CV

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: CV

Postprzez WMakocki » Wt cze 19, 2012 8:36 pm

Wpis w Wiki dotyczy magnetytu a pytanie,co łatwo sprawdzić,było:czy kamień (oczywiście naturalny) o zawartości
np.10%magnetytu jak w przypadku CV meteorytu Kaba może zachowywać się jak magnes?
Ponieważ,to proste pytanie to spodziewałem się prostej odpowiedzi. A w zamian;
Keny pisze,magnetyt nie działa jak magnes..
Pan Jacek, CV nie jest ciężki... no nie wiem,np. pumeks jest lekki
tomasir, nie wierzyć Wikipedii...
Pan Kosiński, pokazuje błąd w Wiki..
leikers,teoria o złudnej magnetyczności kamieni i wykrywaczu metali dla elektryków..
Keny,przyznaje rację Wikipedii,nazywając magnetyt ''kamieniem naturalnym"co jest oczywiste...
Wniosek wyciągnąć z tego trudno ale można.
Skoro to nie jest kawałek magnetytu,bo metal,krzemiany,itp...nie jest magnesem z tego samego powodu,nie jest
kawałkiem skały bo żelazo itd. to w takim razie może to być, no właśnie Rumcajsowy kamień z Debreczyna.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez lejkers » Wt cze 19, 2012 8:51 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):
WMakocki napisał(a):...Wykrywacze
dla elektryków za parę złotych wykrywają kabel pod tynkiem bo taka jest ich czułość.Normalny wykrywacz
reaguje na większe kamienie z dużą ilością magnetytu.
...

sorki, ale czy aby nie mylimy pojęć? wykrywacz kabli wykrywa... kable elektryczne :)
np. miedziane. Pomimo, że miedź nie jest ferromagnetyczna ;)

Tak Panie Jacku, lecz ja miałem na mysli test polegający na tym, że jesli magnesik łapie się do kamienia, to nie wiemy, czy tam jest żelazo czy tlenki magnetyczne, a wtedy takim wykrywaczykiem do szukania metalu (nie do wykrywania kabli pod napięciem!) w ścianie - np. rur, przewodów, każdego metalu, obmacując kamień jednoznacznie określić możemy, co za licho przyciąga magnes - i to koniec roli tego przyrządu: po prostu, wiem czy jest metal w kamieniu, czy np. magnetyt na który zupełnie nie reaguje, w przeciwieństwie do magnesu. To ułatwia dalsze śledztwo, już precyzyjniejsze. W każdym razie ja często korzystam z takiego przyrządu, który niemal zawsze mam przy sobie i uważam, że jest bardzo przydatny, bo przecież nie zawsze chodzi się z patelnią.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt cze 19, 2012 8:59 pm

niestety, nie mam żadnego do czynienia z tym przyrządem i raczej powątpiewam, by był skuteczny w przypadku metalu rozproszonego w postaci np. ziaren metalu
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt cze 19, 2012 9:02 pm

Panie Wacławie, jak pan domniemywa brekcję z CV to proszę poszukać wrostków CAI
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt cze 19, 2012 9:24 pm

Szukałem,zwykle są jasne i łatwo je zobaczyć,problem w tym,że z opisu to "dziwo" bardziej przypomina
CV2 Mundrabilla 012.Znalazłem za to odpowiedź na magnetyzm CV
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=m ... oHZwfGC7Dw
Może to ten większy jasny fragment na zdjęciu?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/U ... directlink
Najbardziej irytuje mnie kilka ziarn bardzo podobnych do chondr pierścieniowych.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr cze 20, 2012 3:02 pm

no i wszystko pięknie ładnie...
z przytoczonego tekstu wynika że magnetyt był namagnesowany polem co najmniej 10mikro T ziemskie pole na powierzchni za wikipedią ma 30-60 uT a to tylko pole magnesujące a nie magnetyczność szczątkowa magnetytu (która jest znacznie niższa)
dla porównania natężenia pól magnesów stałych http://www.magnesy.pl/images/rozne4.jpg
1 uT to 0.000001T - a już głupi magnes ferrytowy może mieć 0,25T (te słabo przyciągające) więc sam sobie odpowiedz czy magnetyt będzie przyciągał gwoździe?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Śr cze 20, 2012 4:12 pm

To nie jest ani CV ani w ogóle meteoryt i to czy magnetyt może być magnesem czy może odwrotnie (co wychodzi na to samo ;D) nie zrobi z tego kamienia przybysza z kosmosu...
A tak na marginesie to magnetyt sam w sobie nie jest magnesem (podobnie jak neodym). Podejrzewam jednak, że łatwo może się stać pod wpływem np. podgrzania i schłodzenia w silnym polu magnetycznym. Namagnesować można wszystko, nawet żelazo. Pytanie tylko jak trwałe jest to namagnesowanie czyli po jakim czasie znika.
tin
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr cze 20, 2012 8:23 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):niestety, nie mam żadnego do czynienia z tym przyrządem i raczej powątpiewam, by był skuteczny w przypadku metalu rozproszonego w postaci np. ziaren metalu

