Brekcja

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Brekcja

Postprzez rolnik » Pt lut 08, 2013 7:33 am

Biały kamień był szlifowany, co do brekcji pierwszy raz spotkałem się z kamieniami białymi na zewnatrz a czarnymi w srodku jak byłem mały ,moja rodzina miała i ma pole ok 1km na południe od Piątkowych Dołów to tam oprócz krzemieni ,można spotkać kamienie o których piszę, na pewno na innych polach też występuja,objechałem cały obszar Ostrów na południu można miedzy Okszą a DOL spotkać białe kamienie wewnątrz czarne ale sa to krzemienie .Na pewno jeśli to są wulkaniczne twory to koledzy pokażą mi całe sterty kamieni,przecież lodowiec tyle tego przywlókł
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lut 08, 2013 8:45 am

białe na zewnątrz a w środku czarne krzemienie są dość popularne duże ilości takiego materiału można znaleźć w wapieniach kredowatych kredy. Niektóre skały składające się z plagioklazów właśnie w ten sposób wietrzeją. Więc musisz sprecyzować o co dokładnie Ci chodzi.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pt lut 08, 2013 11:36 am

Kamienie z odcinka DOL a Okszą są podobne kształtem do dużych jaj albo maczug,niekiedy posiadają muszelki po małżach ,wnętrze jest warstwowo ułożone podobne są do krzemienia pasiastego ,ciemniejszy i jasniejszy kolor i tak na przemian ułożone warstwami
rolnik
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?