czy to jest H4?
Mam taki oto kamień jest silnie magnetyczny jest bardzo ciężki i twardy na zewnętrznej stronie kamienia widać drobne inkluzje jakby metalu . Proszę o opinię .

zdjęcia na mokro 

- pumba
- meteorytoman
Re: czy to jest H4?
nono super kamień h4 ? daj próbke do analizy
- mazisul
- meteorytoman
Pubmba pierwsze i zasadnicze we wszelakich meteorytach pierwsze czego czepia się nasza atmosfera to żelazo maści wszelakiej zarówno w żelaźniakach jak i w chondrytach nie ma możliwości aby metal w formie czystej znajdował się na powierzchni przy braku skorupy obtopieniowej. W naszym klimacie jak już obiekt nie ma skorupki zachowanej to w przypadku kamienia żelaza szukać ino pod mikroskopem.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Kenny napisał(a):Pubmba pierwsze i zasadnicze we wszelakich meteorytach pierwsze czego czepia się nasza atmosfera to żelazo maści wszelakiej zarówno w żelaźniakach jak i w chondrytach nie ma możliwości aby metal w formie czystej znajdował się na powierzchni przy braku skorupy obtopieniowej. W naszym klimacie jak już obiekt nie ma skorupki zachowanej to w przypadku kamienia żelaza szukać ino pod mikroskopem.
Słusznie napisane! Jedynie w pustynnych meteorytach zdarza się, że na zwietrzałej powierzchni meteorytu widać błyszczące żelazo. To wynika z ciągłego piaskowania okazu. Zresztą podobne "żelazo na powierzchni" widać w meteorycie Krupe, co ewidentnie wskazuje na jego pustynne pochodzenie. W europejskim klimacie żelazo na powierzchni się nie uchowa.
-
tin - meteorytoman
Żelazo niklonośne mogło by przetrwać na powierzchni kamienia gdyby było wtopione w bardzo starą zaprawę murarską ? Mianowicie chodzi mi tutaj o zwietrzały fundament 

- pumba
- meteorytoman
CHmm trudno porównywać mój kamień do meteorytu krupe choć trochę jest nieco może i podobny trza by go wrzucić pod mikroskop . Mój kamień waży 4,164g
- pumba
- meteorytoman
żelazo niklonośne rdzewieje równie łatwo jak zwykłe żelazo (a czasami mam nawet wrażenie że szybciej...). Aby stal była nierdzewna niezbędna jest domieszka około 30% chromu. Zalanie betonem w zależności od klasy betonu albo przyspieszy proces albo go spowolni (zależne od klasy szczelności betonu) w przypadku mniej szczelnych porowatych betonów woda w nich będzie miała właściwości agresywne przyspieszające korozje, beton szczelny odetnie dostęp wody i tlenu.
- Kenny
- meteorytoman
Ażeby lepiej uwidocznić zewnętrzną stronę kamienia przesyłam zdjęcia 

- pumba
- meteorytoman
Kenny napisał(a):żelazo niklonośne rdzewieje równie łatwo jak zwykłe żelazo (a czasami mam nawet wrażenie że szybciej...).
Kenny, chyba za dużo miałeś do czynienia z Moraskiem

nie wszystkie żelaźniaki są takie wredne! W końcu żelazne stelle w Delhi mają się od tysięcy lat nieźle, bo z meteorytowej stali

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Jacku morasko jeszcze "jak Cie moge"
się trzyma. Za to muonio potrafi dac popalic... ale to zależy od kawałka...
Co do kamienia Pumby miałem już takowy na warsztacie okazał się jakimś meta zlepieńcem.

Co do kamienia Pumby miałem już takowy na warsztacie okazał się jakimś meta zlepieńcem.
- Kenny
- meteorytoman
jeśli chodzi o metal to te drobne wtrącenia metaliczne rozmiarem dochodzą nawet do 3mm.
- pumba
- meteorytoman
Witam panowie
jeśli chodzi o krupe to raczej ten kamyk jest podobny 

proszę o opinię 

- pumba
- meteorytoman
jeśli chodzi o opinię o Krupe, to mamy w tzw "głębokim poważaniu"
)

Astronomia i muzyka