Wracają do podręcznego wykrywacza to z doświadczenia wiem, że wykrywa znacznie mniejszą zawartość Fe metalicznego niż zawierają chondryty o nawet najniższej zawartości żelaza. Tu dla przykłady przyrząd o jakim pisałem:
http://allegro.pl/vorel-wykrywacz-metal ... 89234.html
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz cze 21, 2012 11:07 am

Dorze,że znalazłem ten artykuł o paelomagnetyzmie CV Kaba chondrycie, bo po tych wypowiedziach byłbym
głupszy niż zazwyczaj.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=m ... YoEOLH3jJg
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz cze 21, 2012 9:14 pm

lejkers napisał(a):Wracają do podręcznego wykrywacza to z doświadczenia wiem, że wykrywa znacznie mniejszą zawartość Fe metalicznego niż zawierają chondryty o nawet najniższej zawartości żelaza. Tu dla przykłady przyrząd o jakim pisałem:
http://allegro.pl/vorel-wykrywacz-metal ... 89234.html

dzięki - tania zabawka, to niewiele stracę jak kupię i się tym pobawię ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz cze 21, 2012 9:20 pm

WMakocki napisał(a):Dorze,że znalazłem ten artykuł o paelomagnetyzmie CV Kaba chondrycie, bo po tych wypowiedziach byłbym
głupszy niż zazwyczaj.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=m ... YoEOLH3jJg

nie widzę problemu... zakodowane w kamyku szczątkowe informacje w skali mikro o polu magnetycznym, w jakim przebywał na pewnym istotnym etapie swego bytu to normalka ;) od tego do magnetyzmu wykrywanego domowymi sposobami chyba daleka droga :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz cze 21, 2012 11:05 pm

też nie widzę nic co ten art miał by wnieść nowego w gruncie rzeczy przytacza dokładnie te same fakty co poprzedni...
a więc że pewna część magnetytu (a w zasadzie magnetyzm resztkowy tejże) jest zapisem niestabilnego pola magnetycznego mgławicy protoplanetarnej (jeśli popełniam błąd w tłumaczeniu niech ktoś mnie poprawi) w 8mln lat po powstaniu systemu słonecznego a część (najdrobniejszych ziaren) sugeruje istnienie magnetyzmu napędzanego efektem dynama (taki sam jak występuje w ziemskim polu magnetycznym) na ciele macierzystym z którego pochodzą CV...
nigdzie niema nawet wzmianki o natężeniu resztkowego pola magnetycznego...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt cze 22, 2012 6:51 am

No to Długa była droga od stwierdzenia cyt..Magnetyt nie przyciąga żelaza" do paleomagnetyzmu.
Delikatnie przypominam, że do osobistego magnetyzmu CV wyniesionego z domu należałoby dodać ziemskie pole no
i te nielubiane przez badaczy macanie meteorytu neodymkiem.To nie jest magnetyzm resztkowy tylko taki co
przyciąga gwoździe. Ja pytałem o co innego.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt cze 22, 2012 3:07 pm

a jakie było pytanie?
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So cze 23, 2012 5:51 am

Dobrze ,że chociaż Pan traktuje to na luzie. A pytanie było( Pan pozwolisz, że je rozwinę):
Czy ktoś widział taki kamień jak na fot.? i drugie; Czy możliwe by znaleziony przez Rumcajsa CV chondryt
o nazwisku Kaba i zawierający 10 % magnetytu, miał takie właściwości magnetyczne jak ziemski magnetyt?
Ale jak Pan widzisz,to co znane jest w Chinach czy Grecji od tysięcy lat, tu jakoś się nie przyjęło i główny
geolog RP stwierdził, że magnetyt nie przyciąga żelaza!!?? i rób człowieku co chcesz. Albo jechać nad Dunaj
do CK Austro-Węgier,albo do królestwa Bali, tam też mają ale nie wiedzą czy CK czy CV( w taki upał do Afryki!)
Ponieważ, kilku badaczy latających kamieni wzięło się do pracy i po z górą 150 latach badań odkryło,że
Ciało Macierzyste, leżące odłogiem nie wiadomo gdzie musiało mieć własne jądro(dobrze, że nie dwa jądra)
jako źródło pola magnetycznego,możemy zaryzykować twierdzenie,że CV Kaba z Debreczyna przyciąga szewskie
gwoździe.W konsekwencji może się okazać,że zbój Rumcajs grasował w świętokrzyskich lasach i tu zgubił kawałek
onego Kamienia.WJM
WMakocki
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?