resztkowy tejże) jest zapisem niestabilnego pola magnetycznego mgławicy protoplanetarnej (jeśli popełniam błąd w tłumaczeniu niech ktoś mnie poprawi) w 8mln lat po powstaniu systemu słonecznego a część (najdrobniejszych ziaren) sugeruje istnienie magnetyzmu napędzanego efektem dynama (taki sam jak występuje w ziemskim polu magnetycznym) na ciele macierzystym z którego pochodzą CV...
nigdzie niema nawet wzmianki o natężeniu resztkowego pola magnetycznego...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
No to Długa była droga od stwierdzenia cyt..Magnetyt nie przyciąga żelaza" do paleomagnetyzmu.
Delikatnie przypominam, że do osobistego magnetyzmu CV wyniesionego z domu należałoby dodać ziemskie pole no
i te nielubiane przez badaczy macanie meteorytu neodymkiem.To nie jest magnetyzm resztkowy tylko taki co
przyciąga gwoździe. Ja pytałem o co innego.WJM
Delikatnie przypominam, że do osobistego magnetyzmu CV wyniesionego z domu należałoby dodać ziemskie pole no
i te nielubiane przez badaczy macanie meteorytu neodymkiem.To nie jest magnetyzm resztkowy tylko taki co
przyciąga gwoździe. Ja pytałem o co innego.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
a jakie było pytanie?
Astronomia i muzyka
-
Dobrze ,że chociaż Pan traktuje to na luzie. A pytanie było( Pan pozwolisz, że je rozwinę):
Czy ktoś widział taki kamień jak na fot.? i drugie; Czy możliwe by znaleziony przez Rumcajsa CV chondryt
o nazwisku Kaba i zawierający 10 % magnetytu, miał takie właściwości magnetyczne jak ziemski magnetyt?
Ale jak Pan widzisz,to co znane jest w Chinach czy Grecji od tysięcy lat, tu jakoś się nie przyjęło i główny
geolog RP stwierdził, że magnetyt nie przyciąga żelaza!!?? i rób człowieku co chcesz. Albo jechać nad Dunaj
do CK Austro-Węgier,albo do królestwa Bali, tam też mają ale nie wiedzą czy CK czy CV( w taki upał do Afryki!)
Ponieważ, kilku badaczy latających kamieni wzięło się do pracy i po z górą 150 latach badań odkryło,że
Ciało Macierzyste, leżące odłogiem nie wiadomo gdzie musiało mieć własne jądro(dobrze, że nie dwa jądra)
jako źródło pola magnetycznego,możemy zaryzykować twierdzenie,że CV Kaba z Debreczyna przyciąga szewskie
gwoździe.W konsekwencji może się okazać,że zbój Rumcajs grasował w świętokrzyskich lasach i tu zgubił kawałek
onego Kamienia.WJM
Czy ktoś widział taki kamień jak na fot.? i drugie; Czy możliwe by znaleziony przez Rumcajsa CV chondryt
o nazwisku Kaba i zawierający 10 % magnetytu, miał takie właściwości magnetyczne jak ziemski magnetyt?
Ale jak Pan widzisz,to co znane jest w Chinach czy Grecji od tysięcy lat, tu jakoś się nie przyjęło i główny
geolog RP stwierdził, że magnetyt nie przyciąga żelaza!!?? i rób człowieku co chcesz. Albo jechać nad Dunaj
do CK Austro-Węgier,albo do królestwa Bali, tam też mają ale nie wiedzą czy CK czy CV( w taki upał do Afryki!)
Ponieważ, kilku badaczy latających kamieni wzięło się do pracy i po z górą 150 latach badań odkryło,że
Ciało Macierzyste, leżące odłogiem nie wiadomo gdzie musiało mieć własne jądro(dobrze, że nie dwa jądra)
jako źródło pola magnetycznego,możemy zaryzykować twierdzenie,że CV Kaba z Debreczyna przyciąga szewskie
gwoździe.W konsekwencji może się okazać,że zbój Rumcajs grasował w świętokrzyskich lasach i tu zgubił kawałek
onego Kamienia.WJM
-
WMakocki - meteorytoman