Meteoryt?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Meteoryt?

Postprzez Jacek Drążkowski » N sty 06, 2013 10:01 pm

strasznie wolno ładują się te zdjęcia z odnośników - chyba potwornie wielkie pliki załadowałeś...

ta skorupa nie wygląda mi na obtopieniową - możesz napisać coś więcej na temat charakterystyki okazu?

pierwsze skojarzenia dyletanta, jakim jestem w tej materii, to twór wapienny ze skorupą osadową ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Pn sty 07, 2013 10:32 am

Ciekawy... Przecinałeś go już?
tin
meteorytoman

Postprzez Magnet » Wt sty 08, 2013 5:11 am

W 2005 roku porobiłem zdjęcia temu okazowi i jeszcze takiemu skamieniałemu zębowi. Fotki wysłałem do Państwowego Instytutu Geologicznego w Warszawie wraz z próbką, czyli odciąłem niewielki kawałek z tego kamienia. Pani dr Elżbieta Jackowicz odpisała mi że przesłana próbka skalna nie jest meteorytem jak również to ,co kształtem przypomina ząb.Próbka ta była niewielka gdzieś 6mm,6mm,3mm, czy jest możliwość że tego było za mało i dlaczego nie odpisała co to jest, przecież mają tam odpowiednie mikroskopy.
Kamień i ząb znalazłem w Chłapowie na plaży pod klifem z tym że ząb siedział w klifie dwa metry nad poziomem morza i do połowy wystawał z piasku widniejąc jako rdzawy kamień co przykuło moją uwagę. Palce zaraz pokryły się tak jakby rdzą więc rzuciłem tym o większy kamień. I w ten oto sposób ze skorupy wydostał się ten okaz przypominający zęba.
Wiem że z tym niby zębem to nie na tym forum ale może to kogoś zaciekawi.
Wracając do mojego meteoryta to mogę tylko napisać że jest trochę ciężki i nie ciągnie go magnes. Jestem w stanie odciąć kawałek do analizy tylko nie wiem ile i komu?
Załączam link z nagraniem tego co mam.
http://www.youtube.com/watch?v=1xQuqIWBhBg
Magnet

Postprzez tribal216 » Wt sty 08, 2013 9:07 am

skoro magnes go nie ciągnie to raczej lipa, a to drugie to na 100% nie jest ząb, obstawiałbym że to nie jest nawet organiczne
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt sty 08, 2013 8:28 pm

kamol to konkrecja syderytowa/limonitowa
"ząb" prawdopodobnie też, na pewno nie skamieniałość.

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?