CC.

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: CC.

Postprzez lejkers » Pt sie 03, 2012 8:41 am

meskar napisał(a):Pokażę wbity materiał skalny{regolit} w moją materię chondrytową typu węglistego. http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 07xmp.jpg/ W innym przyciętym węglaku pod mikroskopem prezentuje się tak; http://imageshack.us/photo/my-images/11/obraz048ty.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/228/obraz053e.jpg/

Meskar, czy te białe metalicznie wyglądające strzępki to jest "żywy" metal, widoczny również gołym okiem? Ze swojego doświadczenia wiem, że metal w szlace potraktowany 5,0 % HNO3 natychmiast czernieje (oczywiście chodzi o węgiel), metal meteorytowy i żelazo rodzime (przepraszam, że to przypominam) co najwyżej dostanie błękitnawej poświaty. Czy to sprawdzałeś?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt sie 03, 2012 10:48 am

nie rozumiem jaki jest sens sprawdzania czegoś co można odrzucić już na pierwszy rzut oka....
tribal216
meteorytoman

Postprzez meskar » Pt sie 03, 2012 7:45 pm

Tak lejkers,jest to żywy metaliczny,widoczny także gołym okiem metal tak jak tu na zdjęciu,ten okrągły błyszczący w tym mniejszym kamieniu wielkości pudełka zapałek. http://imageshack.us/photo/my-images/703/obraz026b.jpg/
meskar
meteoryt

Postprzez lejkers » Pt sie 03, 2012 8:48 pm

meskar napisał(a):Tak lejkers,jest to żywy metaliczny,widoczny także gołym okiem metal tak jak tu na zdjęciu,ten okrągły błyszczący w tym mniejszym kamieniu wielkości pudełka zapałek. http://imageshack.us/photo/my-images/703/obraz026b.jpg/

Wiem, że to co napiszę będzie niezbyt popularne na forum, ale...
Jak wiem, podobne kamienie znalezione w chyba 3 miejscach w Polsce i na pewno jedno takie znalezisko było w Czechach. I naprawdę nie wiem skąd się bierze tyle zaciekłości i upartości żeby ten material dyskredytować i nawet nie próbować go zbadać, a przecież są metody które jednoznacznie mogłyby wykluczyć pochodzenie kosmiczne i vice versa. Sam zainteresowany jestem badaniami bardzo podobnego materiału, ale niestety, natrafiałem zawsze na mur nie do przebycia - z różnych powodów. A to brak skorupy obtopieniowej, a to metal nie zawiera tyle niklu ile trzeba, a to niewiarygodne jest źródło pochodzenia/znalezienia (tak, to był istotny argument!!!) i na tym kończyła się zawsze zabawa. Nikt z tych, którzy twierdzili że jest to antropogen nie potrafił tego udowodnić w sposób logiczny, ani choćby odrobinę rozszerzyć swoje twierdzenie, a co najwyżej wymyślali jakieś kompletne bzdury jak dla Kalego z buszu, czując się przy tym bardzo obrażonym. Chyba najpoważniejszą odpowiedź otrzymałem kilka lat temu od prof. Franka Wlotzkego z Mainz, który otwarcie przyznał, że materia wg niego po wstępnych badaniach raczej nie jest pochodzenia ziemskiego (naturalnego i okołoprzemysłowego) bo takiej nie zna, a oglądowo bliższa mu jest kosmicznemu pochodzeniu. Otwarcie też stwierdził, że nie jest w stanie wykonać przekonujących badań ze względu na swoją absorbującą sytuację rodzinną (napisał o co chodzi) i swój podeszły wiek, zachęcał mnie jednocześnie abym za jakiś czas próbował kogoś zachęcić do badania tego materiału (on wybierał się już na emeryturę), bo materiał jest ciekawy i warto być w tym przypadku wytrwałym (mam całą korespondencję na ten temat). Kończąc, myślę, że trzeba mieć tylko nadzieję, i pobożne życzenia, żeby coś takiego ewidentnie spadło komuś na głowę, i póki co...zbierać cięgi od "fundamentalistów" :D
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt sie 03, 2012 9:02 pm

lejkers napisał(a):
meskar napisał(a):Tak lejkers,jest to żywy metaliczny,widoczny także gołym okiem metal tak jak tu na zdjęciu,ten okrągły błyszczący w tym mniejszym kamieniu wielkości pudełka zapałek. http://imageshack.us/photo/my-images/703/obraz026b.jpg/

