Re: Brekcja
Biały kamień był szlifowany, co do brekcji pierwszy raz spotkałem się z kamieniami białymi na zewnatrz a czarnymi w srodku jak byłem mały ,moja rodzina miała i ma pole ok 1km na południe od Piątkowych Dołów to tam oprócz krzemieni ,można spotkać kamienie o których piszę, na pewno na innych polach też występuja,objechałem cały obszar Ostrów na południu można miedzy Okszą a DOL spotkać białe kamienie wewnątrz czarne ale sa to krzemienie .Na pewno jeśli to są wulkaniczne twory to koledzy pokażą mi całe sterty kamieni,przecież lodowiec tyle tego przywlókł
- rolnik
- meteorytoman
białe na zewnątrz a w środku czarne krzemienie są dość popularne duże ilości takiego materiału można znaleźć w wapieniach kredowatych kredy. Niektóre skały składające się z plagioklazów właśnie w ten sposób wietrzeją. Więc musisz sprecyzować o co dokładnie Ci chodzi.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Kamienie z odcinka DOL a Okszą są podobne kształtem do dużych jaj albo maczug,niekiedy posiadają muszelki po małżach ,wnętrze jest warstwowo ułożone podobne są do krzemienia pasiastego ,ciemniejszy i jasniejszy kolor i tak na przemian ułożone warstwami
- rolnik
- meteorytoman