kolejny na lunara

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

kolejny na lunara

Postprzez sopel » Pn lip 15, 2013 9:58 am

witam. kamyk nie magnetyczny .waga 260 gr. obiętość 90 ml. /gęstość 2.88 .
widoczna skorupa tylko nie wiem jaka czy osadowa czasem nie.kolor kamyka jasno zielony matowy .czy te pomarańczowe wtrącenia to mogą być oliwiny .proszę o opinię .dziękuję
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
[img]https://lh4.googleusercontent.com/-IFb7oE1l-fY/UeO3ei1yRbI/AAAAAAAACxo/fs0HO1dV4ms/s800/CIMG9951.JPG[img]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: kolejny na lunara

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lip 15, 2013 11:42 pm

moim zdaniem świetny kandydat na ziemianina! ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt lip 16, 2013 3:40 pm

witam.pewnie ma pan rację ,ale pytać warto :)
no to może ten ,magnetyczny ,zielono-szary ,bez skorupy ,widoczne pomarańczowe [oliwiny :?: ]spękany i brekcja .gęstości 3.dziękuje i pozd,
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink

Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lip 17, 2013 2:28 pm

trzeba poczekać na zdanie naszych geologów, pewnie nazwą to jakoś fachowo
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lip 17, 2013 3:04 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):trzeba poczekać na zdanie naszych geologów, pewnie nazwą to jakoś fachowo

z punktu widzenia meteoryciarza - "ziemiak" ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz lip 18, 2013 5:35 am

chyba mam kryzys bo mi się już nie chce opisywac po raz kolejny takich samych narzutniaków tym samym osobą...
tym bardziej jeśli nie widac u nich postępów w edukacji...
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz lip 18, 2013 3:07 pm

no tak masz rację kenny :( ty uczyłeś się swojej profesi kilka lat ja tym się tylko interesuję ,różnica ogromna .ale nie przejmuj się takimi jak ja i w miarę możliwości odpowiadaj na nasze zapytania nawet wtedy gdy są dość dla ciebie banalne . :D .bądż cierpliwy w opisywaniu tak jak ja w poszukiwaniu .bo od kogo mamy się dowiedzieć co to za skała jak nie od geologa .pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz lip 18, 2013 5:34 pm

Kenny napisał(a):chyba mam kryzys bo mi się już nie chce opisywac po raz kolejny takich samych narzutniaków tym samym osobą...
tym bardziej jeśli nie widac u nich postępów w edukacji...
Pozdrawiam.

Moim zdaniem, jeśli nie znajdzie się skały typowej dla skał księżycowych, i koniecznie pokrytej skorupą obtopieniową nie budzącą żadnych wątpliwości, że taką jest, to nie warto sobie zawracać głowy z próbą identyfikacji. Jest to o tyle frustrujące, że niemal na pewno depczemy po kamykach z Księżyca. Dlaczego? Ano wystarczy zdać sobie sprawę z wyglądu jego powierzchni naznaczonej niezliczoną ilością kosmicznych pocisków, jego bliskiej odległości od Ziemi, i co być może najważniejsze, to fakt, że w odległości 0,9 drogi Ziemia-Księżyc znoszą się siły grawitacyjne tych ciał niebieskich, a to oznacza, że po impakcie w powierzchnię księżyca wyrzucony gruz (w korzystnym kierunku) ma prawie pewną szansę dostać się w objęcia pola grawitacyjnego Ziemi - a dalej to już wiadomo.
Reasumując, to jest tylko takie moje głośne myślenie - z pewnością wszystkich (mnie pierwszego!) zainteresuje parę profesjonalnych zdań na ten temat astronomów. Z góry dziękuję.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lip 19, 2013 6:31 am

Problem w tym że większośc dziur które są widoczne na księżycu pochodzą z czasu LHB (późnego ciężkiego bombardowania) więc i skały zostały wtedy wyrzucone w kierunku ziemi a działo się to w proterozoiku...
Większośc skał z tego okresu dawno zostało dawno przeobrażonych a częśc kilkakrotnie przetopionych.
To co znajdujemy z księżyca dzisiaj to skały wyrzucone z jego powierzchni w stosunkowo niedawno. To dlaczego wszystkie lunary znajdowane są w zasadzie jedynie na pustynaich jest efektem tego że łatwo je tam odróżnic od innych ziemskich skał. W przypadku terenów na które nasuną się lodowiec jest to niemożliwe (jedynie badając każdy kamień na izotopy co samo w sobie jest utopioą)
Więc jeśli chce ktoś szukac księżycowych czy marsjańskich meteorytów to polecam do tego obszary gdzie nie ma skał wulkanicznych i nie przetoczył się po nich lodowiec.

Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So lip 20, 2013 9:52 am

...i właśnie dlatego lunarów szuka się głównie na Antarktydzie i na Saharze, sporo też znajdowano w Omanie i chyba tylko jednego w Australii.
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Pn lip 22, 2013 9:42 am

Jacek Drążkowski napisał(a):...i właśnie dlatego lunarów szuka się głównie na Antarktydzie i na Saharze, sporo też znajdowano w Omanie i chyba tylko jednego w Australii.

W Australii póki co dwa zgłoszone. Znalezionych - nie wiadomo :D.
A co do częstości "występowania" to zgadzam się z Kennym. Można dodać tylko tyle, że nigdy nie obserwowano spadku meteorytu księżycowego (a np. marsjańskich już kilka) a większość znajdowanych obecnie lunarów to stare, zwietrzałe skały, które leżą nawet setki tysięcy lat.
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lip 22, 2013 10:04 am

pewnie problemem jest to że lunary spadają zaraz po tym jak zostają wybite z powierzchni srebrnego globu...
a że dawno nic poważnie w naszego satelite nie gruchneło to i dawno dostawy lunarów nie było... :)
W przypadku marsjan mają czas żeby się rozproszyc w przestrzeni i mogą tam się znajdowac przez dłuuugi czas...

Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?