Jak wiem, podobne kamienie znalezione w chyba 3 miejscach w Polsce i na pewno jedno takie znalezisko było w Czechach. I naprawdę nie wiem skąd się bierze tyle zaciekłości i upartości żeby ten material dyskredytować i nawet nie próbować go zbadać, a przecież są metody które jednoznacznie mogłyby wykluczyć pochodzenie kosmiczne i vice versa. Sam zainteresowany jestem badaniami bardzo podobnego materiału, ale niestety, natrafiałem zawsze na mur nie do przebycia - z różnych powodów. A to brak skorupy obtopieniowej, a to metal nie zawiera tyle niklu ile trzeba, a to niewiarygodne jest źródło pochodzenia/znalezienia (tak, to był istotny argument!!!) i na tym kończyła się zawsze zabawa. Nikt z tych, którzy twierdzili że jest to antropogen nie potrafił tego udowodnić w sposób logiczny, ani choćby odrobinę rozszerzyć swoje twierdzenie, a co najwyżej wymyślali jakieś kompletne bzdury jak dla Kalego z buszu, czując się przy tym bardzo obrażonym. Chyba najpoważniejszą odpowiedź otrzymałem kilka lat temu od prof. Franka Wlotzkego z Mainz, który otwarcie przyznał, że materia wg niego po wstępnych badaniach raczej nie jest pochodzenia ziemskiego (naturalnego i okołoprzemysłowego) bo takiej nie zna, a oglądowo bliższa mu jest kosmicznemu pochodzeniu. Otwarcie też stwierdził, że nie jest w stanie wykonać przekonujących badań ze względu na swoją absorbującą sytuację rodzinną (napisał o co chodzi) i swój podeszły wiek, zachęcał mnie jednocześnie abym za jakiś czas próbował kogoś zachęcić do badania tego materiału (on wybierał się już na emeryturę), bo materiał jest ciekawy i warto być w tym przypadku wytrwałym (mam całą korespondencję na ten temat). Kończąc, myślę, że trzeba mieć tylko nadzieję, i pobożne życzenia, żeby coś takiego ewidentnie spadło komuś na głowę, i póki co...zbierać cięgi od "fundamentalistów" :D

skoro nie można udowodnić co to jest to na chwile obecną nie ma żadnej wartości. pytanie tylko co z tym robić. skoro nie posiada cech meteorytowych to argument że czegoś takiego jeszcze ktoś nie widział jest dość kiepski
tribal216
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt sie 03, 2012 9:57 pm

tribal216 napisał(a):
lejkers napisał(a):
meskar napisał(a):Tak lejkers,jest to żywy metaliczny,...to argument że czegoś takiego jeszcze ktoś nie widział jest dość kiepski

Zgadzam się z tym, ale przekonanie (wcale nie ślepy upór) podpowiada mi, że kiedyś w tę, albo "we wtę" wyjaśni się sprawa - twardo, jednoznacznie, bez niedopowiedzeń i wątpliwości, zakończona sakramentalnym Quod erat demonstrandum. Dziękuję Wam za głos w spr.
lejkers
meteorytoman

Postprzez RUFUS631 » So sie 04, 2012 9:28 am

lejkers napisał(a):

Widzisz - tak to jest na świecie ,że nic nie ma darmo :/ Na forum ktoś oglądając nasze znaleziska może dać odpowiedź patrząc na zdjęcie. Jeżeli uważamy okaz za "nieziemski" i mamy choć odrobinę pewności , iż to nie zwykły kamień powinniśmy oddać go do badań. Te kosztują - niestety :/ Lecz może warto czasami oddać za badanie 300 $ i mieć absolutną pewność co to jest ? Nie wierzę ,że za taką kwotę nie dostaniemy pełnej dokumentacji z badań !
Zauważyłem , że dość spora liczba osób chce , by najtańszym kosztem ( wstawić zdjęcie i wymagać pełnej odpowiedzi na podstawie obrazka ) określono jego znalezisko .
Myślę ,że tu na forum możemy oczekiwać od kolegów tylko i wyłącznie PODPOWIEDZI , czy warto jest zainwestować pieniądze do badań nad kamyczkiem , czy lepiej jest go odłożyć na półkę z minerałami - bo takim MOŻE on być
Nie łudźmy się - bardzo rzadko można określić okaz patrząc na zdjęcie , szczególnie nasze okazy , którymi się chwalimy .
Kto rano wstaje - leje jak z cebra !
Dowodem na to ,że Ziemia jest okrągła jest GLOBUS :D
RUFUS631
meteorytoman

Postprzez sherman » So sie 04, 2012 6:26 pm

Zauważyłem , że dość spora liczba osób chce , by najtańszym kosztem ( wstawić zdjęcie i wymagać pełnej odpowiedzi na podstawie obrazka ) określono jego znalezisko .

