czy to jest H4?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

czy to jest H4?

Postprzez pumba » Pn mar 11, 2013 11:22 pm

Mam taki oto kamień jest silnie magnetyczny jest bardzo ciężki i twardy na zewnętrznej stronie kamienia widać drobne inkluzje jakby metalu . Proszę o opinię .ObrazekObrazekObrazekObrazekzdjęcia na mokro ObrazekObrazek
pumba
meteorytoman

Re: czy to jest H4?

Postprzez mazisul » Wt mar 12, 2013 7:32 am

nono super kamień h4 ? daj próbke do analizy
mazisul
meteorytoman

Postprzez tin » Wt mar 12, 2013 9:21 am

To nie jest ani H4 ani nawet meteoryt :-(
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt mar 12, 2013 9:47 am

Pubmba pierwsze i zasadnicze we wszelakich meteorytach pierwsze czego czepia się nasza atmosfera to żelazo maści wszelakiej zarówno w żelaźniakach jak i w chondrytach nie ma możliwości aby metal w formie czystej znajdował się na powierzchni przy braku skorupy obtopieniowej. W naszym klimacie jak już obiekt nie ma skorupki zachowanej to w przypadku kamienia żelaza szukać ino pod mikroskopem.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Wt mar 12, 2013 9:57 am

Kenny napisał(a):Pubmba pierwsze i zasadnicze we wszelakich meteorytach pierwsze czego czepia się nasza atmosfera to żelazo maści wszelakiej zarówno w żelaźniakach jak i w chondrytach nie ma możliwości aby metal w formie czystej znajdował się na powierzchni przy braku skorupy obtopieniowej. W naszym klimacie jak już obiekt nie ma skorupki zachowanej to w przypadku kamienia żelaza szukać ino pod mikroskopem.

Słusznie napisane! Jedynie w pustynnych meteorytach zdarza się, że na zwietrzałej powierzchni meteorytu widać błyszczące żelazo. To wynika z ciągłego piaskowania okazu. Zresztą podobne "żelazo na powierzchni" widać w meteorycie Krupe, co ewidentnie wskazuje na jego pustynne pochodzenie. W europejskim klimacie żelazo na powierzchni się nie uchowa.
tin
meteorytoman

Postprzez pumba » Wt mar 12, 2013 5:01 pm

Żelazo niklonośne mogło by przetrwać na powierzchni kamienia gdyby było wtopione w bardzo starą zaprawę murarską ? Mianowicie chodzi mi tutaj o zwietrzały fundament :wink:
pumba
meteorytoman

Postprzez pumba » Wt mar 12, 2013 7:18 pm

CHmm trudno porównywać mój kamień do meteorytu krupe choć trochę jest nieco może i podobny trza by go wrzucić pod mikroskop . Mój kamień waży 4,164g
pumba
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt mar 12, 2013 8:56 pm

żelazo niklonośne rdzewieje równie łatwo jak zwykłe żelazo (a czasami mam nawet wrażenie że szybciej...). Aby stal była nierdzewna niezbędna jest domieszka około 30% chromu. Zalanie betonem w zależności od klasy betonu albo przyspieszy proces albo go spowolni (zależne od klasy szczelności betonu) w przypadku mniej szczelnych porowatych betonów woda w nich będzie miała właściwości agresywne przyspieszające korozje, beton szczelny odetnie dostęp wody i tlenu.
Kenny
meteorytoman

Postprzez pumba » Wt mar 12, 2013 9:29 pm

Ażeby lepiej uwidocznić zewnętrzną stronę kamienia przesyłam zdjęcia ObrazekObrazekObrazekObrazek
pumba
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt mar 12, 2013 11:18 pm

Kenny napisał(a):żelazo niklonośne rdzewieje równie łatwo jak zwykłe żelazo (a czasami mam nawet wrażenie że szybciej...).

Kenny, chyba za dużo miałeś do czynienia z Moraskiem ;)
nie wszystkie żelaźniaki są takie wredne! W końcu żelazne stelle w Delhi mają się od tysięcy lat nieźle, bo z meteorytowej stali :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr mar 13, 2013 6:57 am

Jacku morasko jeszcze "jak Cie moge" :) się trzyma. Za to muonio potrafi dac popalic... ale to zależy od kawałka...
Co do kamienia Pumby miałem już takowy na warsztacie okazał się jakimś meta zlepieńcem.
Kenny
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr mar 13, 2013 6:12 pm

jeśli chodzi o metal to te drobne wtrącenia metaliczne rozmiarem dochodzą nawet do 3mm.Obrazek
pumba
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz mar 14, 2013 10:41 pm

Witam panowie :wink: jeśli chodzi o krupe to raczej ten kamyk jest podobny ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek proszę o opinię :roll:
pumba
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt mar 15, 2013 10:17 pm

jeśli chodzi o opinię o Krupe, to mamy w tzw "głębokim poważaniu" ;))
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez pumba » Pt mar 15, 2013 10:29 pm

:?:
pumba
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?