Zapomniany

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Zapomniany

Postprzez Meteorwrong » N paź 28, 2012 3:59 pm

Przeglądałem w ubiegłym tygodniu materiały z wyjazdu do Afryki sprzed kilku lat, i jest tam fragment, gdzie po wdrapaniu się na jakąś górę trzymam w ręku coś, co znalazłem po drodze. Przypomina meteoryt, jest ciężkie, ma coś w rodzaju skorupy, ale stwierdzam, że wystające z niego żółtawe kryształy wyglądają nieco zniechęcająco. I na tym historia się kończy :shock: Kompletnie o tym zapomniałem :D

Obrazek

Jak to zobaczyłem, przypomniałem sobie, że chyba jakieś kamyki pakowałem razem z innymi rzeczami, ale kiedy? Gdzie? Jak? Czy je zabrałem? Przewaliłem pół mieszkania i ZNALAZŁEM.

Obrazek

Ciężki, przyciąga magnes, waży 59,1g.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lekki szlif.

Obrazek
Kwarc czy oliwiny? :?

Gdyby ktoś się upierał, że to ureilit albo coś takiego, a nie kawałek skały + desert varnish, to nie będę specjalnie oponował :D
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Re: Zapomniany

Postprzez Jacek Drążkowski » N paź 28, 2012 10:12 pm

ja tam upierać się nie będę ;)
ewentualnie możesz zamienić lekki szlif na "ciężki", ale nie wiem, czy to coś zmieni :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn paź 29, 2012 6:39 am

zmieni sporo bo tu nie przegryźliśmy się przez skorupę wietrzeniową :) oliwiny są nieco miększe od kwarcu pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pn paź 29, 2012 10:38 am

Dzięki za obie opinie, będzie szlifowane :D
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez tin » Wt paź 30, 2012 2:09 pm

Wygląda zajefajnie :-)
tin
meteorytoman

Postprzez TomX » Wt paź 30, 2012 10:59 pm

Jeżeli nawet nie jest meteorytem, to sądząc po 3 fotce może to być na prawdę ładny wielograniec:D
TomX
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr paź 31, 2012 12:37 am

tin napisał(a):Wygląda zajefajnie :-)

Takie już moje szczęście - jak nie szukam, to atrakcyjne kamyki pchają mi się w ręce. A pod Pułtuskiem - sarny, dziki, czaple... :lol:

TomX napisał(a):Jeżeli nawet nie jest meteorytem, to sądząc po 3 fotce może to być na prawdę ładny wielograniec:D

(Wielograniec... nowe słowo. Zapamiętać, sprawdzić czy ma związek z "kółko graniaste, wielokanciaste" :wink:)
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr paź 31, 2012 6:03 am

dośc mocno zerodowany jak na wielograńca (co nie oznacza że pierwotnie nim nie był)
wielograniec - kamień wyszlifowany przez wiatr charakterystyczną cechą jest to że posiada ostre krawędzie i płaskie powierzchnie.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr paź 31, 2012 8:48 am

Witaj.Jeżeli Ty zapominasz o takich kamyczkach :wink: to pewno pokażesz te o których pamiętasz :wink: Pozdrawiam serdecznie.
kamyk
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr paź 31, 2012 10:45 am

Kenny napisał(a):wielograniec - kamień wyszlifowany przez wiatr charakterystyczną cechą jest to że posiada ostre krawędzie i płaskie powierzchnie.

A widzisz! A ja od zawsze znałem je jako graniaki! :wink:

Obrazek
O tym chyba już kiedyś wspominałem. Znaleziony w dzieciństwie.

kamyk napisał(a):Jeżeli Ty zapominasz o takich kamyczkach :wink: to pewno pokażesz te o których pamiętasz :wink:

Niestety, te, które robiły na mnie największe wrażenie na pierwszy rzut oka (choć nie było ich do tej pory dużo) dość szybko byłem w stanie zidentyfikować jako nadające się najwyżej na podmurówkę lub do skalniaka :D
A o tym zapomniałem, bo przez miesiąc zdarzyło się bardzo wiele, a podczas pierwszych oględzin te kryształy jakoś mnie odstręczyły. Ale, jak widać, mania zabierania ze sobą wszystkiego ciekawego, co wpadnie ręce, zwyciężyła :)
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr paź 31, 2012 11:13 am

Fakt z tym zbieractwem tak już jest :D Ale może kiedyś jak starczy życia coś się trafi może ?Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr paź 31, 2012 11:41 am

Oby! Czego i Tobie życzę :D
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » So lis 24, 2012 12:14 pm

W końcu wziąłem się za szlifowanie.
Ale wygląda na to, że jak długo bym tego nie odwlekał i jak długo nie tarł, meteoryt ze środka nie wylezie.
Wyrzucić...? Nieee - zostaje :D

Obrazek

Obrazek
Meteorwrong
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?