osoba która wystawia zdjęcie i pyta czy to jest to powinna dostać odpowiedz "według mnie to nie jest meteoryt ale okaz np. wygląda ciekawie to proszę wysłać do badan za 300$ i poinformować nas o wynikach" i podac adresy takich komercyjnych placówek.
A jak to jest w praktyce wszyscy wiedzą, na forum nie znajdziesz adresów placówek które swiadczą takie usługi a tym bardziej nikt nie zdradzi tajemnicy gdzie takowe się znajdują.
wstukasz w gogle to na pierwszej stronie wyskoczy Cimała ze swoim lab. po wysłaniu zdjęc do lab. pana cimały otrzymuje odpowiedz ze proszę wysłac kamien gdzieś do zbadania zawartości niklu. :D dalej już wiadomo jak to wygląda.
Nie łudźmy się - bardzo rzadko można określić okaz patrząc na zdjęcie , szczególnie nasze okazy , którymi się chwalimy .

Zdjęcia które ja pokazuje mówią same za siebie więc kolego RUFUS tu nie masz racji bo czym bardziej kamien meteorytowo wygląda tym większa dezinformacja ja wklejałem między swoimi zdjęciami prawdziwe zdjęcia meteorytów i ????? :mrgreen: teraz mam zamiar kupic meteoryt pociąć i wysyłać razem ze swoimi próbkami np na sprawdzenie zawartości niklu.
sherman
meteorytoman

Postprzez RUFUS631 » So sie 04, 2012 8:06 pm

Zdjęcia które ja pokazuje mówią same za siebie więc kolego RUFUS tu nie masz racji bo czym bardziej kamien meteorytowo wygląda tym większa dezinformacja ja wklejałem między swoimi zdjęciami prawdziwe zdjęcia meteorytów i ????? :mrgreen: teraz mam zamiar kupic meteoryt pociąć i wysyłać razem ze swoimi próbkami np na sprawdzenie zawartości niklu.

Sherman - nie miałem tutaj na myśli Twoich zdjęć , pisałem raczej ogólnie . Też uważam ,że odpowiedzi na nasze pytania powinny być mniej więcej typu : " Wg mnie jest / nie jest to meteoryt ponieważ .... " . Sam dopiero uczę się rozpoznawać meteoryty , czytam tony czasopism , książek itp . , również z forum chciałbym się dowiadywać dlaczego koledzy uważają tak a nie inaczej .
Adresy labo ? Może założyć dodatkowy dział z takowymi , przykleić go na górze - by był widoczny i dostępny dla każdego ?
Co do Twoich okazów ja niestety nie mogę oddać głosu - jestem na etapie poznawania meteorytów kamiennych , kamienno - żelaznych oraz żelaznych - i to tych najprostszych :/ Wybacz - za kilka lat może i ja będę miał na tyle dużą wiedzę , by móc się wypowiadać . W chwili obecnej uważam , że na tyle mało wiem , że nie mogę być nawet w PTM-ie :(
Wracając do Twojej w/w wypowiedzi : Pisałem Ci na privie , że jeżeli chcesz , to podeślij mi jakiś kawałek Twojego okazu , postaram się pomóc . Wymieniliśmy 2-3 maile , i ... tyle. Więc przyjąłem do wiadomości ,że nie chcesz mojej pomocy . Pozostało Ci albo własne stwierdzenie , iż masz nowe meteoryty , albo szukanie na własną rękę kogoś , kto dokładnie zbada kamyczki i da Ci konkretną odpowiedź .
Pozdrawiam - Rufus
Kto rano wstaje - leje jak z cebra !
Dowodem na to ,że Ziemia jest okrągła jest GLOBUS :D
RUFUS631
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N sie 05, 2012 6:48 am

http://www.actlabs.com/page.aspx?menu=7 ... tp=2&lk=no
To lab.wykonuje badania składu chemicznego próbek. code 4Litho i 4E-Exploration
http://www.actlabs.com/page.aspx?page=5 ... &print=yes
Wiem, wiem niby te 300 zł (100 $) to niewiele ale i tak wyniki trzeba wysłać gdzie indziej bo lab.
nie określa czy to jest skład meteorytu czy ziemskiej skały. Myślę,że u nas można zrobić takie badania
tylko nie pytajcie czy to jest meteoryt.Adres mam od Mr.Koroteva.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » N sie 05, 2012 8:03 am

http://acmelab.com/ proszę siedzibę na Polskę mają nawet w Krakowie.
analiza na 52 pierwisatki kosztowała coś koło 20$ nie pamiętam dokładnie (do tego doliczyć trzeba mielenie próbek, wysyłkę itp.)

Sherman nie wymagaj że przy twoim podejściu do ludzi każdy weźmie Cie za rączkę i zaprowadzi do labu.
Ps niepodawanie bezpośrednich informacji na temat ludzi zajmujących się badaniem metków jest celowe, a ma na celu ochronę takowych przed zasypaniem gruzem z łąk i pól naszego kraju. I nie chodzi tu o Ciebie ale o setki osób które mają zerową wiedzę geologiczną a za meteoryty biorą klasyczne granity, bazalty, krzemienie, żużle itp. a instytucje naukowe mają jednak coś do roboty poza badaniem piaskowców z pola, dlatego (jako iż analizy takie w kraju przeprowadzane są zazwyczaj przez hobbystów za ich własne pieniądze i z poświęceniem własnego czasu) jak coś nie wygląda na meteoryt to się za niego nikt nie bierze!
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Pacer » N sie 05, 2012 8:16 am

cytuje: "osoba która wystawia zdjęcie i pyta czy to jest to powinna dostać odpowiedz "według mnie to nie jest meteoryt ale okaz np. wygląda ciekawie to proszę wysłać do badan za 300$ i poinformować nas o wynikach" i podac adresy takich komercyjnych placówek."

czy mógłby ktoś to przetłumaczyć na polski!! - mnie z tego wychodzi , że jak ktoś pyta to ma podać adres?

cytuje : "A jak to jest w praktyce wszyscy wiedzą, na forum nie znajdziesz adresów placówek które swiadczą takie usługi a tym bardziej nikt nie zdradzi tajemnicy gdzie takowe się znajdują."

siedze od 20 lat w meteorytach - i wiem , że to nie tajemnica tylko nie ma oficjalnych instytucji i adresów na badania meteorytów!
Zawsze funkcjonowało to tak : na spotkaniach np. takich jak giełda minerałów, ktoś komuś bierze i bada albo wysyła do badania, lub dostaje sie jakieś Nazwisko z infomacją, że ten a ten robi badania ! Wtedy trzeba dalej już samemu , najpierw napisać i zapytać czy w ogule , za ile, jak długo , czy ewentualnie wysyła negatywy z powrotem itd. itd.
Jedno musze podkreślić - NIKT NiE BADA NA PODSTAWIE ZDJĘĆ !!!! lepszych czy gorszych!

podsumowanie : trzeba ruszyć 4 litery, bo to forum jest i będzie(mam nadzieje) DYSKUSYJNE ! a nie że sie obraża innych i obrzuca obelgami bo kamień który właśnie ktoś sobie podnósł NIE JEST METEORYTEM i nie ma na forum listy z adresami ludzi, którzy tylko czekają żeby ich zasypać badziewiem.
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez meskar » N sie 05, 2012 10:36 am

Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.Cztery litery ruszyć trzeba-też się zgadzam.Opiszę ciekawe moim zdaniem spostrzeżenie w moich kamieniach.Oto kamień do tej pory nie myty,widać na zdjęciu jak trzyma go magnes tam gdzie jest wrostak metalu. http://imageshack.us/photo/my-images/256/obraz055b.jpg/ Pokazałem dla tego ,ponieważ zauważyłem że podczas mycia wodą i szczotkując,po zejściu błota ściera się też jakaś warstwa,woda robi się czarna jakbym zmywał popiół węglowy lub sadzę,potem tego już tak nie ma.Dzisiaj przed chwilą zrobiłem badanie:kamyk osuszony włożyłem do szklanki z wodą i zauważyłem na powierzchni drobniutkie bąbelki powietrza.Po wyjęciu z wody przystawiłem do ucha i dało się słyszeć syczenie i ciche pękanie.Świadczy to o tym,że kamienie nie dość że są porowate i szorstkie to są też lekkie o małej gęstości i chłoną wodę.W niczym to moich kamieni nie dyskredytuje-prawda?
meskar
meteoryt

Postprzez WMakocki » N sie 05, 2012 7:10 pm

Lab.zwykle robią usługi na zewnątrz.Podstawowe badania na skład mineralny i chemiczny nie są znów
takie kosztowne, ale zlecanie badania czy próbka jest meteorytem to co innego.Ciągle pewnie funkcjonuje
wykaz takich -meteorite laboratory, które mogą ale niestety nie muszą wykonać badania za darmo ku chwale
nauki. A że chodzi o pieniądze to i potworzyły się grupki wzajemnego wsparcia.Takie życie.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez meskar » Wt sie 14, 2012 10:42 am

meskar
meteoryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?